İstanbul Üniversitesi'nin Yenilenmesine Onay

İÜ'nün Beyazıt Kampüsü’nde yer alan Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi ve kafeteryanın da içinde bulunduğu parsellerde yenileme ve restorasyon çalışması yapılmasına ilişkin plan değişikliği İBB Meclisi'nde kabul edildi

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) Beyazıt Kampüsü’nde yer alan Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi ve kafeteryanın da içinde bulunduğu parsellerde yenileme ve restorasyon çalışması yapılmasına ilişkin plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi

İBB eylül ayı meclis toplantısında, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt Kampüsü'nde yer alan eczacılık, fen ve eğitim fakültesiyle kafeteryanın da içinde bulunduğu parsellerde yenileme ve restorasyon çalışması yapılmasıyla plan tadilatını içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu.

Oylama sırasında üyeler arasında Tarihi Yarımada'nın dokusunun korunması konusunda tartışma yaşandı.

Rapora itiraz eden CHP'li üyeler, Tarihi Yarımada'da bulunan üniversitenin tarihi dokusuna uygun binaların meclis kararıyla değil, mimari yarışmayla inşa edilmesi gerektiğini vurgularken, AK Partili üyeler ise depreme dayanıksız yapıların yenilenmesinin söz konusu olduğunu, hazırlanan projelerin de ilgili kuruluşlarla değerlendirilerek, Koruma Kurulu'nca tasdik edilerek hazırlandığını ifade etti.

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, üniversitenin tarihi nitelikteki ana binası dışında eczacılık, fen ve eğitim fakülteleri binalarında yenilenme projesinin olduğunu belirterek, rapora ret cevabı verdiklerini ifade etti.

Çoban, şunları kaydetti:

"Tarihi dokuya uygun bir yarışma projesiyle İstanbul'a yeni mimari eser kazandırma imkanı varken, depreme karşı 'yıkalım yeniden yapalım' şeklinde avan bir proje geldi. Bu tip yapıların avan projeyle değil, bir mimari eser yarışma projesiyle yapılması gerekir ki İstanbul'a yeni eserler kazandırabilsin. Bir de ciddi yoğunluk artışı var. Her ne kadar bir eğitim yuvası olsa da bu yoğunluk artışını Tarihi Yarımada içerisinde kabul edilemez buluyoruz. Çünkü başka yerlere emsal olma tehlikesi var. Bu yıkıldıktan sonra ortaya çıkacak arkeolojik eserlerin ne olacağı konusunda bir çalışma yapılmamış durumda. Kurul kararı da alınmış ama süreci eksik buluyoruz. Tarihi Yarımada'ya zarar verebileceği endişemiz var."

Yoğunluk artışı olacağına ilişkin eleştirilere yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı, AK Parti Meclis Üyesi Hadi Diler, artışın bina yüksekliğinden değil, yeni inşaatlarda yer alacak bodrum katlarından kaynaklandığını ifade etti. Diler, "İnşaat sırasında arkeolojik kalıntılar denk gelirse, Arkeoloji Müzesi ve diğer müdürlükler gerekli kontrolleri yapacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından, Beyazıt Kampüsü'nde yer alan Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi ve kafeteryanın da içinde bulunduğu parsellerde yenileme ve restorasyon çalışması yapılmasına ilişkin plan değişikliği İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Değişikliğe göre, parsellere yeni bloklar yapılması planlanırken, rektörlüğün bahçesindeki bazı yapılar yenilenecek. Kat yüksekliğinin 3'ten 4'e çıkarıldığı plana göre, ana bina ve tescilli yapılarda değişiklik planlanmıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile