Korona virüsü salgini hayatimizi her yönüyle etkilemeye devam ediyor. Toplumsal yasamin yani sira is dünyasinin da derinden etkilendigi pandemi ile birlikte daha önce görülmemis sayida kisinin isini birakmaya basladigi ya da beyin göçü erozyonuna ugradigi görülüyor. Pandemi baslangicindan bu yana birçok çalisan ya temelli isten ayrildi ya da is degistirdi. Bu kararlar birlesince global bir “büyük istifa” hareketine dönüstü. EGIAD, Istifa Pandemisi ve Beyin Göçü konulu toplantiyla konuyu ele aldi. Gilda&Partners Consulting Executive Recruiter & Headhunter Insan Kaynaklari (IK) Uzmani Jilda Bal’in katilimiyla online olarak gerçeklestirilen etkinlikte, pandemi basinda baslayan ve ABD gibi bazi gelismis ekonomilerde halen devam eden "büyük istifa" dalgasinin küresel istihdam piyasasina etkileri degerlendirildi.
Arastirma sonuçlari paylasildi
Pandemi baslangicindan beri birçok meslek örgütü üyesinin is, hatta meslek degistirdigine sahit olunuyor. 30 binden fazla küresel çalisanla yapilan bir Microsoft anketi, çalisanlarin yüzde 41’inin bu yil isten ayrilmayi veya meslek degistirmeyi düsündügüne isaret ediyor. Ingiltere ve Irlanda’daki IK yazilim sirketi Personio’nun yaptigi bir arastirmada katilimcilarin yüzde 38’inin önümüzdeki 6 aydan bir yila kadar olan süreçte isi birakmayi planladigini kaydetmesi de bu sonuçlari destekliyor. Global anlamda çalisanlarin pandemi ile birlikte mutsuz bir sürece girdigi gözlemlenirken, bazi ekonomistlerin “büyük istifa” olarak adlandirdiklari bu olaylarin aslinda birkaç nedeni var. Bazi çalisanlar için pandemi, önceliklerde bir degisimi tetikledi ve onlari “hayallerindeki ise” adim atmaya veya evde çocuklariyla zaman geçirmeye tesvik etti. Ancak birçogu için ayrilma karari, isverenlerinin pandemi sirasinda davranis biçiminin bir sonucu olarak da gelisti. Türkiye’de zirve yapan pandeminin bu istifa ve beyin göçünü tetikledigini vurgulayan EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, dünya genelinde çalisanlarin neredeyse yarisinin is degistirmeyi planladigini, isverenlerin çareyi ücret artirmakta buldugunu vurguladi.
Büyük istifa dalgasi
Yekenbiçer, “Pandeminin baslamasiyla tipki bir kar topu gibi yuvarlanmaya baslayan ve bugünlerde bir çiga dönüsen özellikle ABD ve Almanya gibi gelismis ekonomilerde halen devam eden büyük istifa dalgasi, küresel istihdam piyasasini giderek sikilastiriyor” dedi.
Stanford Üniversitesi tarafindan 2021 yilinda gerçeklestirilen kapsamli bir arastirmanin sonucuna göre, pandemi çaginda istifalarin en büyük sebebinin isverenlerin çalisanlarina yönelik tutumu olduguna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Bu çalismaya göre son yillarda çalisanlar için en önemli seyin sirketlerinin çalisanlarina karsi tutumu oldugunu gösteriyor. Bunun içinde ücretler, yan haklar, is güvenligi, firsatlar, güvenlik ve esitlik gibi farkli metrikler yer aliyor. Pandeminin insanlarin makine olmadigini hatirlattigini belirten Stanford arastirmacilari, çalisanlarin artik isverenlerinden daha fazlasini bekledigine dikkat çekiyor” diye konustu.
"En önemli neden, deger görmemek"
Çalisma sartlarina yönelik taleplerin dönüsüme ugradigini da hatirlatan Yelkenbiçer, “Ernst & Young tarafindan Mayis 2021’de yapilan küresel arastirmanin kapsami 16 ülke genelinde 16 binden fazla çalisani olusturuyor. Çalisanlarin sadece yüzde 22’sinin tam zamanli olarak ofislerde çalismak istedigini gösteriyor. McKinsey tarafindan gerçeklestirilen küresel ankette de çalisanlarin yüzde 40’i gelecek 3-6 ay içinde is degistirmeyi düsündügünü belirtiyor. Bu kapsamli ankette de istifalarin arkasinda yatan en önemli neden ’Yöneticiler veya sirket tarafindan deger görmemek’ olarak belirtilmis. Son olarak paylasmak istedigim ise Oxford Economics kaynakli arastirma. Bu çalisma avukatlik, doktorluk, hemsirelik, mühendislik, muhasebecilik, gazetecilik gibi egitim gerektiren profesyonel mesleklerde bir çalisanin yerinin yeni bir çalisanla doldurulmasinin ortalama maliyetinin de yüksek olduguna dikkat çekmekte. Yeni bir çalisan bulunmasi ve egitimi, ayrilan çalisanin yillik maasinin 1.5 katina yakin düzeyde ek maliyet getiriyor” ifadelerini kullandi.
"Inanilmaz bir beyin göçü var"
Gilda&Partners Consulting Executive Recruiter & Headhunter Insan Kaynaklari Uzmani Jilda Bal da soru cevap seklinde son gelismeleri degerlendirdi. Yurt içi ve uluslararasi alanda 17 yillik deneyiminin ardindan IK danismanligi alanindaki ihtiyaçlari görerek 2017 yilinda Gilda&Partners’i kuran Bal, pandemi ile degisen is kosullarini ve bakis açisini ve hizla artan beyin göçünü aktardi. Bal, söyle konustu: “Pandemi baslar baslamaz belli bir süre tüm seviyelerde ise alim durdu. Devam eden pozisyonlarda belirsizlikten dolayi durduruldu. Su anda müthis bir is arayisi var ama aradigimiz özellikte personeli yine de bulamiyoruz çünkü gerek politik sebeplerden gerek çalisanlarin deger görmeme süreçlerinden inanilmaz bir beyin göçü var. Artik yetenekleri bulmada zorlaniyoruz. Önemli degerler yurt disina gitti. Is yerlerimizde sürdürülebilir ve çalisana yeni dünya düzeninde hak ettigi degeri verir bir bakis açisina ihtiyacimiz var. Pandemi is kosullarini degistirdi. Is yasam döngüsüne artik önem verilmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Ayrica ekip ruhu ile çalisarak birbirini tamamlamak da çok gerekli hale geldi. Sirketlerin degisimi göz önüne alarak gerçeklestirmesi gerekiyor. Geleneklerle degil degerlerle degisime açik olmak gerektigini vurgulamak isterim. Yenilikçi çaga artik 10 yilda bir degil her yil ayak uydurmak zorundayiz. Artik ise alimlarda diploma degil o diploma süreçlerinde genç nesil ne yapti, hangi etkinliklere katildi, kendini nasil yetistirdi, gelistirdi daha önemli hale geldi."
'Istifa Pandemisi'
Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) tarafindan düzenlenen Istifa Pandemisi ve Beyin Göçü konulu toplantida, pandemi baslangicindan bu yana birçok çalisanin ya temelli isten ayrildigi ya da is degistirdigi vurgulanarak "istifa pandemisi" konusu masaya yatirildi.