Ülkenin Mısır sınırı isyancıların eline geçti

Ülkenin Mısır sınırı isyancıların eline geçti

Libya'da Kaddafi'ye yönelik protesto gösterileri kanla bastırılıyor. Haber ajansları savaş uçakları ve paralı askerlerin desteğiyle ordunun halka ateş açtığını bildirdi. Libyalı insan hakları örgütlerine göre, son saldırılarda yüzlerce kişi daha hayatını kaybetti.

BM'den "yaşananlar insanlığa karşı suç olarak değerlendirilebilir" açıklaması geldi. Ülkenin Mısır sınırı ise isyancıların eline geçti.  Diğer taraftan Libya ordusunun bir bölümünün yönetimin emrine uymadığı, halka ateş açmayı reddettiği, bu nedenle birçok askerin cezaevi"ne gönderildiği ya da ev hapsine alındığı bildiriliyor.

MISIR SINIRI İSYANCILARIN ELİNDE

Ülkenin Mısır sınırı ise isyancıların eline geçti. Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre silahlı bir grup isyancı sınırın Libya kısmının denetimini ele geçirdikten sonra sınır binasındaki Kaddafi posterlerini yere indirdi.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'


Yaşanan şiddet eylemlerinden sonra BM de sesini yükseltmeye başladı. BM insan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. Pillay, yaptığı açıklamada, Libya'da gösteri düzenleyen halka yönelik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtti.

Libya'da insan hakları ihlallerinin derhal durdurulması çağrısında bulunan BM temsilcisi, sivillere yönelik savaş uçakları, makineli tüfekler ve keskin nişancılarla saldırı haberlerini kınadı. BM temsilcisi, "Sivil halka yönelik yaygın ve sistematik saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini" vurguladı.

Libya devlet televizyonu ise göstericilere karşı "katliam" yapıldığına dair açıklamaları yalanladı. El Cemahiriye televizyonu, "birçok kentte, köyde ve mahallede katliam yapıldığının söylendiğini" belirterek, "psikolojik savaşın bir parçası olan bu dedikodu ve yalanlarla mücadele etmeleri gerektiğini, bu haberlerin ülkenin morali, istikrarı ve zenginliğini yok etmeyi amaçladığını" açıkladı.

BİNGAZİ HAVAALANI KAPALI


Kısa süre önce ayaklanma ile Mübarek yönetiminin devrildiği komşu Mısır da Libya sınırındaki güvenliği arttırma kararı aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ayrıca isyancıların Bingazi Havalanı’na verdiği hasardan dolayı uçakların iniş yapamadığını açıkladı.

DİPLOMATLAR KAZAN KALDIRDI

Ülke içinde bu gelişmeler yaşanırken, Libya’nın dış temsilcilikleri Kaddafi’ye karşı kazan kaldırdı. Yeni Delhi'deki Libya büyükelçisi Ali El Essavi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, Libya halkını korumak için hemen harekete geçmesini istedi ve "Kaddafi'nin gitmesi, sokaktaki halk için gerekli" dedi.

Paralı askerlerin kullanıldığı iddialarına da değinen büyükelçi, “Afrika’dan geliyorlar ve Fransızca konuşuyor” dedi. Essavi daha sonra istifa ettiğini açıkladı.  Malezya'daki Libya büyükelçliğinden yapılan açıklamada da, Kaddafi yönetiminin gösterileri bastırmak için başvurduğu yöntemler kınandı. Açıklamada, "masum sivillere yönelik barbar, cani katliamı kınıyoruz" denildi.  Elçilerin istifa konvoyuna son olarak ABD büyükelçisi de katıldı. Büyükelçi, "defol git Kaddafi ve halkı rahat bırak" diyerek istifa etti.

BM VE ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile Arap Birliği de, bugün Libya'yı görüşmek üzere toplanıyor.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile