THY'nin tarifeli uçağı ile geldiği Mardin'de ilk olarak Mardin Valisi Hasan Duruer'i makamında ziyaret eden İsviçre Büyükelçisi Kunz, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dinlerin, kültürlerin ve kavimlerin kesiştiği bir bölgede kurulan müstesna şehir Mardin'i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vali Duruer'den tarihi kentin coğrafi, tarihi, kültürel ve politik yapısı hakkında bilgi alan büyükelçi, daha sonra Mardin Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti. Belediye ziyaretinde Başkan Mehmet Beşir Ayanoğlu tarafından karşılanan Kunz, havaalanından gelirken gördüğü Mardin manzarası karşısında çok büyülendiğini belirterek, bu nedenden dolayı Mardin ziyaretini bile uzatabileceğini ifade etti.
Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ise büyükelçiyi Mardin'de görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Ayanoğlu, İsveç hükümetinden alabilecekleri projeler konusunda büyükelçiyle birlikte görüş alışverişinde bulundu. Görüşmenin sonunda Başkan Ayanoğlu, Büyükelçi Kunz'a Mardin'i tanıtan CD, broşür ve kitapçık hediye etti.
Büyükelçi Kunz, valilik ve belediye ziyaretinden sonra Süryani Cemaatine ait Deyrulzafaran Manastırı'nı ziyaret etti. Kunz, manastır girişinde Süryani Kadim Cemaati Başkanı Suphi Uslan tarafından karşılandı. Manastırın bölümlerini tek tek gezen Büyükelçi Kunz, manastırın geçmişi ve Süryanilerin yaşantısı hakkında bilgi aldı.
Ziyaret sonunda gazetecilere gezisi hakkında bilgiler veren Büyükelçi Kunz, Mardin'in kendileri açısından özel bir yere sahip olduğunu söyledi. İsveç'in Mardin'de hayata geçirdiği projeleri de hatırlatan İsveç Büyükelçisi Razmund Kunz, "Cumhurbaşkanımız seçildiği günlerde ayağının tozu ile 2007 yılında Mardin'i ziyaret ederek, buraya verdiği önemi bize göstermişti. Daha önce hükümetimiz tarafından burada birçok proje hayata geçirilmişti. Mardin Belediye Başkanımızla yaptığım görüşmede daha başka projeler için de destek verebileceğimizi söyledim. Kendilerinin hazırladığı üç güzel proje var. Büyükelçilik olarak bu projelere destek vermeye hazırız. Bu bölgeye özel bir ilgimiz var. Proje çalışmaları için burayı seçmemizin nedeni, İsviçre ile Mardin'in kültürel açıdan birbirlerine benzemesinden kaynaklanıyor. Her ikisi de çok dilli, çok kültürlü bir yapıya sahip. Restorasyon, kültürel, kadınlar ve sokak çocukları gibi konularda ortaklaşa projeler üretmek istiyoruz. İsveç hükümeti ve UNDP olarak bölgeye daha önce de yaklaşık 2,5 milyon İsviçre Frangı (5 milyon TL) destek vermiştik." şeklinde konuştu.
Tarihçi olduğunu ve tarihe olan ilgisinden dolayı Mardin'de olduğunu ifade eden Kunz, "Dinler tarihini araştırdım, okudum. Burayla ilgili daha önce de bilgim vardı. Bu açıdan baktığında Süryani manastırında kendisini evindeymiş gibi hissettim. Avrupa'da ve İsveç'te birçok manastır ziyaret ettim ama bu kadar etkilendiğim başka bir manastır yoktu. Bu açıdan buranın ayrı bir önemi var." dedi.