Acıbadem Mobil Sağlık Psikolog ve Aile Terapisti Didem Doğan, hizmetten yararlanmak isteyenlerin yüzde 70’inin ofis içi gerginlikler, adaletsizlik ve değersizlik duygusu, mobbing, özel yaşamdaki problemler gibi nedenlerle işyerinde psikolojik danışmanlık almaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Doğan, "Hizmeti, kurum personeli ile bireysel psikolojik danışmanlık görüşmeleri gerçekleştirmek, kurumda çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda seminerler düzenlemek, çalışanlara belirli konularda uygulamalı grup çalışmaları yapmak gibi uygulamaları içeriyor. Tüm hizmetlerde genel amaç, yoğun iş temposunun ve günlük sıkıntıların yol açtığı stres, öfke, kaygı gibi olumsuz duyguları azaltmak ve böylece çalışan memnuniyetini artırmak. Çalışan memnuniyetinin yükselmesinin, motivasyonu ve iş performansını olumlu yönde etkilediği gözleniyor. Dolayısıyla çalışan memnuniyetini ve sağlığını önemseyen kurumsallaşmış firmalar bu hizmetleri tercih ediyor” dedi.
Çalışanların çoğu zaman amirleri ile ilişki problemleri yaşadığını dile getiren Doğan, "Kurumlarda yapılan bireysel görüşmelerde eşit derecede iş ve özel yaşama dair sorunlar konu başlığı olabiliyor. Dolayısıyla çalışanlar, sorunlarına profesyonel çözümler bulmalarına destek olacak bir hizmete ihtiyaç duyuyor. İlişkilere dair sorunlardan, çocuklarına ait problemlerine, yöneticilerle yaşanan çatışmalardan, kilo verme isteğine kadar tüm başlıklar görüşmelere konu oluyor. En sık karşılaşılan konular arasında ilişki problemleri ve yöneticileri ile anlaşamayan, kendini ifade edemeyen çalışanların stresi geliyor. Ancak kurumdan kuruma konuların sıralaması değişebiliyor. İşyerinde psikolojik danışmanlık hizmeti almak isteyen çalışanların sorun başlıkları arasında, işyerinde yaşanan gerginlikler, hissedilen adaletsizlik ve değersizlik duygusu, anlaşılmadığını düşünme ve mobbing gibi konular ile özel ve sosyal yaşamda yaşanan problemler en sık karşılaştığımız başlıklar yer alıyor. Yaklaşık yüzde 70’lik bir oran bu iki konudan biri olarak karşımıza geliyor. Geriye kalanlar da çalışanların kişilikleri veya sorunlarla baş etme becerileriyle ilgili” diye konuştu.
Çalışanların verimli olması için stresten uzak olması gerektiğini anlatan Doğan, "Eğitim ve seminerlerde özellikle stres ve öfkeyle başa çıkma becerileri kazandırmaya, iletişim becerilerini arttırmaya ve motivasyonu yükseltmeye yönelik çalışmalar talep ediliyor. Uygulamalı grup çalışmalarında ise grubun özelliklerine uygun bir program hazırlanıp firmaya sunuluyor. Örneğin ‘çağrı merkezi çalışanları’na 8 haftalık bir grup çalışması düzenlenebiliyor. Bu çalışmada 6-12 kişilik grupların haftada bir defa toplandığı, kendilerine ait farkındalık kazandırma, stresleriyle başa çıkma ve iletişim becerilerini artırma amaçlı çalışmalar yapılıyor. Deprem, yangın, terör olayları gibi travmatik durumlardan sonra çalışanlarına travma destek çalışması yapılmasını isteyen kurumlara özel ekip ve programlar oluşturulup, çalışanların ve yöneticilerin söz konusu travma ile başa çıkmaları için yol gösterici rol üstlenmek, bu sayede hem bireysel hem kurumsal açıdan olumsuzluk teşkil eden durumların üstesinden gelmek mümkün” ifadelerini kullandı.
İşyerinde Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Motivasyonu Artırıyor
Acıbadem Mobil Sağlık Psikolog ve Aile Terapisti Didem Doğan, yapılan araştırmalara göre işyerinde psikolojik danışmanlık hizmeti veren kurumlarda çalışanların motivasyonunun daha da arttığını söyledi.