İtalya'da erken seçim sinyalleri

İtalya'da Silvio Berlusconi başbakanlığındaki merkez sağ koalisyonun ortakları arasındaki görüş ayrılığı ve kavga giderek şiddetleniyor.


ROMA -Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP) Genel Başkanı Berlusconi’nin ardından Kuzey Birliği Partisinin (KBP) Genel Başkanı Umberto Bossi de erken seçim sinyali verdi. ÖHP’den koparak Gelecek ve Özgürlük Partisi (GÖP) adı altında ayrı bir siyasi grup oluşturmayı yeğleyen parlamenterler ise, siyasi önderleri Gianfranco Fini’ye yöneltilen eleştirilere ağır tepki gösterdi.

İtalya’da Berlusconiciler ile Finiciler arasındaki gerilim bugün de artarak devam etti. Koalisyonun kilit ortağı konumundaki Bossi, halen Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yapan Fini yanlısı parlamenterleri "hükümeti bataklığa sürüklemekle" itham ederek, "Bataklığın içindeyiz. Bu bataklıktan kurtulmanın tek çaresi sandığa gitmektir. Berlusconi’nin yerinde olsaydım Fini’yi çoktan kovmuştum" dedi.

Bu arada ÖHP, Fini’nin, Montecarlo’da Ulusal İttifak Partisi’ne ait bir evi birlikte yaşadığı Elisabetta Tulliani’nin erkek kardeşinin kullanımına sunduğu iddialarının ardından Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden istifa etmesini istedi.

ÖHP Sözcüsü Daniele Capezzone Fini’nin istifası için imza kampanyası başlattıklarını duyururken, GÖP’ün Meclis Grup Başkanı Italo Bocchino ise "Fini’nin Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden istifa ihtimali sıfırdır" açıklamasında bulundu.

Bocchino, Montecarlo’daki evle ilgili olarak Fini hakkında henüz dava bile açılmamış olduğuna dikkati çekerek, "İstifa etmesi gereken biri varsa o da Berlusconi’dir. Birçok davada zanlı konumunda olan Berlusconi, Fini’nin istifasını nasıl isteyebilir? Temsilciler Meclisi Başkanı’nın Berlusconi’nin medya organları tarafından her gün hedef tahtası haline getirilmesine seyirci kalamayız" dedi.

Başbakan Berlusconi’nin kardeşi Paolo Berlusconi’ye ait Il Giornale gazetesi, geçen hafta yayımladığı bir haberde, Montecarlo’da 2008’e dek Fini’nin eski partisi Ulusal İttifak Partisi’ne (UİP) ait bir evin halihazırda Giancarlo Tulliani tarafından kullanılmakta olduğunu ortaya çıkarmıştı. Haberde, 2008’de UİP tarafından Printemps adlı bir "offshore şirketi"ne satılmasının ardından, Fini’nin birlikte yaşadığı Elisabetta Tullliani’nin erkek kardeşi Giancarlo’nun kullanımında olduğu da duyurulmuştu.

Roma Savcılığı habere konu olan iddialar çerçevesinde soruşturma başlatmıştı. Fini ise yargıya veremeyecek hesabı olmadığını söylemişti.(aa)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile