İsveç, 109 yıldır devam eden zorunlu askerlik hizmetini kaldırdı

Türkiye'de profesyonel ordu tartışmaları devam ederken İsveç radikal bir karara imza atarak zorunlu askerlik hizmetini kaldırdı. İsveç Savunma Bakanlı

  Türkiye ' de profesyonel ordu tartışmaları devam ederken İsveç radikal bir karara imza atarak zorunlu askerlik hizmetini kaldırdı . İsveç Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsveç ' te zorunlu askerlik hizmeti 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren resmen kaldırıldı .

Yaklaşık 109 yıldır devam etmekte olan zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ülkede sevinçle karşılandı . Konuyu köşelerine taşıyan birçok gazeteci , zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmasını profesyonel orduya geçişin en önemli yapıtaşı olarak değerlendirdi . Zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmasından sonra oluşturulacak yeni profesyonel ordu gönüllü olarak askerlik hizmeti yapmak isteyenlerle askerliği bir meslek olarak yapmak isteyen gençlerden oluşacak .

İsveç ' te hükümet , göreve geldiği günden beri zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması için çeşitli çalışmalar yapıyordu . En son geçtiğimiz yıl içerisinde konu İsveç parlamentosuna taşınmış ve yapılan görüşmelerden sonra zorunlu askerliğin kaldırılmasına ilişkin bir yasa tasarısı oy çokluğuyla kabul edilmişti . Bu gelişmenin ardından İsveç Savunma Bakanlığı bugün zorunlu askerlik hizmetinin resmen kaldırıldığını açıkladı .

İsveç ' in önde gelen gazetelerinden Dagens Nyheder , askerliğin kaldırılmasıyla ilgili yayınladığı yazıda zorunlu askerlik hizmetinin eski moda ordu anlayışına ait olduğunu savundu . Soğuk savaş döneminin çoktan bittiğinin vurgulandığı yazıda ayrıca zorunlu askerliğin faydasız olduğu vurgulandı .

Öte yandan İsveç ' te yayın yapan bir diğer ulusal gazete olan Afton Bladet ise zorunlu askerlik görevinin kaldırılmasının İsveçliler arasındaki milli birlik şuurunu zedeleyeceğini iddia etti . Gazetenin köşe yazarlarından Kennet Andreasson , zorunlu askerliğin kaldırılmasının İsveç ' teki milli birlik şuurunun zedelenmesi adına atılmış bir adım olduğunu savundu .

Yapılan araştırmalar İsveçli gençlerin büyük bir çoğunluğunun askerlik görevine sıcak bakmadığını gösteriyor . Savunma Bakanlığı bu yüzden gençlere askerlik hizmetini sevdirmek için çeşitli reklam kampanyaları yapıyor . Bakanlık bu amaçla bugüne kadar birçok kez ülkenin önde gelen televizyonlarına ve gazetelerine reklam verdi .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile