İtalya Başbakanı Letta'dan Afganistan'a Sürpriz Ziyaret

KABİL - İtalya Başbakanı Enrico Letta, NATO çatısı altından İtalyan askerlerin de görev yaptığı Afganistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde görev yapan İtalyan askerleri ziyaret eden Enrio Letta, daha sonra başkent Kabil'e geçti ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüştü.

Görüşme sonrası basının karşısına çıkan ikili, ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalyan askerlerinin NATO'nun görev süresinin dolacağı 2014 sonrasında da Afganistan'da kalmaya devam edeceğini belirten Letta, "İtalya olarak 2014 sonrasında da Afganistan'da bulunmaya devam edeceğiz, Afganistan'ı yalnız bırakmayacağız ancak misyonumuz değişecek" dedi.

Enrico Letta, İtalyan askerlerinin söz konusu tarihten sonra Afgan ordusunun eğitimine katkıda bulunacağını dile getirdi. İtalya'nın, Afganistan'a üç ana konuda destek sağlayacağını belirten Letta, yardımların daha ziyade ekonomik alanda olacağının işaretini verdi.

Afganistan'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde hükümete destek sağlanacağını dile getiren Letta, kırsal kesimlerde uygulanan kalkınma projelerinde de aktif rol alacaklarını belirtti.

Letta ayrıca, ülkenin altyapısının geliştirilmesi konusunda Kabil hükümeti ile işbirliği yapacaklarını vurguladı.

Afganistan'da 2 bin civarında askeri bulunan İtalya, 2014 sonrasında bu ülkede 500 ile 700 arasında askerini bırakmayı planlıyor.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10'dan fazla NATO ülkesi 2014'ten sonra da Afganistan'da asker bulundurmaya devam edeceğini açıklamış durumda.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile