İsveç’İn İki Büyük Türk Federasyonu, Ankara’Ya Çıkarma Yaptı

İsveç’İn İki Büyük Türk Federasyonu, Ankara’Ya Çıkarma Yaptı

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (TRF) ve İsveç Türk Kadınlar Federasyonu (TKF) bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için 20 kişilik bir heyetle Ankara’ya bir gezi düzenledi.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (TRF) ve İsveç Türk Kadınlar Federasyonu (TKF) bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için 20 kişilik bir heyetle Ankara’ya bir gezi düzenledi. Türkiye’de siyasi partiler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen heyet, muhataplarına İsveç’te yaşayan Türk toplumunun sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatarak destek istedi.

    TRF heyeti programına Ankara’nın tarihi ve turistik yerlerini gezerek başladı. Başta Anıtkabir olmak üzere Ankara kalesi ve Hacı Bayram-ı Veli Camiini ziyaret eden heyet daha sonra organize edilen farklı yemek programlarında sırasıyla Kululular Derneği eski Başkanı Bekir Mermer, Kululu olan Barolar Birliği Genel Sekreteri Kemal Akkurt, TRT sanatçıları Bilal Ercan ve Mustafa Özcan ile bir araya geldi. Kulu ilçesinin ve İsveç’te yaşayan Kululuların sorunlarının konuşulduğu programlarda kültürel aktivitelerde işbirliği yapma kararı alındı.

    LÖSEV ZİYARETİ HEYETİ DUYGULANDIRDI

    Bununla beraber Lösemili Çocuklar Vakfını (LÖSEV) da ziyaret eden heyet, yaklaşık 150 öğrencisi bulunan Lösemili Çocuklar Okulu’nu ve dünyada bir ilk olduğu belirtilen LÖSEV köyünü gezerek vakıf ve faaliyetleri hakkında geniş bilgi aldı ve yapılan hizmetleri yerinde gördü. Heyet LÖSEV’in çalışmalarından oldukça etkilenirken sadece ayni ve nakdi yardımlar ile ayakta kaldığı belirtilen LÖSEV’e daha etkin olarak destek verme kararı aldı. Ayrıca kültürel etkinliklerle Türkiye’yi dünyada temsil etme yetkisi bulunan Anadolu Folklor Vakfı (AFV) yetkilileri ile de bir araya gelen heyet, İsveç’te Türkiye’nin tanıtımı için ortak hareket edebilme yollarını değerlendirdi.

    TRF VE TKF, İSVEÇ TÜRKLERİNİN SORUNLARINI SİYASİ PARTİLERE İLETTİ

    Program çerçevesinde ana muhalefet partisi CHP ve diğer muhalefet partisi MHP’yi ziyaret eden heyet, İsveç’te yaşayan Türklerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir dosyayı parti yetkililerine sundu. Türkiye’de seçim faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir döneme gelen ziyarette TRF heyetini CHP merkez binada CHP Genel Başkan Yardımcıları Osman Korutürk ve Umut Oran karşıladı. CHP’nin dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Korutürk uzun yıllar yurtdışında görev yaptığı için yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarını iyi bildiğini belirtirken CHP seçim beyannamesinde bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer verdiklerini söyledi.

    Askerlik konusunda devrim niteliğinde karar aldıklarını hatırlatan Korutürk heyetin önerileri arasında yer alan dövizli askerlik ücretlerinin düşürülmesi konusunu yetkili kurullarda değerlendireceklerini söyledi. Yurtdışında yaşayan Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesini istediklerini de ifade eden Korutürk ayrıca yurtdışı göç ve göçmen işleri bakanlığı kurmak, yurtdışı milletvekilleri seçilmesi, yurtdışında yaşayan Türklerin entegrasyon ve kimlik sorunlarını araştıran enstitüler kurulması gibi bir dizi projeleri olduğunu söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise sosyal demokrasinin öncüsü olan İsveç’ten gelen heyeti ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirirken sorunların çözümü için CHP olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını sözü verdi.

    MHP’yi de ziyaret eden heyet Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez ve MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Şennur Şenel ile görüştü. Genel Başkan Yardımcısı Didinmez: “Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti devletinin, devlet olmanın gereği olarak Türkler tarafından kurulan STK’ları sahiplenmesi, desteklemesi ve işbirliği yapması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmesi yapılan kanuni düzenlemeye destek verdiklerini hatırlatan Didinmez: “Ancak konu hükümet ile YSK arasında kaldı. Dolayısıyla bu seçimde oy veremiyorsunuz ancak 2015 yılı itibariyle bulunduğunuz ülkelerde oy kullanabileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca parti olarak yurtdışı Türkler bakanlığı kurulması programımızda var” şeklinde konuştu. Kadın kolları genel başkanı Şenel ise Türklerin bulundukları ülkelerde kurumsallaşmasının ciddi bir güç meydana getirdiğinin altını çizerken:“Kamuoyu oluşturma gücüne sahip siizn gibi sivil toplum örgütleri o ülkelerde Türkiye’nin yükselen sesi haline geliyorsunuz” dedi.

    “Ankara’da ilk adresiniz Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Genel Başkanlığı olsun”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar başkanlığını da ziyaret eden heyet Genel Başkan Kemal Yurtnaç tarafından karşılandı. Genel Başkan Yurtnaç yeni kurulan başkanlık ve faaliyetleri hakkında bilgi verirken TRF başkanı Hasan Dölek de Yurtnaç’a İsveçli Türklerin sorunlarını, isteklerini ve çözüm önerilerini içeren bir dosya takdim etti. 2010 yılında yürürlüğe giren bir kanun ile faaliyetlerine başladıklarını anlatan başkan Yurtnaç kurumsal yapılanmalarını yavaş yavaş tamamlamakta olduklarını ve yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarının kısa, orta ve uzun vadeli çözümü için yeni bir strateji belgesi oluşturduklarını söyledi. Bu çerçevede ilk olarak yurtdışında yasayan vatandaşlardan oluşan 70 kişilik bir kurul oluşturacaklarını, İsveç’in de kurulda iki kişilik kontenjanı olduğunu belirtti. Yakında yapılacak bir sınavla kuruma yeni elemanlar alacakları bilgisini de veren Yurtnaç: ”Toplamı 300’u bulacak genç ve dinamik personelimizle sizlere hizmet vereceğiz. Artik sorunlarınızın çözümü için Ankara’ya geldiğinizde ilk adresiniz biz olalım. Size rehberlik yapalım, yol gösterelim. Çat kapı dahi olsa istediğiniz zaman bize gelebilirsiniz” şeklinde konuştu.

    TRF BAŞKANI DÖLEK: SORUNLARIMIZI ANLATTIK, DESTEK SÖZÜ ALDIK

    4 gün süren yoğun Ankara programı sonrası bir değerlendirme yapan TRF Başkanı Hasan Dölek: “İsveç’te Türk toplumu olarak birçok sorunlarımız var. Heyet halinde Ankara’ya gelerek sorunlarımızı ilk elden sözlü olarak ve de rapor halinde muhataplarımıza iletmek istedik. Nitekim gittiğimiz yerlerde güzel karşılandık. Bize destek olma sözü verdiler.” dedi. Gezide en çok LÖSEV ziyaretinde duygulandığını ifade eden Dölek : “Bu çocukların bizi karşılamaları,bize gösterilen ilgi ve alaka ayrıca yapılan hizmetler beni çok etkiledi. LÖSEV ile beraber çalışmalar yapacağız ve elimizden gelen desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

    TKF Başkanı Macide Akay ise “Çok başarılı bir gezi oldu. Kısa zamanda çok işler yaptık. Program yoğun geçti. Bence hedefimize ulaştık. Beni en çok etkileyen ise LÖSEV oldu. Türkiye’de devletten hiç bir destek almadan lösemili çocuklara yardım eden bir kuruluş olması beni çok şaşırttı ve de sevindirdi.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile