Sözleşmelerde tüketicilerin bilgilendirilmesi yasal güvenceye bağlandı. Alışverişte cayma hakkı 14 güne çıkarıldı. Kredilerde yeniden yapılandırmada tüketiciden komisyon talep edilemeyecek" dedi.
Yılmaz, tüketicileri ise örgütlenmeye ve haksızlık karşısında baskı unsuru oluşturmaya çağırdı.
Tüketici haklarını korumak, tüketicileri hakları konusunda bilgilendirmek, tüketicileri sistemin denetim mekanizmalarından biri haline getirmek hedefiyle yola çıkan Bursa Tüketiciler Derneği, 5. kuruluş yıldönümünü dayanışma yemeğiyle kutladı. Dernek üyelerinin eş ve çocuklarıyla birlikte katıldığı yemekte, yapılan çalışmalara ilgili bir sunum gerçekleştiren TÜDEF ve BTD Başkanı Sıtkı Yılmaz, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu konusunda da bilgilendirme yaptı.
"YASANIN UYGULANMASI İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ"
Yılmaz, Tüketici Kanunu’ndaki yenilikleri tek tek açıklarken, yeni yasada olumlu maddeler yer aldığını, ancak itirazlarına rağmen bir çok konuda eksikler bulunduğunu söyledi.
Yasanın komisyonlarda görüşülmesi sırasında TÜDEF ve BTD olarak müdahil olduklarını, itiraz ve eleştirilerde bunduklarını kaydeden Yılmaz bundan sonra yasayı eleştirmek yerine, yerine yasanın eksiksiz olarak uygulanması için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.
"DELİ DUMRUL KESİNTİLERİ AZALACAK"
Yeni yasada tüketicilerin kredi veren finans kuruluşlarına karşı yetirince korunmadığını, tüketicilere verilen ücretsiz kredi kartlarının bir işe yaramayacağının altını çizen Sıtkı Yılmaz, yeni yasada bankaların tüketicilerden aldığı 65 kalem kesintinin, hangilerinin yapılıp yapılmayacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşünün alınarak BDDK tarafından belirlenmesinin karara bağlandığını bildirdi. Yılmaz, bu önlemlerin tüketicilerin lehine uygulanıp uygulanmadığını yakından takip edeceklerini söyledi.
Yılmaz yeni yasanın tüketicinin lehine getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı: ‘Tanımlar bölümünde tüketici işlemlerine eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, internet bankacılığı ve benzer sözleşmeler başta olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemler dâhil edildi. Sözleşmelerin açık, anlaşılır ve tüketicinin okuyabileceği şekilde 12 punto ile yazılması yasal güvence bağlandı.’
"CAYMA HAKKI 14 GÜNE ÇIKARILDI"
Bankaların ve tüketici kredisi veren finans kuruluşları ile kart çıkaran kuruluşların, tüketiciye sunduğu ürün ve hizmetlerde faiz dışında alacağı ücret. Komisyon ve masraflar tüketiciyi koruyacak şekilde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek. Sözleşmelerde tüketicilerin bilgilendirilmesi yasal güvenceye bağlanarak, şartların tek taraflı olarak tüketicinin aleyhine değiştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Temerrüt hali dahil olmak üzere tüketici işlemlerinde bileşik faiz yasaklanmıştır. Taksitli satışlar hariç olmak üzere tüm tüketici sözleşmelerinde cayma hakkı 14 güne çıkarılmıştır. Taksitli satışlarda Cayma hakkı ise 7 gün olarak belirlenmiştir. Konut ve tüketici kredilerinde Hayat Sigortası zorunluluğu kaldırılmış ve tüketicinin tercihine bırakılmıştır. Bankaların, kredi ödeme planı nedeniyle yapılan ödemelerden herhangi bir ad altında tüketiciden masraf talep etmeleri önlenmiştir. Kart çıkaran kuruluşlara tüketicilere ücretsiz bir kart sunma zorunluluğu getirilmiştir. Konut finansmanı kredilerinde erken ödeme tazminatı koşula bağlanmış 36 aydan kısa sürelerde faiz %1,uzun sürelerde ise %2 olarak belirlenmiştir.
"AYIPLI MALDA İSPAT SATICIYA AİTTİRğ
^ TÜDEF Başkanı Yılmaz, yasanın, sözleşmelerde haksız şartların yer almasını engellemek için bakanlığın gerekli tedbirleri almasını öngördüğünü, ayrıca sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemeyeceğini de güvence altına aldığını açıkladı.
Yasaya göre teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğunun, bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatının satıcıya ait olduğunun kabul edildiğini belirten Yılmaz, ayıplı malda zaman aşımının hile ile yapılmış olması halinde uygulanmayacağına işaret etti.
Yılmaz, konuşmasında tüketicinin seçim haklarına da değinerek, sözleşmeden dönme, malın misliyle değişimi, ücretsiz onarım ve ayıp oranında bedel indirimi olmak üzere 4 temel hakkı bulunduğunun altını çizdi.
İşte Tüketicilerin Yeni Hakları
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni Tüketici Yasası'nın getirdiği hakları tüketicinin iyi okuması gerektiğini belirterek, "Konut ve tüketici kredilerinde hayat sigortası mecburiyeti kaldırıldı.