İşte Avrupanın dev Türkleri

İşte Avrupanın dev Türkleri

2008 yılında dünya genelinde birçok şirketin iflas etmesine sebeb olan, ülkeleri dahi iflasın eşiğine getiren global kriz, Türk şirketlerini daha da güçlendirdi. Türk şirketleri sadece 2,5 yılda Avrupa'da 17 yabancı şirketin sahibi oldu.

Türk şirketleri son iki yılda Avrupa’da 2 milyar dolar yatırım yaparak tam 17 dev şirketin sahibi oldu. Satın alınan şirketler yoğunlukla Fransa, İspanya ve Almanya gibi ülkelerde bulunuyor ve çoğunlukla beyaz eşya ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteriyor.

İşte Avrupa’yı saran o şirketler:

Arçelik: Güney Afrika’nın lider beyaz eşya üreticisi, Defy Appliances (Proprietary) Şirketi’ni Hollandalı Franke Holding AG’den 324 milyon dolara satın aldı.

Kale: Bodur Ailesi’ne ait Kale Grubu 2009 yılında İspanyol Roca Grubu’nun elinde bulunan Kalevit hisselerinin tamamını satın almıştı. Şirket geçtiğimiz hafta ise yeni bir satın almaya daha imza attı. Kale, İtalya’nın seramik üssü Sassuolo bölgesinde karo seramik üretimi yapan, Edilcuoghi, Edilgres ve Campani markalarını bünyesinde barındıran Fincuoghi şirketinin tamamını satın aldı.

Türk Telekom: 16 ülkede 27 bin kilometrelik optik fiber ağı ile Orta ve Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen bağımsız data ve toptan kapasite servis sağlayıcılarından biri olan Macaristanlı Invitel International’ı 221 milyon Euro bedelle bünyesine kattı.

Teknosa: Sabancı Grubu şirketlerinden Teknosa, Amerika merkezli teknoloji marketi Best Buy’ın Türkiye’deki ülke içi tüm faaliyetlerini 20 Haziran 2011 tarihinde alarak mağazalarını devraldı.

Bayraktarlar: Bayraktarlar Grubu şirketlerinden Farba, Almanya’da 5 fabrikası bulunan yan sanayi şirketi Odelo’yı geçen Mart’ta satın aldı.

Turkven: Mavi Jeans ve Uno Ekmek’in büyük ortağı olan Türk girişim sermaye şirketi Turkven, Dominos Pizza’nın Türkiye operasyonlarının tamamını 30 milyon dolara aldı.

Olmuksa: Sabancı bünyesinde faaliyet gösteren Olmuksa, oluklu mukavva üreticisi İngiliz DS Smith Grubu’nun Türkiye operasyonlarını 6.8 milyon dolara Mayıs 2010’da satın aldı.

Brightwell Holding: Alphan Manas, Celal Gökçen ve Murat Orhan’ın sahibi olduğu Brightwell Holding, Fransa’da elektrikli araç üretimi yapan Tilter Şirketi’nin yüzde 80’ini satın aldı.

Yıldırım Grup: Borç içinde yüzen denizcilik şirketi Fransız CMA CGM’nin yüzde 20’sini 500 milyon dolara satın aldı.

Beko: Koç’un beyaz eşya markası Beko, Grundig Multimedia’daki yüzde 50 Alba hissesini de alarak şirketin tamamına sahip oldu.

Oyak: 2009 yılında Fransız çimento grubu ve pazar lideri Lafarge Grubu’nun Türkiye operasyonlarının tamamını130 milyon dolar bedelle aldı.

Yıldız Holding: Ülker markasını da bünyesinde bulunduran Yıldız Holding şirketlerinden Polinas, İtalyan M&G Group ile grup şirketlerinden Nuroll SpA’nın tüm hisselerinin satın aldı.

Rhea: Rhea Girişim, bağlı ortaklığı RML Lojistik, Yunanistan’da kurulu denizcilik işletmeciliği faaliyetleri yürüten bir şirketin tamamını satın aldı.

Halkbank: Makedonya’nın en büyük bankalarından biri olan IK Bank’ın yüzde 91.56’lık hissesini 20 milyon dolara alarak bu pazara giriş yaptı.

Anel: Bulgaristanlı DAG-08 OOD unvanlı şirketin hisselerinin tamamını Mayıs 2011’de satın aldı

Süzer Grubu: Süzer, Hırvatistanlı Banka Brod’u satın alarak finans sektörüne yeniden döndü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile