Istilaci Tür 'Kahverengi Kokarca' Ile Mücadele Sürüyor

Istilaci Tür 'Kahverengi Kokarca' Ile Mücadele Sürüyor

Türkiye’ye geçtigimiz yillarda giren ve istilaci bir tür olarak özellikle Karadeniz Bölgesi’nde findik basta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “Kahverengi kokarca” için üreticiler bilgilendirildi.

Basta findik olmak üzere tarim ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için üreticileri tesvik etmek amaciyla Trabzon Ticaret Borsasi (TTB) tarafindan üretici toplantisi düzenlendi.

Trabzon’un Akçaabat ilçesine bagli Derecik mahallesinde düzenlenen toplantida Doç. Dr. Kibar Ak tarafindan üreticilere bilgilendirme yapilip, ilaçli mücadele anlatildi.

Toplantida konusan Trabzon Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Eyyüp Ergan, findikta hastalik ve zararlilarla mücadeleyi özellikle bu sene ön plana aldiklarini belirterek, “Bunlarin basinda maalesef bahçelerde dadanan bu kahverengi kokarca geliyor. Borsa olarak bu tehlikeyi 5 sene önce ortaya koyduk. Toplantilar ve çalistaylar düzenledik. Bu böcegin bahçelerini sardigini görüyoruz. Bunun için biyolojik mücadelenin yani sira ilaçli mücadele gerektigini de biliyoruz” dedi.

“Findikta verim ve kaliteyi arttirma” projesi kapmasinda findik hastalik ve zararlilari ile mücadele konulu IMECE-2024 toplantilarinin açilisina katilarak basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Karadeniz Findik Ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Hasan Osman Sabir, Kahverengi kokarca konusunun findikla beraber gündeme gelmesinin yani sira yaklasik 200’den fazla tarim ürününe zarar veren bir ürün böcek oldugunu söyledi.

Bu zararliya karsi biyolojik mücadele ayaginin basladigini kaydeden Sabir, “Hem Ihracatçi Birligi’nin destegi Hem Karadeniz arastirmasi enstitüsünün özverili çalismalari hem de Tarim Bakanligi’nin izinleri hizlandirmasi ile Türkiye burada çok hizli bir adim atti. Kanun, nizam ve prosedüre biraksaydik 5 yil daha bu bahçelere böcek salimi yapamazdik. Simdi o izinleri erken çikarttiklari için erken basladi” seklinde konustu.



“Mekanik mücadeleye eger agirlik verirsek Türkiye bu isten daha az bir zararla kurtulur”

Basit mücadelenin de mümkün oldugunu vurgulayan Sabir, “Asil mücadele bence üreticinin kendisinde. Çünkü özellikle cebrigi dedigimiz kislaklarda hem sonbaharda hem ilkbaharda yapilacak olan mücadele biz buna mekanik mücadele diyoruz çok daha önemli. Hatta yurt disinda bazi örnekleri de var. Elektrik süpürgesi ile beraber çekip toz torbasina alip öldürenler var. Bununla beraber mavi isigi çok seviyorlar. Vatandaslarin evlerinde mavi isik varsa onun altina deterjanli su biraktiginiz da hayvan su içmek için geldigi suda ölüyor. Böyle çok basit mücadelelerde mümkün. Biz normalde sosyal medyayi bazen hani pek sevmiyoruz bazi seyleri fazla abartiyorlar diyoruz ama bu konudaki abartilari bizim hosumuza gidiyor. Çünkü bu algiyi arttiriyor. Belki olmayan yerde de var diyorlar ama insanlar en azindan varligindan haberdar olup kendi bahçelerine bakiyorlar. O bakimdan pozitif bir faydasini bu sene gördügümüze inaniyorum. Istemedigimizden daha fazla bir algi olusturuldu. Bu önemli üreticinin algisi arttikça bunlar çözüm aramak için diger yollari kendisi de arastiracaktir. Diger taraftan biyolojik mücadelede Zaten geçen sene baslamamisti bu sene tam basliyor. Ama 2-3 yil bunun mücadelesinin oturmasi gerekir yani oradan hemen bir sonuç beklemeyelim. Mekanik mücadeleye eger agirlik verirsek Türkiye bu isten daha az bir zararla kurtulur. Baska ülkelerden örnekler biliyoruz. Gürcistan’da bazi senelerce yüzde 30’u yüzde 50’si gitmisti. Italya’da bir zararlar görüldü, baska ürünlerde de zararlar görüldü.

Ümit ediyorum ki Karadeniz tarafinda bu is saglikli bir sekilde mücadelesi devam ederse Türkiye’nin diger taraflarina yayilmasi da bir sekilde engellemis olacaktir” diye konustu.



“Tuzaklarimizi bütün ilçelerde kritik noktalara kurduk, titizlikle de takibini yapiyoruz”

Trabzon Il Tarim Ve Orman Müdürü Isa Kaplan da yaptigi açiklamada, çok basarili bir çalisma sagladiklarini kaydederek “Su anda biz sonbaharda kislaklara girerken kahverengi kokarca ile çok ciddi bir mücadele verdik. Tüm ilçe müdürlügündeki tüm personellerin sahada ve köylerde ziyaret etmedigi hane kalmadi. Sunu da gururla söyleyebilirim ki Karadeniz’de popülasyonun en az oldugu yerdeyiz. Trabzon’da çok basarili bir çalisma sagladik. Tabi su anda da çikislari takip ediyoruz. Mevsim normallerinin üzerinde bir sicaklik yasiyoruz. Bu sicakliklarda erken çikislar mevcut. Tuzaklarimizi bütün ilçelerde kritik noktalara kurduk, titizlikle de takibini yapiyoruz. Bilgiler bakanligimizla paylasiyoruz. Bölgede zirai mücadeleyi nasil yapacagimizi, biyolojik mücadeleyi nereden baslatacagimizi bize net olarak anlatacak. Benim vatandaslarimdan istedigim nokta su; lütfen bizden bir sey yapmasinlar, habersiz hem ilaçlamayi hem mücadeleyi beraber verelim, tamamlamamiz çok güzel olsun. Bu canli bütün sebze ve meyveyi yok ediyor. Incirinden armuduna, domatesinden fasulyesine kadar sebzenin bütün seklini bozuyor, tadini bozuyor, kalitesini düsüyor. Bizler burada sinir görevi yaptigimiz gibi bunun tüm Anadolu’ya siçramasini da engellemek için çalisiyoruz. Il il mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Su ana kadar yaklasik 18 tane mahallede farkli çalismalar yaptik”

Akçaabat Ziraat Odasi Baskani Hikmet Eyüpoglu ise, 18 mahallede farkli çalismalar yaptiklarini belirterek, “Ziraat Odalari olarak bizim su anda tarim danismanlarimiz sürekli arazide çiftçilerimizi bilgilendirme uygulamali egitimlerle çalismalar yapiyoruz. Su ana kadar yaklasik 18 tane mahallede farkli çalismalar yaptik. Üreticilerden gelen talep ve sikayetler dogrultusunda üreticilerimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Onlara hem uygulamali hem de normal anlatimlarla beraber çalismalar yapiyoruz. Pilot bahçe belirledigimiz yerler var. Biz kendimize göre belli kriterler belirleyip çalismalar yaptik. Neticesinde çalisma yaptigimiz bahçelerde uygulamalar yapildiktan sonra oradaki popülasyonu düstügünü gördük. Dolayisiyla bununla bu sekilde mücadele edilecek. Sonuç alamayiz birakalim diyecek halimiz yok” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile