Isverenler Dikkat Açiklamasi Ücret Farki Ayrimcilik Tazminatina Sebep Olabilir

Isverenler Dikkat Açiklamasi Ücret Farki Ayrimcilik Tazminatina Sebep Olabilir

Avukat Songül Demir, isverenlerin esit davranma ilkesine aykiri hareket etmesinin ayrimcilik tazminatina sebep olabilecegini söyleyerek, “Ayni isi yapan ve daha az ücret alan kadin isçi ayrimcilik tazminati alabilir” dedi.

Isveren ile isçinin birbirine karsi yükümlülükleri oldugunu söyleyen Avukat Songül Demir, “Yargitay 9. Hukuk Dairesi’nin bir emsal karari mevcut. Kadin isçinin erkek çalisanlara göre ayni isi yapmasina ragmen farkli ücret verilmesinin tespit edilmesi durumunda Yargitay söyle bir karar verdi; kadin isçi ayrimcilik tazminatini talep edebilir seklinde bir karar mevcut. Bunu yorumlarken öncelikle isverenin yükümlülüklerinden bahsetmek istiyorum. Isçi ve isverenin birbirine karsi borçlari mevcuttur. Isverenin öncelikle isçiye ücret ödeme yükümlülügü vardir. Bunun haricinde isçiyi gözetme yükümlülügü ve esit davranma yükümlülügü mevcuttur. Bu esit davranma yükümlülügüne de esit davranma borcu adi altinda bakmak gerekiyor. Is Kanunu’nun 5. maddesinde bu açikça düzenlenmektedir. Esit Davranma Ilkesi basligi ile düzenlenmektedir. Esit Davranma ilkesine aykiri davranan isverene karsi isçi Is Kanunu çerçevesinde ayrimcilik tazminati talep edebilir. Bunun sonucunda neler talep edilebilir dersek de, 4 aylik ücreti tutarinda tazminat talep edebilecek. Bunun yaninda da diger hak ettigi tazminatlar kidem tazminati, ihbar tazminati gibi haklarini da talep edebilecek” dedi.

Songül Demir, ayrimciliga maruz kalmis isçilerin 4 maas tazminat ile birlikte diger haklarini da talep edebilecegini söyleyerek, “Kadin isçi sirf kadin oldugu için erkeklerle ayni sartlar altinda çalissa bile farkli bir ücrete maruz kaliyorsa is sözlesmesini hakli bir sekilde fesih edebilir. Bu fesih sonucunda diger haklarinin yani sira ayrimcilik tazminatini da ayrica talep edebilir. Bu kadin isçilere taninmis bir haktir. Daha dogrusu esitlik ilkesine aykirilik yapan isverene karsi her 2 tarafa da taninmis bir haktir. Yani öncelikle Is Kanunu 5. Maddesi Esit Davranma Ilkesi’ne aykirilik teskil ettigi için bu Yargitay karari bize emsal bir karar olmustur. Bu yüzden de sonuç olarak bu sekilde ayrimciliga maruz kalan kadin ya da erkek fark etmez fakat günümüzde daha çok kadinlar buna maruz kaldigi için Is Kanunu 5. Maddesi ve bu Yargitay karari çerçevesinde is akdini hakli bir sekilde fesih edebilir. Isveren de bunun karsisinda 4 aylik ücreti tutarinda isçiye manevi tazminat vermek zorundadir. Bunun yaninda isçi de diger tazminat haklarini talep edebilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile