'İstanbul'un Polisiye Romanları' Paneli

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Kara, 'İstanbul'un Polisiye Romanları' adlı panelde kitapseverlerle buluştu.

Kara, Sultanahmet'te bulunan Türk Edebiyatı Vakfı'nda gerçekleşen panelde, yazar Ahmet Ümit'in, 'Başkomiser Nevzat' serisi üzerine konuştu.

Önceki panellerde, İstanbul hakkında yazan diğer polisiye romancılarını anlattığını belirten Kara, Ahmet Ümit'in son derece popüler bir polisiye romancısı olduğunu söyledi.

Halim Kara, Ahmet Ümit'in, eserlerindeki roman-kent ilişkisini, kentli gezgin olarak tasarladığı ana karakter üzerinden yansıttığını kaydetti.

Komiser Nevzat'ın, geçmişi sürekli güncel tutan bir karakter olduğunu anlatan Kara, 'Türk romanında ve şiirinde birçok İstanbul portresiyle karşılaşıyoruz. İstanbul, övgü dolu sözlerle, biraz romantize edilerek ve yüceltilerek anlatılır. Ahmet Ümit de Başkomiser Nevzat'ın dolaştığı semtler, mahalleler, sokakları anlatır. Nevzat, tarihi yarımadadaki cinayetleri çözmek için arkadaşlarıyla birlikte gider. İstanbul'la alakalı yorumlar yapar. Bu vesileyle, Ahmet Ümit'in İstanbul'u nasıl betimlediğini, Komiser Nevzat gözünden görürüz.' ifadelerini kullandı.

- 'Popülerliği, Türkiye sınırlarını aşmış durumda'

Kara, okuyucunun 'Başkomiser Nevzat'la ilk kez 'Agatha'nın Anahtarı' isimli kitapta tanıştığını ve Nevzat'ın İstanbul aşığı, tarih bilgisi yüksek, başarılı bir polis karakteri olduğunu anlattı.

Türk edebiyatında polisiye okuyucusunun oldukça fazla olduğunu bildiren Kara, 'Ahmet Ümit, Orhan Pamuk'tan sonra, eserleri başka dillere en çok çevirilen yazarımız. Popülerliği, Türkiye sınırlarını aşmış durumda. Güncel polisiye kurgusuna tarihi yediren bir yazar. Metin günümüzde geçiyor ama içerisine tarihi konuları yerleştiriyor. Bu yüzden bazı insanlar, Ahmet Ümit'in kitaplarını tarihi bir kitap sanıyor. Çağdaş İstanbul dokusunda geçen hikayeler ama tarihi romanlar değil.' diye konuştu.

Halim Kara, Ahmet Ümit'in, okuruyla kolay iletişim kurduğunun altını çizerek şunları söyledi:

'Ahmet Ümit, sadece cinayet romanları yazmıyor. Farklı türlerde romanı olan bir yazar. Mesela 'Bab-ı Esrar' kitabında Mevlana anlatılır. Güncel anlatının içine Mevlana ve Şems'in işlendiği bir kitap. Güncel olaylarda, kendince önemli gördüğü sorunlarla, geçmişi iç içe kullanan bir yazar. Ahmet Ümit'in, okuyucuya ders verme kaygısı var. Modern romancılardan ayrılan yönü de bu. Birçok romancıda sorunlaştırma vardır. Bazı konuları okuyucuya bırakır. Ahmet Ümit, o konuda okuyucuya fazla güvenmez.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile