İstihdam Genç Nüfusun Hızına Yetişemiyor

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye'de iş gücü piyasasına katılan genç nüfusa yönelik yeni istihdam alanları oluşturulduğunu ancak bu alanların yetersiz kaldığını belirterek "İstihdam 139 bin kişi artmıştır. İstihdam yaratılmakta ancak işgücü piyasasına girenlerin sayısı yaratılan istihdam sayısından büyük olduğu için işsizlik artmaktadır" dedi.

Hiçyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekim 2013 döneminde Türkiye'de işgücüne katılma oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre binde 2 oranında azalarak yüzde 50,8 olduğunu söyledi.

Bu rakamın çalışma yaşındaki her 100 kişiden 50,4'ünün çalışmak için işgücü piyasasına geldiğini gösterdiğine dikkati çeken Hiçyılmaz, aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre erkeklerde işgücüne katılma oranının yüzde 71,7, kadınlarda ise yüzde 30,6 düzeyinde kaldığını vurguladı.
Türkiye'de Ekim döneminde işsiz sayısı 2012 yılının Ekim dönemine göre 202 bin kişi artarak 2 milyon 743 bin kişiye yükseldiğini ifade eden Hiçyılmaz, şunları kaydetti:
"İşsizliğin artması istihdam yaratılmıyor anlamına gelmez, nitekim 2013 yılı Ekim döneminde istihdam edilenlerin sayısı 2012 yılının aynı dönemine göre 139 bin kişi artmış ve 25 milyon 648 bin kişiye yükselmiştir. Dolayısıyla istihdam 139 bin kişi artmıştır. İstihdam yaratılmakta ancak işgücü piyasasına girenlerin sayısı yaratılan istihdam sayısından büyük olduğu için işsizlik artmaktadır. Bu durum oluşturulan istihdamın özellikle istihdama katılan genç nüfusun hızına yetişemediğini göstermektedir. İşsizliğin azaltılabilmesi ve aradaki açığın kapatılabilmesi için özel sektörün daha fazla desteklenerek yeni istihdam alanları oluşturulması gerekiyor."
Hiçyılmaz, Türkiye'nin en büyük şansının genç nüfus olduğunu ve bununla övünüldüğünü belirterek, bu genç nüfusun en iyi şekilde istihdam edilerek ülkenin geleceğine katkı sağlamasına yardımcı olunması gerektiğini söyledi.

Bunun için özel sektörün ciddi manada çaba sarfettiğini ifade eden Hiçyılmaz, devletin de yeni yatırımları daha fazla desteklemesi gerektiğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile