Istinaf, FETÖ'nün '7 Subat MIT Kumpasi' Davasinda Verilen Mahkumiyet Kararlarini Hukuka Uygun Buldu

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, saniklar eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ali Fuat Yilmazer ile emniyetin mahrem imamlarinin da aralarinda bulundugu 10 saniga verilen agirlastirilmis müebbet ile 5 saniga verilen hapis cezalarinin usul ve yasaya uygun olduguna karar verdi Dairenin kararinda, delillerde ve islemlerde bir eksiklik bulunmadigi, ispat bakimindan da degerlendirmenin yerinde oldugu vurgulandi

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi (istinaf), Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ), "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karsi açiktan giristigi ilk operasyon" olarak tanimlanan ve MIT Baskani Hakan Fidan'in da aralarinda bulundugu bazi kamu görevlilerinin ifadeye çagrildigi 7 Subat 2012'deki "MIT kumpasi"na iliskin 15 sanik hakkinda yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararlarini hukuka uygun buldu.

Istanbul 23. Agir Ceza Mahkemesince 3 Mart'ta karara baglanan FETÖ'nün "7 Subat MIT kumpasi" davasinda 18 sanik hakkinda kurulan mahkumiyet ve beraat hükümlerine iliskin yapilan istinaf basvurularinin incelemesi tamamlandi.

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, dosya üzerinden yaptigi incelemenin ardindan verdigi kararda, yerel mahkemenin hükmünde usul ve esasa yönelik herhangi bir hukuka aykirilik bulmadi.

Delillerde ve islemlerde bir eksiklik olmadigina, ispat bakimindan da degerlendirmenin yerinde olduguna karar veren daire, bu nedenle saniklarin yaptigi istinaf basvurularini esastan reddetti.

Daire tutuklu saniklarin bu hallerinin devamina da karar verdi.

- Olayin geçmisi

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca, emniyet ve yargi kurumlarinin içine sizan FETÖ'cülerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin çözüm sürecinde yürüttügü politikalardan dolayi, MIT'i, terör örgütü PKK/KCK ile iliski içindeymis gibi göstererek 7 Subat 2012'de, MIT Baskani Hakan Fidan'in da aralarinda bulundugu bazi görevlileri ifadeye çagirma ve yakalama karari çikarma seklinde kurguladiklari kumpasa iliskin iddianame hazirlanmisti.

Iddianamede, 15 Temmuz darbe kalkismasina kadar geçen süreçte FETÖ'nün nihai hedefe ulasmak için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile güç mücadelesine girdigi belirtilerek, "Örgütün eylemlerine 7 Subat 2012'de MIT Müstesari Hakan Fidan'in ifadeye çagrilmasi ile hiz verdigi anlasilmistir. MIT sorusturmasi aslinda FETÖ'nün seçilmis Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yikmaya yönelik ilk tesebbüsüdür. Kurgulanan operasyon, nihai hedefi seçilmis mesru hükümeti devirmek olan emniyet, MIT ve yargi organlarina sizarak yerlesmis olan FETÖ'nün, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karsi açiktan giristigi ilk operasyondur." tespitinde bulunulmustu.

- Yerel mahkemenin karari

Istanbul 23. Agir Ceza Mahkemesi, 3 Mart'ta açikladigi kararinda, saniklar eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yilmazer, Kazim Aksoy, Erol Demirhan, Nuh Mehmet Damgaci ve Ayhan Albayrak ile örgütün "emniyet mahrem imamlari" oldugu belirtilen Sebahattin Kaplan, Musa Metin, Bilal Irice ve Ahmet Kiliçaslan'i "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldirmaya veya görevini engellemeye tesebbüs" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirmisti.

Mahkeme, bu saniklar hakkinda "silahli terör örgütü yöneticisi olmak" ve "silahli terör örgütü üyeligi" suçlarindan hüküm verilmesine yer olmadigina, "devletin gizli kalmasi gereken bilgileri casusluk maksadiyla temin etme" ve "sorusturmanin gizliligini ihlal" suçlarindan ise beraat vermisti.

Saniklar Ali Fuat Yilmazer, Yurt Atayün, Kazim Aksoy, Erol Demirhan ve Ayhan Albayrak'i fikir ve eylem birligi içinde ve hiyerarsik bir silsileyle "nitelikli resmi belgede sahtecilik" suçunu isledikleri gerekçesiyle dokuzar yil hapis cezasina çarptiran mahkeme, saniklar Nuh Mehmet Damgaci, Sebahattin Kaplan, Bilal Irice, Musa Metin ve Ahmet Kiliçaslan'in bu suçtan beraatini kararlastirmisti.

Saniklar eski polisler Oguzhan Ceylan, Veli Tuluy, Fazil Adnan Izgi ve Erkan Ünal'i "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yil altisar ay hapis cezasina çarptiran mahkeme, gazeteci sanik Mustafa Gökkiliç'i "silahli terör örgütüne üye olmak" ve "sorusturmanin gizliligini ihlal" suçlarindan toplam 8 yil 4 ay hapis cezasina mahkum etmisti.

Hakkinda beraat hükmü kurdugu sanik Faik Sasmaz'in "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan açilan davasini, "örgüt yöneticiligi" suçundan yargilandigi davadaki beraat kararinin kesinlesmesi nedeniyle reddeden mahkeme, saniklar Mehmet Deveci ve Aykut Güçlü'nün de tüm suçlardan beraatine karar vermisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile