İtalya'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri

İtalya'da halk, 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'na ülkelerinden seçilecek 73 parlamenteri ve bazı yerel yöneticileri belirlemek sandık başında.

Seçim için kampanya dönemin son haftalarda kızıştığı İtalya'da 49 milyon 373 bin kayıtlı seçmen, yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) açılan sandıklarda akşam 23.00'e (00|00) kadar oy kullanabilecek. Ülkede bugün AP seçimlerinin yanı sıra aralarında bazı bölge ve kent yönetimlerinin de olduğu 4 bini aşkın yerleşim yerinde yerel seçimler yapılıyor.
Mali borç krizinin son yıllardaki hissedilir etkisi nedeniyle AB, Avro ve Almanya karşıtlığının kampanya döneminde fazlaca yer bulduğu İtalya'da seçimin, krizle geçen bu döneme ilişkin İtalyanların ne düşündüğüne dair vereceği mesaj önem taşıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre saat 12.00 itibarıyla seçimlere katılım oranının yüzde 16 olduğu açıklandı.
Liderlerin, sıklıkla seçmenleri oy vermeye davet ettiği ülkede Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da eşi Clio Maria Bittoni ile birlikte sabah saatlerinde Cristoforo Colombo Turizm Teknik Enstitüsü'ne giderek oyunu kullandı. Napolitano, oyunu attıktan sonra gazetecilerin soruları üzerine sadece "İyi günler" dilemekle yetindi.
-Liderler, memleketlerinde oy kullanıyor-
Seçimler dolayısıyla son haftaları karşılıklı söz düellolarıyla geçiren siyasi parti liderleri de oylarını memleketlerinde kullanıyor. Anketlerde önde gözüken Başbakan ve Demokrat Parti'nin genel sekreteri Matteo Renzi'nin seçimlerde oyunu memleketi Floransa'da kullanırken, kampanya döneminde sert ve aykırı söylemleriyle öne çıkan 5 Yıldız Hareketi liderlerinden Beppe Grillo'nun memleketi Cenova'da, Forza Italia lideri Silvio Berlusconi'nin ise Milano'da oyunu kullanması bekleniyor.
Bu arada, genellikle oy verme işleminin iki gün sürdüğü İtalya'da bu seçimlerde oy kullanmanın sadece bugün yapılıyor olması nedeniyle İçişleri Bakanlığının 2009 yılındaki önceki AP seçimleriyle özellikle katılım oranında olmak üzere herhangi bir karşılaştırmalı sonuç yayınlamayacağı bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile