Italya'dan 'AB'nin Savunmasi Güçlendirilmeli' Vurgusu

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio: 'Afganistan ve Avustralya konulari, kita endüstrisinin koordinasyonunu saglayan bir Avrupa savunmasinin ne kadar acil oldugunu gösteriyor'.

Italya Disisleri Bakani Luigi Di Maio, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve son olarak ABD ile Ingiltere'nin Avustralya ile "AUKUS" adli yeni güvenlik anlasmasi imzalamasinin ardindan Avrupa Birligi'nin (AB) gerçek bir savunmaya sahip olmasi gerektigini belirtti.

Di Maio, La Repubblica gazetesine verdigi demeçte uluslararasi gündemdeki konulara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve kisa süre önce ABD, Ingiltere ve Avustralya'nin "AUKUS" anlasmasini yapmasina iliskin Italya'nin pozisyonu sorulan Di Maio, "Afganistan ve Avustralya konulari, kita endüstrisinin koordinasyonunu saglayan bir Avrupa savunmasinin ne kadar acil oldugunu gösteriyor." ifadesini kullandi.

Italyan Bakan, müttefiklerine karsi çikmaktan ziyade sözlesmelerde daha fazla agirliklarinin olmasinin önemli ve gerekli oldugunun altini çizerken, hiç kimsenin ABD veya Çin'in karsisinda tek bir ülke olarak rekabet etmeyi düsünemeyecegini ifade etti.

Di Maio, AB içinde bu konuda bir fikir birligi olup olmadigina iliskin, "Tartisma daha yeni basladi ancak cesaret verici isaretler var. Ama bunun basit sekilde olacagi yanilsamasi içinde degiliz çünkü bu savunma konusu ayni zamanda dis politikayla da baglantili." degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Di Maio, dis politika ve savunma alanlarinda birlik üyesi hükümetlerin bireysel veto haklarina halel getirmekten kaçinarak, çogunluk oyu ile karar alabilmek istediklerini, benzer bir durumun saglik alaninda da olmasi gerektigini savundu.

Italya Disisleri Bakani, savunma ve dis politikayi ilgilendiren bu konuda 27 üye ülkenin iyi bir anlasmaya varmasini umut ettigini kaydetti.

Di Maio, Italya’nin G20 Dönem Baskani olarak bir süredir yapilmasi için bastirdigi Afganistan temali olaganüstü G20 Liderler Zirvesi ile ilgili çalismalarinin sürdügünü belirterek, sunlari kaydetti:

"Gelecek hafta BM Genel Kurulu dolayisiyla New York’ta olaganüstü liderler zirvesine hazirlik maksatli disisleri bakanlari düzeyinde bir araya gelecegiz. Afganistan’da yer alan BM kuruluslarinin da katilmasini istedik. Afgan krizinden zarar görme riski bulunan ülkeleri korumak da olmak üzere terörle mücadele ile uluslararasi güvenligi güçlendirmemiz gerekiyor."

Bu arada, Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella da NATO'nun Napoli'deki üssüne yaptigi ziyarette AB savunmasinin güçlendirilmesinin Ittifak'in da yararina oldugunu belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile