İşçilerin işe geri dönmek için bugüne kadar topladıkları 30 bin imzayı, toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a vermek isteyen Neşet Tarhan, Kocamaz’ın dosyaları kabul etmemesi üzerine bir dosyayı başkanın masasının önüne bıraktı.
İçel Büyükşehir Belediye Meclisi, 2015 yılının ilk meclis toplantısını bugün yaptı. Büyükşehir belediye Başkanı Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 56 maddeden oluşan gündem maddelerinin büyük bölümü oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi. Toplantıda ayrıca, Denetim Komisyonu için yapılan gizli oylamada MHP’den Kerim Tufan, Abdullah Yılmaz ve Veli Şahman ile CHP’den Akın Güneş ve AK Parti’den Mustafa Turan Denetim Komisyonu üyeliğine seçildi.
“HUSUMETLE MECLİS KÜRSÜLERİNİ İŞGAL EDEN MİLLETVEKİLLERİNDEN HUZURDAN YANA OLMALARINI RİCA EDİYORUM”
Komisyonlardan gelen raporların da oylandığı toplantının sonunda yeni otogardaki yazıhane ve iş yerleri için geçtiğimiz Cuma günü yapılan ihaleyle ilgili açıklama yapan Başkan Kocamaz, yeni otogarla ilgili 3 kez ihaleye çıktıklarını söyledi.
Bu ihalelerde tek tek dükkanların ihalesini gerçekleştirdiklerini, ancak bu iyi niyetli yaklaşımlarına karşı çıkıldığını ve o yaklaşımların birileri tarafından farklı yerlere çekildiğini belirten Kocamaz, “O zaman da söyledim, bu tür yaklaşımlar İçel'deki huzur ve güvene dinamit koyar. Onun için herkesin huzurdan, barıştan, kardeşlikten yana bir tavır içerisinde olması lazım. Neticede aynı gemide gidiyoruz. Gemi bir yerlerden su alırsa sadece belli insanlar orada boğulmaz, bu kentte yaşayan herkes o sularda boğulabilir. Onun için ben herkesten rica ediyorum, özellikle de hariçten gazel okuyan, olayın detayını bilmeden husumetle Meclis kürsülerini işgal eden milletvekillerinden bunu rica ediyorum” dedi.
“İHALE HALİHAZIR 322 BİN LİRA OLAN KİRA BEDELİNİN 62 KATINA VERİLDİ”
Otogar ihalesini son kez toplu yaptıklarını aktaran Kocamaz, Türkiye’de 17 büyük kentin otogarlarının da bu şekilde ihale edildiğini bildirdi. ‘Belediye başkanı çok yüksek rakamlara zorla insanlara vermek istiyor’ iddiasını da gündeme getiren Kocamaz, “Bu otogarın yıllık kira geliri 322 bin liraydı. 1998 yılından buna yazıhanelerin toplamından elde edilen kira geliri 1 milyon 755 bin TL. 98’den bu yana yapılan işletme gideri de her yıl için yıllık yaklaşık 2 milyon lira. Son ihaleden önce yaptığımız ihalede 81 iş yerinin, 17’si yazıhane, 23 ‘ü diğer iş yerleri olmak üzere 40 tanesini vermiştik. O zamanki bedel 5 milyon 40 bin 750 TL. bu da iptal ettirildi. Biz)Ocak 2015 Cuma günü toplu ihaleye çıktık. Bir önceki ihalede oranın temizliği, bakımı, güvenliği Büyükşehir Belediyesi’nde kalacaktı ve belediyeye yıllık yaklaşık 4 milyon lira gibi bir yük getiriyordu. Yani 9 milyon liraya kiraya verseniz, belediyeye yıllık 5 milyon lira gibi bir kira geliri olacaktı. Ama kapı giriş-çıkış ücretleri Büyükşehir Belediyesi’nde kalacak. Bütün ihalelere bu şartla çıktık. Biz son olarak muhammen bedeli 5 milyon 622 bin 252 TL olarak ihaleye çıktık. İhale bedeli 20 milyon olarak belirlendi. Yani halihazır kira gelirinin tam 62 katı bir bedelle bu ihale verildi” diye konuştu.
“İHALEYİ ALAN VATANDAŞA BASKILAR YAPILDI”
İhaleyi alan Halit Şimşek ile bugün tanıştığını da vurgulayan Kocamaz, Şimşek’e son iki gündür çeşitli baskılar yapıldığını da dile getiren Kocamaz, “İhaleyi alan vatandaşa Cuma gününden bu yana birçok baskı da oldu. Hatta emniyet güçleri kavgayı bastırmak için eski otogara gitti, 2 tane de silah aldı orada. Karşılıklı düelloya neredeyse girecekler ama çok şükür nahoş bir hadiseye meydan verilmemiş. Bu arkadaşımıza cumartesi ve pazar günü yapılan baskılarda ‘2 milyon lira sana verelim, 168 bin lira teminat bedelini de verelim, bu ihaleyi yak, bu işten vazgeç’ şeklinde baskı uygulanıyor. Ama o arkadaş da vazgeçmedi ve biraz evvel bize teminat mektubunu da getirdi. Yani bu işin öyle koftiden sırf ortalığı karıştırmak gibi bir düşünce olmadığının ispatı gelen bu 2 milyon 36 bin 936 TL’lik teminat mektubudur. Bu ihale sonucunda şu ortaya çıktı ki, bizim daha önce çıktığımız ihale bedelleri çok da yüksek değilmiş. Bu hafta sonuna kadar da 20 milyonun yüzde 25’i olan 5 milyonunu belediyeye yatıracaklar. Çünkü ihalede her 3 ayda bir verilecek deniliyor. Buna KDV ve diğer masrafları da eklediğiniz zaman 27-28 milyona denk gelen bir ihale oldu. Bizim beklediğimiz rakam 10-12 milyon lira arasında bir rakamdı. İhalenin İçelimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN TARHAN İŞÇİLERİN TOPLADIĞI İMZALARI KOCAMAZ’A VERMEK İSTEDİ
Kocamaz’ın ardından söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise İçel’de barış ve huzurun egemen olmasını sağlamanın ortak paydaları olduğunu, bu noktada sonuna kadar Kocamaz ile beraber olacaklarını söyledi.
İşten çıkarılan işçilerle ilgili tüm siyasi partilerin işe gelmeyenlerle ilgili yaptırım olarak ne yapılacaksa idarenin bunu yapmakta özgür olduğu konusunda hemfikir olduğunu kaydeden Tarhan, ancak işçi çıkarmaların sosyal yönden tartışma konusu olduğunu ve bundan rahatsız olduklarını dile getirdi. Eylem yapan işçilerin, yasalar çerçevesinde demokratik haklarını kullanarak seslerini Kocamaz’a biraz daha iyi duyurabilmek için imza topladıklarını belirten Tarhan, “Sizin bu konuda belli bir uzlaşı sağlama konusunda bazı gayretleriniz olduğunu da duyuyoruz. Bu konuda da sizinle beraberiz. Fazla gecikme olmadan, kısa bir süre içerisinde bu tansiyon düşürülürse kamuoyundaki huzur ve barışa sizin de büyük bir katkı sunacağınıza inanıyorum. Bu konuda da desteğinizi bekliyorum” diyerek, işçilerin topladığı ve 4 klasör tutan imzaları Başkan Kocamaz’a vermek istedi. Kocamaz’ın, ‘Orada kalsın’ diyerek dosyaları almaması üzerine Tarhan, bir dosyayı Kocamaz’ın masasının önüne bıraktı.
BDP’li Bedri Kuran ile AK Parti’li Mustafa Turan’ın, Kocamaz’a ısrarla belediyeden bugüne kadar kaç işçi çıkarıldığını ve yerlerine kaç işçi alındığını sordukları toplantıda, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de kendisinin 11 yıl önce taşeron işçiliği kaldırdığını aktararak, “At binicisine göre kişner. İnanıyorum ki siz de bu çalışmıyor denilen işçileri alırsınız ve en iyi şekilde çalıştırırsınız. Bu benim özel talebimdir, siz bunu yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.
“ÇALIŞMAYAN BABAMIN OĞLU OLSA BURADA TUTMAM”
Başkan Kocamaz ise imza dosyalarının meclise değil, belediyeye getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bu tür işçi çıkarmaların sadece İçel’de olmadığını ifade eden ve Silifke Belediyesi’ndeki işten çıkarmaları örnek veren Kocamaz, “Bu iş sırf siyaset olsun diye buraya getiriliyor. İşsiz kalmak zor. Ama halen İmar A.Ş. de dahil orada olmaması gereken insanlar var. Belediyede bir hantallık var. iddiaların aksine çıkanların içinde MHP’li olan ve bize destek veren insanlar da var. Çalışmayan babamın oğlu olsa burada tutmam” dedi.
İşten çıkarmaları TBMM’ye taşıyan CHP İçel milletvekillerine de yüklenen Kocamaz, bu milletvekillerinin, ellerinde belge olmadan Meclis’te şov yaptıklarını öne sürdü. Haksız ya da sehven işten çıkarılanların bir kısmını yeniden işe aldıklarını da kaydeden Kocamaz, şöyle devam etti: “Bugüne kadar bu insanların çalışmadan maaş almalarına birileri göz yumdu. Bu fazlalıkları biz sırtımızda taşıyamayız. Herkesten biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bu konularda kesinlikle tavizimiz yok. bunların içinden dönecekler de olacaktır. Biraz sabredelim. Mart ayında ihale yapacağız ve 3 yıllık yapalım ki, ajite edilmesin istiyoruz.”
İşten Çıkarılan İşçiler Mersin Meclisine Damga Vurdu
İçel Büyükşehir Belediyesi’nde, ilgili firmalarla sözleşme yenilenmediği için işsiz kalan ve uzun süredir eylem yapan taşeron işçiler, bugünkü Meclis Toplantısı’na damga vurdu.