İstanbul Valiliği, görme engelli vatandaşlarla daimi bir empati kurulması ve farkındalık oluşturmak amacıyla renklerin görme engelli bir çocuğun dilinden anlatıldığı 'Renklerin Kara' adlı kitabı yayımladı.
Menena Cottin ve Rosana Faria tarafından kaleme alınan kitap, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş tarafından Türkçe'ye kazandırıldı.
Valiliğin ücretsiz olarak dağıtacağı kitapta, renkler İbrahim isimli görme engelli bir çocuğun dilinden anlatılıyor. Tüm sayfaları siyah olan ve içindeki ifadelerin hem Latin hem de Brail (kabartma) alfabesiyle hazırlanan kitapta, düşündürücü mesajlar veriliyor.
Kitabın bir sayfasında Brail ve Latin alfabesiyle görme engelli İbrahim'in duyguları yansıtılırken, diğer sayfasında ise onu anlatan kabartma şekiller yer alıyor. Engelliler, hem kabartma yazı okuyarak İbrahim’in düşüncelerini hem de şekillere dokunarak o düşüncelerin izdüşümleri hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.
- 'Sahiden gören kim acaba?'
Yeni çıkan kitabın ön sözünü ise İstanbul Valisi Vasip Şahin kaleme aldı.
Yazısında İstanbul'un farklı mevsimlerde değişik renklere büründüğüne dikkati çeken Şahin, 'Gelin, durup gözlerimizi kapatalım. Düşünelim. Bunca rengi gözümüz kapalıyken görmeyi, fark etmeyi, hissetmeyi deneyelim. Bu renkleri hiç görmemiş olsaydınız, erguvanın rengini, Boğaz'ın mavisini, nasıl anlatırdınız? Elinizdeki bu kitap, göremeyen bir çocuğun dilinden renkleri anlatıyor ve bir sorgulamanın içine itiyor insanı. Sahiden gören kim acaba?' ifadelerini kullandı.
Kitabın engellilerle diğer insanların arasındaki engelleri kaldırmaya vesile olmasını dileyen Vali Vasip Şahin, şunları kaydetti:
'Bu eser; belirli günlerde düzenlenen etkinlik ve programların yanı sıra görme engelli insanlarımızla daimi bir empati kurulabilmesi amacıyla hazırlandı. Gözleri kapalıyken görebilenleri daha iyi anlayabilmek, onların duygularını fark edebilmek ve aramızdaki engelleri kaldırabilmek için bir vesile oldu.'
- Görme engelli İbrahim'in dilinden renkler
Kitapta duygularına, tespitlerine yer verilen görme engelli İbrahim'in renklere ilişkin tanımlamaları oldukça ilgi çekici.
Renkleri duyabildiği, koklayabildiği ve tat alabilir hissettiği için çok sevdiğini belirtilen İbrahim, kitapta renkleri 'Sarı renk bir civciv kadar yumuşak ve zihinde hardal gibi bir tat uyandırır. Mesela yeşil renk, taze biçilmiş otlar gibi kokar. Kahverengi, ayaklarımızın altında ezilen kurumuş yapraklar gibi hışırtılı bir ses çıkarır. Kırmızı hem çilek gibi ekşi hem de karpuz gibi tatlıdır. Renklerin kralı siyahtır.' şeklinde tanımlıyor.
İstanbul Valiliğince, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü veya 10-16 Mayıs Engelliler Haftası düşünülerek basılmadığı aksine belirli gün ve haftaların dışında da engellilerle empati kurulması ve bir farkındalık oluşturmasına vesile olması amacıyla yayınlandığı belirtilen kitabın arka kapağında ise şu ifadeler yer alıyor:
'Bu kitapta renklerin tadını alacak, kokularını duyacak, seslerini işitecek, dokunuşlarını hissedeceksiniz. Evet, yeni bir bakış açısıyla renkleri yeniden keşfedeceksiniz. Kitabı isterseniz Latin, isterseniz Brail alfabelerinden okuyabilirsiniz. Kitapta ikisi de var. Bu arada kitabın resimlerine bakmak mı istersiniz, yoksa dokunmak mı? Tercih yine tamamıyla sizin.'
İstanbul Valiliğinden Engellilere Yönelik Anlamlı Çalışma
Valilik, renklerin görme engelli bir çocuğun dilinden anlatıldığı 'Renklerin Kara' adlı kitabı yayımladı Vali Şahin'in yazdığı ön sözden: 'Elinizdeki kitap, görmeyen bir çocuğun dilinden renkleri anlatıyor ve bir sorgulamanın içine itiyor insanı. Sahiden gören kim acaba? Bu eser, belirli günlerde düzenlenen etkinlik ve programlarının yanı sıra görme engelli insanlarımızla daimi bir empati kurulabilmesi amacıyla hazırlandı'