İspanya İç Savaşı'na ait pekçok kitabı bulunan tarihçi ve gazeteci Ralph Hug, "Franco rejimi altındaki İsviçreliler" kitabında, tarafsızlığı ile bilinen İsviçre'nin diplomasisinin açık şekilde Franco yanlısı olduğunu belirtti.
Swissinfo internet sitesinde söyleşisi yayımlanan Hug, "İsviçre'nin politik sebeplerle 1936-1939 yılları arasındaki İspanya İç Savaşı sırasında Franco rejimi tarafından mağdur edilen İsviçrelileri görmezden geldiğini" öne sürdü.
Yaklaşık 800 İsviçrelinin Franco'ya karşı iç savaşta yer aldığını ve bazılarının öldürüldüğünü, pekçoğunun savaştan sonra uzun rehabilitasyon süreleri geçirdiğini anlatan Hug, Franco'nun, İtalya'daki Mussolini rejimine benzer bir askeri diktatörlükle bütün demokratik kurumları yok ettiğini ve ülkede 150 toplama kampı kurduğunu kaydetti.
Franco rejimi altındaki insanların işkence gördüğünü ve binlerce insanın öldürüldüğünü vurgulayan Hug, İsviçreli diplomatların, ülkedeki savaşta suçlanan ve hapse atılan pekçok İsviçreli ile ilgilenmediğini belirtti.
Hug, "Bizim diplomatlarımız, hapishanelerde tacize ve kötü muameleye maruz kalmış İsviçreli vatandaşlarımızın insan haklarını korumak yerine diktatörlüğe sempati duydular. Diplomatların ilgilendikleri temel şey, Franco'nun İsviçre'ye olumlu yaklaşması ve İspanya'daki İsviçre girişimlerinin bazı işleri alabilmesi ve avantajlar sağlamasıydı" ifadelerini kullandı.
Bunlara örnek olarak İsviçre'nin önde gelen 3 bankasının, o dönemde Franco rejimine kredi verdiğini belirten Hug, bir şirketin de rejime bedava süt tozu sağladığını kaydetti.
İspanya İç Savaşı'nın ardından 1939 yılında başlayan Franco rejimi 1975 yılında General Francisco Franco'nun ölümü ile sona ermişti.
İsviçre'nin, İspanya'da Diktatör Franco Rejimini Desteklediği İddia Edildi
İsviçre'nin, İspanya'da 1939-1975 yılları arasında yönetimi elinde bulunduran ve insan hakları ihlalleri dolayısıyla eleştirilen askeri diktatör Francisco Franco'yu, ekonomik ve politik çıkarlarını korumak için desteklediği iddia edildi.