Gerçekleşen sempozyumun açılışına; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra sektörden birçok sanatçı, mimar ve sanatsever de katıldı.
"Yaşam döngüsünün sürdürülebilirliği öncelikli bir parametre olmuştur"
Teknoloji gelişme ve kentleşmenin toplumların gelişmesinde rol aldığına değinen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptığı konuşmada, “Endüstri devrimi ile başlayan sanayileşme, teknolojik gelişme, artan nüfus ve hızlı kentleşme bir yandan toplumların gelişme ve kalkınmasının araçları olmuş diğer yandan ise doğanın tahribatına ve doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmuştur. Çevre duyarlılığının giderek artması sonucunda yaşam döngüsünün sürdürülebilirliği öncelikli bir parametre olmuştur. Ekolojik dengenin ve doğal hayatın korunması, rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, kentsel ve endüstriyel atıkların geri dönüşümü, doğa dostu üretim biçimleri ve ürünleri, kentsel alanlarda yeşil çevrenin nitelik ve niceliğinin arttırılması, çevre ve kentleşme konularında yeniçağın güçlü söylemleri olmuştur” diye konuştu.
"Başarılı ve verimli bir sempozyum diliyorum"
Ülkemizin sağlıklı ve yaşanabilir kentler oluşturma hedefinin bulunduğuna dikkat çeken Rektör Gündoğan, “Ülkemizde de çevre ve kentleşme politika ve projelerinin bu söylemleri içerdiği görülmektedir. 21’inci yüzyılda, doğal çevrenin ve kültürel mirasın sürdürülebilirliği, yeni kentsel politika ve planların çerçevesini oluşturacaktır. Ekolojik dengenin bozulması nedeniyle ortaya çıkan iklim değişiklikleri ve eko sistemi tehdit eden çevre sorunlarına karşı duyarlılığın gelişmesine katkıda bulunmak, konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yapan farklı disiplinleri buluşturmak ve sorunlara çözüm önerilerinin oluşturulmasına imkan vermek üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabaları ile bu uluslararası sempozyum düzenlenmiştir. Üniversitemizin bilimsel destek verdiği ve ev sahipliği yaptığı bu sempozyuma katılan davetli konuşmacılarımıza, bildiri sunarak katkıda bulunan katılımcılara ve dinleyicilere başarılı ve verimli bir sempozyum diliyorum” açıklamalarında bulundu.
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise sempozyuma ilişkin, “İnsan, varoluşundan bu yana çevresini sürekli olarak değiştirmeye, dönüştürmeye ve biçimlendirmeye çalışmıştır. Bundan dolayı değişim, dönüşüm, özgünlük kavramlarının farklı disiplinlerdeki yaklaşımlar ile birlikte ele alınarak inceleneceği bu sempozyumun, küresel çevre krizi konularında kapsamlı bir farkındalık oluşturacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
"Bu yıl Türkiye’nin çevre ve kentleşme adına yaptığı en önemli etkinliklerden biri olacak"
Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Çabuk ise, “Küresel anlamda medeniyetimiz, gezegenimizi yok etme noktasına geldi. Tüm gelişmişliğimize rağmen her yıl ortaya çıkan iklim değişikliklerine bağlı afetlerde milyonlarca insan yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kalıyor. Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan afetlerde yılda 30 ile 40 bin kişi evsiz kalıyor. Dolayısıyla bizim yerleşimleri, kentleşmeyi ve çevreyi bu olgular dâhilinde dikkate almamız gerekiyor” diye belirtti.
Hedeflerinin, Mimarlık ve Tasarım Fakültesini dünyada ilk 150’nin içerisine sokmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çabuk, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu manada da öncelikli faaliyetlerimizden biri Neo Plus AVM. Mimarlık ve tasarımın doğrudan doğruya kent ve kentliden beslenebildiği olgusu dâhilinde burada bir sanat ve tasarım galerisi açtık. Bu sempozyum, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak içerisinde bu sene yer aldığımız 6 uluslararası sempozyumdan biri. Bana göre bu yıl Türkiye’nin çevre ve kentleşme adına yaptığı en önemli etkinliklerden biri olacak. Tüm bu faktörlerle sempozyumun, gezegenimizin geleceği için ışık vadedecek söylemleri ifade etmesini, çocuklarımızın geleceği adına daha güzel ve yaşanabilir çevrelerin ortaya çıkması için ise yol gösterici olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Sempozyum, açılış oturumunun ardından Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Fuaye Alanı’nda sergilenen projelerin ziyaretçiler tarafından incelenmesiyle devam etti. 28-30 Haziran tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşecek sempozyuma; birçok üniversiteden 268 bildiri ve 68 poster bildiri sunulacak, 44 sanatçı ve akademisyen katılım sağlayacak.
ISUEP Uluslararası Kentleşme Ve Çevre Sorunları Açıklaması Değişim/Dönüşüm/Özgünlük Sempozyumu Başladı
ISUEP Uluslararası Kentleşme ve Çevre Sorunları: Değişim/Dönüşüm/Özgünlük Sempozyumu’nun açılışı, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2016’da gerçekleştirildi.