Deprem ve nükleer kriz sonrası yeniden yapılandırma çalışmaları için "olağanüstü çaba" sarf edeceğini belirten Kan, “Belirli görevleri yerine getirdikten sonra, çeşitli sorumlulukları yeni neslin devralmasını istiyorum” ifadesini kullandı.
Kan’ın bu açıklamasının ardından parlamentoda yapılan güvenoyu oylamasında da sonuç Japon Başbakan'ın lehine çıktı. Kan, 479 milletvekili bulunan parlamentoda 445 milletvekilinin katıldığı oylamada, 152'ye karşı 293 oyla güvenoyu aldı.
Ancak Kan görevde kalacağı süre zarfında, bölünmüş durumdaki parlamentoda gücü artan muhalefetle ve Japonya’nın kabarık kamu borcuyla mücadele etmek zorunda kalacak.
Yaklaşık 1 yıl önce başbakan olan Kan, istifa tarihini ise belirtmedi.
Kan’ın selefi olan Yukio Hatoyama, partisine Kan’ın planı üzerinde anlaştıklarını, tsunaminin yaralarını sarmak için ek bütçe oluşturulmasının ardından Başbakan'ın görevi bırakacağını belirtti. Bu gelişmenin, Ağustos veya Eylül’e denk gelmesi bekleniyor.
Japonya'da muhalefet partileri, Başbakan Naoto Kan ve kabinesi hakkında, deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı krize müdahaleleriyle ilgili güvensizlik önergesi vermişti.
Japonya'da 24 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu şiddetli deprem ve tsunaminin Fukuşima nükleer santralinde hasara yol açması, dünyanın Çernobil'den sonraki en büyük nükleer krizle karşı karşıya kalmasına neden olmuştu.
İstifa edecek ama bir şartla
Japonya Başbakanı Naoto Kan, 11 Mart'ta yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunaminin etkisiyle yaşanan yıkımın yaraları sarıldıktan sonra görevi bırakacağını açıkladı