Rusya'nın BM kararı olmadan Suriye'ye müdahale etmesinin ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa'nın teklifiyle, Suriye topraklarında diğer ülkelerin de operasyon yapmasının yasal alt yapısını hazırladı.
Fransa tarafından hazırlanan ve IŞİD'le mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini içeren karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edildi.
Paris'teki terör saldırılarının ardından Suriye'de IŞİD hedeflerine düzenlediği operasyonları artıran Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nden de diplomatik destek sağlamak için hazırladığı karar tasarısını önceki gün BM Güvenlik Konseyi'ne sundu. Kabul edilen 2249 sayılı kararda, IŞİD'in, Tunus, Ankara, Beyrut ve Paris'teki terör saldırıları ile Rus uçağının düşürülmesi eylemleri 'net bir dille' kınanarak, IŞİD'in uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu vurgulandı.
KOORDİNELİ HAREKET EDİN
Tunus, Türkiye, Rusya, Lübnan, Fransa başta olmak üzere IŞİD teröründen zarar gören tüm hükümetlere ve halklara taziye sunulan kararda, imkan ve kapasitesi olan üye ülkelerden Suriye ve Irak'ta IŞİD'le mücadeledeki eforlarını ikiye katlamaları ve koordineli hareket etmeleri isteniyor.
YASAL ALT YAPI HAZIRLANDI
Kararda, mücadeleye katılan üyelerden Irak ve Suriye'de IŞİD'in sığınaklarını yok etmeleri, tüm BM üyelerinden de yabancı terörist savaşçıların bölgeye seyahatleri ve terör örgütüne finansman sağlanmasının engellenmesi talep edildi. Karar tasarısı, BM'nin güç kullanımına yetki veren 7. bölümü altında kaleme alınmadı. Ancak üye ülkelerden IŞİD'le mücadele için tüm önlemleri alması isteniyor. Bu kararın Suriye hükümetinin talebi olmadan Suriye topraklarında terör hedeflerine operasyon yapmaya yasal dayanak oluşturabileceği savunuluyor.
FRANSA YIĞINAK YAPACAK
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, oylamanın ardından Konsey'de yaptığı açıklamada, 'Bu kararla BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'le mücadele için başlattığımız eylemleri uluslararası hukuk ve BM Şartı altına aldı. Önümüzdeki günlerde, Charles de Gaulle uçak gemimizin ulaşmasıyla IŞİD'e karşı saldırı kapasitemizi üç katına çıkaracağız' dedi.
İNGİLTERE'DEN DESTEK
İngiltere Başbakanı David Cameron, BMGK'da oy birliği ile kabul edilen IŞİD karar tasarısıyla ilgili olarak, 'Bu önemli bir an. Dünya bugün IŞİD'e karşı birleşti. Uluslararası toplum bir araya geldi ve her ülkeden, her dinden insanları tehdit eden bu şerri yenmeye karar verdi' dedi. Cameron, 'Bugünkü oylama kuşkuya yer bırakmayacak şekilde Suriye'de daha fazla şey yapılmasına ve IŞİD'in kökünü kazımak için nihai eyleme uluslararası desteğin genişliğini göstermiştir' diye konuştu. Cameron, BMGK'nın IŞİD'e karşı hem Irak'ta hem Suriye'de eyleme geçilmesini oy birliği ile desteklediğini, ayrıca Suriye'deki ihtilafa siyasi çözüm bulma kararlılığını yinelediğini söyledi. İngiltere'de hükümetin, iki yıl önce, 'Suriye'ye askeri müdahale' yönündeki prensip önergesi 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti.Rusya hava harekatı kararı aldı
İsteyen her ülke Suriye'yi vurabilecek
Fransa’nın IŞİD’le ilgili karar tasarısını onaylayan Birleşmiş Milletler, isteyen her ülkenin Suriye’yi vurmasının yolunu açtı.