Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun kent sınırları içinde kalan bölümlerinde düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Kurtuluş Savaşı sırasında deniz yoluyla İstanbul'dan İnebolu'ya getirilen cephanenin İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara hattı kullanılarak cepheye ulaştırıldığını hatırlatan Özcan, "Cephane Çankırı'da Ayan köyü, Korgun ilçesi, İkiçam köyü, Ilgaz ilçesi, İnköy ve Kuşçayırı köyleri sınırından geçerek Ankara'ya, oradan da cepheye ulaşmaktaydı" dedi.
Yolun sit alanı olması için başvuruda bulunduklarını anlatan Özcan, istiklal yolunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla tarihi sit olarak tescil edildiğini dile getirdi.
Özcan, yolun tarihi dokusunu koruyarak herkes tarafından tanınan bir hale getirebilmek için çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, "Tarihi ve doğal dokuya uygun olarak ahşap malzemeden özel tasarımlarla yolu gösteren levhalar yapılacak. 2009 yılından itibaren bu güzergahda çeşitli etkinlikler yapıyorduk. Bu yıl da 26 Ekim'de yürüyüş gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
İstiklal Yolu Tarihi Sit Alanı Oldu
Kurtuluş Savaşı döneminde Karadeniz'den gelen cephanenin Anadolu'ya taşındığı istiklal yolunun Çankırı'dan geçen bölümü tarihi sit alanı ilan edildi.