Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, 'İstihdam seferberliği kapsamında 2 milyon ilave istihdam oluşturulması hedefleniyordu, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 200 bin hedefine ulaşmış gözüküyoruz.' dedi.
Yıldırımhan, Gaziantep'teki bir otelde Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Teknik Yardım Programı (DESİP) kapsamındaki kültürel faaliyet programı 'Değişim farkındalıkla başlar' toplantısında, küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye'de son 14 yıl içerisinde yürürlüğe konulan reform niteliğinde kapsayıcı ve istikrarlı istihdam politikalarının etkisiyle iş gücü verilerinin günden güne olumlu seyrettiğini söyledi.
İçinde bulunduğu coğrafyanın bütün yüklerine ve dünyadaki ekonomik krizlere rağmen Türkiye'nin hem büyümesini hem de istihdam alanındaki artışını istikrarlı şekilde devam ettirme mücadelesi verdiğini ifade eden Yıldırımhan, şunları kaydetti:
'Bu mücadeleyi hep birlikte veriyoruz. 2010 yılında yüzde 43 olan istihdam oranı 2016'da yüzde 46,3 seviyesine, iş gücüne katılma oranı ise 2010 yılında yüzde 46,5'ten 2016'da yüzde 52 seviyesine ulaşmıştır. Bakanlığımız ülkemizde yaşayan her vatandaşın çalışma hayatına eşit fırsatlarla dahil olması ve iş gücü piyasasına erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik her türlü çalışmayı yürütmektedir. 2023 vizyonuyla ulusal istihdam stratejisi ve eylem planı hazırlanmıştır. Stratejimiz 2023 yılı itibariyle işsizlik oranının yüzde 5 seviyelerine indirilmesi, istihdam oranının yüzde 55'e yükseltilmesi, tarım dışı sektörler kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'in altına çekilmesi hedefleriyle 4 temel eksen ile 7 temel sektör üzerine inşa edilmiştir. Çok iddialı bir ulusal istihdam planımız var. Bu iddia Türkiye'nin son yıllardaki büyüme hızına göre belirlenmiştir. Bu ülke insanı bütün kesimleriyle bu iddiayı gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. Biz de bakanlık olarak bunun gerçekleştirilebilmesi için elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz.'
Yıldırımhan, istihdamın önündeki en büyük engellerden birinin de vasıfsızlık ve iş beğenmeme sorunu olduğuna dikkati çekerek, temel becerileri geliştirme, meslek edindirme noktalarında çok daha yoğun işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
- Turkuaz kart uygulaması başlayacak
Meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının sanayicinin talep ettiği şekilde çok daha etkin hale getirilmesi gerektiğini anlatan Yıldırımhan, 'Yapılan istatistikler şunu gösteriyor ki toplumda yüzde 24'lük bir kesim 18-24 yaş grubu arasında ne okumak ne çalışmak istiyor. Böyle büyük bir sorunla da karşı karşıyayız. Bütün kurumlar arasında bu konuda ciddi iş birliği gerekiyor.' diye konuştu.
Yıldırımhan, Uluslararası İş Gücü Kanunu'nun çıkarıldığını, bu kanunla yabancı istihdamının, dışarıdan gelecek beyin ve sermaye gücünün Türkiye'de etkin bir hale gelebilmesi için büyük bir adım attıklarını dile getirerek, 'Turkuaz kart uygulaması inşallah başlıyor. Bununla biz Türkiye'ye hem yabancı sermaye hem de beyin gücü noktasında ciddi bir artının gireceğini düşünüyoruz. Bu önemli bir konuydu. Turkuaz kart ile ilgili çok büyük bir lansman yaparak uygulamayı tanıtacağız.' dedi.
- İstihdam seferberliği
İstihdam seferberliği çalışmasına da değinen Mazhar Yıldırımhan, 'İstihdam seferberliği kapsamında 2 milyon ilave istihdam oluşturulması hedefleniyordu, bugüne kadar yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin hedefine ulaşmış gözüküyoruz. Artı istihdam denilen teşvikten yararlanan iş yeri sayısının 11 bini aştığını görüyoruz. Bunlar yeterli değil. Bu teşvikleri bundan sonraki süreçlerde de devam ettireceğiz.' şeklinde konuştu.
- Engelliler işe yerleştirildi
Vali Yardımcısı Uğur Aladağ da Gaziantep'te engelli istihdamının yüzde 98 oranında gerçekleştiğini bunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.
Kentin yöneticilerinin çalışmak isteyen her engelliyi işe yerleştirmeye gayret ettiklerini dile getiren Aladağ, şöyle devam etti:
'Gaziantep'in şanslarından biri de kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının ilimizde belediye başkanı olarak görev yapması. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizde bu çerçevede önemli çalışmalar yürütülüyor. İstihdamı artırıcı çalışmalar konusunda çok önemli mesafeler katetmiştir. Dezavantajlı denilen kişiler ilimizde Suriyelilerle birlikte çok fazla artmış durumdadır. 450 bin civarında Suriyeli göçmen yaşıyor.'
Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Şeref Kazancı da, dezavantajlı kişilerin istihdama erişiminde ve sosyal hayata katılımda pek çok sorunla karşılaştıklarına değinerek, bu grupların normal bireyler gibi istidama erişimlerinin sağlanması için bakanlık olarak birçok projeler ve faaliyetler yürütüldüğünü kaydetti.
DESİP projesiyle dezavantajlı grupların iş gücü piyasasındaki her türlü ayrımcılıkla mücadele edilmesinin hedeflendiğini anlatan Kazancı, 'Projenin hibe bileşeni kapsamında 48 ilde 137 projeye 23 milyon avro tutarında hibe desteği sağlanmıştır. Gaziantep'te ise 137 projeden ikisi tahsis edilmiş 400 bin avroluk katkı sağlanmıştır.' ifadelerini kullandı.
İstihdam Seferberliği
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan: 'İstihdam seferberliği kapsamında 2 milyon ilave istihdam oluşturulması hedefleniyordu, bugüne kadar yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin hedefine ulaşmış gözüküyoruz' '2010 yılında yüzde 43 olan istihdam oranı 2016'da yüzde 46,3 seviyesine, iş gücüne katılma oranı ise 2010 yılında yüzde 46,5'ten 2016'da yüzde 52 seviyesine ulaşmıştır' 'Turkuaz kart uygulaması inşallah başlıyor. Bununla biz Türkiye'ye hem yabancı sermaye hem de beyin gücü noktasında ciddi bir artının gireceğini düşünüyoruz'