Ö ; fke patlamalarının sık yaşandığı işyerlerinde ç ; alışanlar sü ; rekli stres halinde oldukları iç ; in iş ü ; retmek ve kaliteyi artırmaktan ç ; ok , endişe ve ö ; fke duygusu ile aç ; ıklarını kapatmaya ç ; alışıyor , bu da hem verimi , hem de ç ; alışan memnuniyetini dü ; şü ; rü ; yor .
Psikolog Ferahim Yeşilyurt işyerinde ö ; fke patlamasını , ' Artan stres karşısında ç ; alışanın kendisini kontrol edememesi , saldırgan tepkiler gö ; stermesi ve normalde yapmayacağı davranışlarda bulunması ' şeklinde ö ; zetliyor .
Uzmanlara gö ; re , işyerinde buz gibi hava estiren , ç ; alışma enerjisini negatife ç ; eviren ö ; fke krizinin pek ç ; ok nedeni var .
AŞIRI SORUMLULUK VE MOBBİNG
Yeşilyurt , bu nedenleri işyerinden kaynaklanan ve kişinin kendisiyle ilgili olanlar diye iki grupta topluyor .
' Yoğun ç ; alışma saatleri , mobbing , taktir eksikliği , gö ; rev tanımlarının net olmaması , işten ç ; ıkarılmalar veya ü ; cretlerin zamanında ö ; denmemesi gibi nedenler işyeri kaynaklı ö ; fke nedenleri arasındadır . Aşırı sorumluluk alma , işleri bitirmek iç ; in sü ; rekli fazla mesai yapma , engellenme eşiğinin dü ; şü ; k olması , iş dışı hobilerin olmaması , kendisine haksızlık yapıldığını dü ; şü ; nme gibi etkenler bireysel kaynaklı nedenlerdir . '
DAHA Ç ; OK KİMLERDE GÖ ; RÜ ; LÜ ; R?
Klinik Psikolog Sinem Demir ' e gö ; re , ö ; fke krizi genelikle karar verme mekanizmasındaki kişilerde gö ; rü ; lü ; yor , sö ; z sahibi kişi ö ; zellikle narsist yapıdaysa , ö ; fkelenmek iç ; in hata fırsatı kollamak rutine dö ; nü ; şebiliyor . Demir ' in gö ; rü ; şleri :
' Bu kişiler , ellerindeki maddi , fiziksel ve mevkî ; ye dayalı gü ; cü ; , kendi kişiliklerindeki ' gü ; ç ; ' olarak gö ; rmeye başlayabilir ve narsistleşebilirler . Narsizm işyerine , kişinin kendisini sü ; per gü ; ç ; lü ; ve başarılı gö ; rmesi şeklinde yansıyabilir . Bu algı ile diğerlerine istediği şekilde davranabileceğini , basit nezaket kurallarının karşısındakiler iç ; in geç ; erli olmadığını dü ; şü ; nebilir . İşyerindeki her olumlu ve olumsuz durumun , ' kendi gü ; ç ; ' leri ile ilgili olacağına inandıkları iç ; in de sü ; rekli ayrıntıları tararlar , ufak hataları abartırlar , adeta gü ; ç ; lerini gö ; stermek ve ö ; fke geç ; irmek iç ; in hata fırsatı kollamayı rutin haline getirirler .
EGO ZAYIFLIĞININ İŞARETİ Mİ?
Ö ; fkenin sıklıkla krize dö ; nmesi , kişinin benlik duygusunda yani egoda olgunlaşmamışlığa veya zayıflamaya işaret edebilir . Bu durum , ergenlik ve genç ; yetişkinlik yıllarında değişebilir , psikoterapi ile gü ; ç ; lendirilebilir . Ancak 50 ' li yaşlarda kişilik kemikleşir . Hala değişim olasılığı vardır ama kişi , bu durumu bir sorun olarak gö ; rmü ; yorsa ve suç ; u hep başkalarında arıyorsa , yardım isteme olasılığı dü ; şü ; ktü ; r . '
Demir , ö ; fke krizi geç ; iren kişinin sorun ç ; ö ; zme becerilerinin azaldığını , ö ; fkelendiği durumları değiştiremeyeceğini dü ; şü ; ndü ; ğü ; nde ise ç ; aresizlik hissinin arttığını sö ; ylü ; yor .
' İş yerinin ortalama stres dü ; zeyinin yü ; ksek olmamasına rağmen bir elemanın sıklıkla ö ; fke krizi geç ; irmesi , kişinin engellenme eşiğinin dü ; şü ; k , strese karşı dayanaksız olduğunu dü ; şü ; ndü ; rü ; r . Bu elemanın ö ; fke krizleri , diğer ç ; alışanlara da yayılıyorsa iş yerindeki genel atmosfer olumsuzlaşabilir . '
Ö ; FKE BİRİNCİL DUYGU DEĞİL , SONUÇ ; TUR
Uzmanlar işyerinde duyguların iyi yö ; netilmesi gerektiği konusunda aynı gö ; rü ; şte . Ö ; fke patlaması yaşamamak iç ; in kişinin ö ; ncelikle ilk duygularını anlamaya ç ; alışması gerekiyor . Ç ; ü ; nkü ; ö ; fke birincil duygu değil , yaşanan duyguların bir sonucu .
Peki duygusallığa yer olmayan profesyonel iş yaşamında ö ; fke patlamalarına ve sonuç ; larına maruz kalmamak iç ; in neler yapılabilir? Ferahim Yeşilyurt ' un ö ; nerileri :
' Ö ; ncelikle işyerinde gü ; ven ve adalet sağlanmalı . Maaşlarını zamanında alacağını bilen ve yö ; netimin adil davrandığını dü ; şü ; nen ç ; alışanlar daha rahat olacaklardır . Gö ; rev ve sorumlulukların belirgin biç ; imde pay edilmesi , işten ç ; ıkarma tehtidlerinin hissettirilmemesi ö ; fke krizlerini azaltır .
DEĞİŞTİRME GAYRETİNDEN UZAK DURUN
Ç ; alışanların sizin gibi dü ; şü ; nmelerini ve davranmalarını istediğinizde , onları kendinize benzetmeye ç ; alıştığınızda sıklıkla ö ; fkelenmeye başlarsınız . Kabul etmemiz gereken , herkesin kendine has bireysel ö ; zelliklere sahip olduğudur . Bu dü ; şü ; nceyi kabul ettikç ; e onları daha az değiştirmeye ç ; alışırsınız .
EMPATİ DUYGUNUZU GELİŞTİRİN
Empati becerilerinizi geliştirdikç ; e daha az kızgınlık ve ö ; fke hissetmeye başlarsınız . Başkalarını daha iyi anlamaya ç ; alışanlar daha az ö ; fke yaşarlar . Birbirini anlayamayanlar ise sorunlarını ç ; ö ; zmek iç ; in kavgayı tercih ederler . Eğer işyerindekileri daha iyi anlayabilir , kendinizi onların yerine koyarak dü ; şü ; nebilirseniz , onlara daha az kızdığınızı gö ; receksiniz .
MİZAHI DEVREYE SOKUN
Mizah ö ; fkenin azaltılmasında kullanılabilecek iyi bir yö ; ntemdir . En zor durumlarda bile gü ; lebilmek gerilimi azaltır . Mizah , dikkatinizi durumun ü ; zü ; cü ; yanından uzaklaştırıp , başka tü ; rlü ; yorumlama fırsatı sunar . İlişkilerde mizahı kullanabilmeniz daha az ö ; fke yaşamanıza yardımcı olacaktır .
GEVŞEME EGZERSİZLERİNDEN YARARLANIN
Ö ; fke anında bedenimizde birtakım değişimler meydana gelir . Kas gerginliğinin artması , kalp atışının hızlanması , kesik kesik solunumun gibi . Bunlar aslında hayatta kalmanızı sağlayacak mekanizmaların ü ; rü ; nü ; dü ; r . Sizi tehdit eden bir durumla karşılaştığınızda kendinizi korumak iç ; in gereken enerjiyi bu mekanizma sağlar . Gerginlik sonucu oluşan belirtileri , solunum ve gevşeme egzersizleri ile azaltabilirsiniz .
AĞLAMA DA Ö ; FKE KRİZİDİR
Ö ; fke ' nin ' kriz ' olması iç ; in , o sosyal duruma uygun olmayan duygu ve davranışları iç ; ermesi gerekir . Karşısındaki kişiye sö ; zel veya fiziksel boyutta saldırıda bulunması , yetkilerini o kişinin aleyhine kullanması , konuşmasında tehdit , hakaret , kü ; ç ; ü ; k gö ; rme gibi iç ; eriklerin gö ; zlenmesi gerekir . Ö ; fke krizi her zaman yü ; ksek sesle hakaret , bağırma ve azarlama şeklinde olmayabilir . Kişinin ağlaması , kendinden geç ; mesi , bayılması da ö ; fke krizidir . '
' DAVRANIŞLARINA DİKKAT ET ' DİYEBİLEN BİRİ
Sinem Demir ' in işyerinde ö ; fke patlaması yaşamamak veya ö ; fke kriziyle başa ç ; ıkmak iç ; in ö ; nerileri ise şö ; yle :
' Otorite konumunda olan ve ö ; fke krizleri geç ; iren kişilere psikoterapi desteği almasını ö ; nerecek birileri olmayabilir . Eğer bu bir kişilik ö ; rü ; ntü ; sü ; haline gelmiş ve kişi kendi durumunun normal olduğunu dü ; şü ; nü ; yorsa , ç ; evresindeki insanlar da ' gö ; zlerimi kaparım , paramı alırım ' diyerek , sü ; rekli o kişinin haklılığını destekleyebilirler . Ancak kişi durumunun farkında ve bundan rahatsız ise ve ç ; evresinde , ' davranışlarına dikkat et ' diyebilen birileri barınabilmişse psikolojik tedavi arayışına girebilir .
Otorite konumda olmayıp ö ; fke krizi geç ; iren bir ç ; alışan , değişime aç ; ık ise , psikoterapi desteği almaya yö ; nlendirilebilir . Ancak bö ; yle bir kişi ergenlik ve sonrasındaki dö ; nemde değil de yetişkinlik dö ; nemindeyse , bu destekten faydalanma olasılığı dü ; şü ; k olabilir .
ANLIK Ö ; NERİLER YERİNE FARKINA VARDIRMAK
Ö ; fke krizi , sanıldığı gibi ' anlık patlamalar ' ile aniden ortaya ç ; ıkan durumlar değildir . Kişi sıklıkla ö ; fke krizi geç ; iriyorsa , genel olarak kişiliğinde ve benlik gü ; cü ; nde hassasiyet oluşmaya başlamıştır .
Anlık ö ; nerilerden ziyade , profesyonel destek almaya yö ; nlendirilebilir . Kişinin kendini , ç ; evresindekileri ve sorumluluk sahibi olduğu durumları nasıl algıladığı , ö ; fkesinin hangi sebeplerle tetiklendiği ele alınmalıdır . Ö ; fke krizi eğilimi olan kişi , kesinlikle yanında silah taşımamalıdır . Ç ; ok ö ; fkeleneceğini hissettiği durumlarda ortamdan uzaklaşabilir , hava almaya ç ; ıkabilir . Ancak genel kişilik ve duygudurumu değerlendirilmezse bunlar geç ; ici ö ; nlemlerdir . '
Ntv
İşyerinde öfke kriziyle nasıl başedilir
Uzmanlara göre öfke krizi daha çok karar mekanizmasında söz hakkı olanlarda görülüyor. Öfke patlamasının yarattığı ruh hali, tüm organizasyona yayılıp verimi düşürüyor.