İtalya'dan Avrupa'ya 'Göçmen' Tepkisi

İtalya Başbakanı Gentiloni: 'Son günlerde duyduğumuz gibi olası tehditkar sözleri ve dersleri kabul etmiyoruz'.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, göçmen krizine yönelik kendilerine tavsiyelerde bulunan bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere tepki göstererek, 'Son günlerde duyduğumuz gibi olası tehditkar sözleri ve dersleri kabul etmiyoruz' dedi.

Afrika’dan Avrupa’ya olan göçte, sadece yıl başından bu yana 93 bini aşkın kişinin ulaştığı İtalya, kurucu üyesi olduğu birlik içinde diğer üye ülkelerle sorunlar yaşamaya devam ediyor.

İtalyan Rainews24 kanalının haberine göre, Çekya, Slovakya, Polonya ve Macaristan’ın oluşturduğu Vişegrad dörtlüsünü temsilen Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, İtalyan mevkidaşına bir mektup yazarak, “Bizim dış sınırlarımız korunmalı. Düzensiz göç gelişlerini kökten sona erdirmek için İtalya, limanlarını kapatmalı ve sorun Libya’da çözülmeli” önerisinde bulundu.

Orban’ın mektubuna, İtalyan mevkidaşından sert yanıt geldi. Gentiloni, bugün Torino kentindeki bir açılıştaki konuşmasında, “Biz, yapmamız gerekeni yapıyoruz ve bütün Avrupa’dan da İtalya’nın yanında olmasını talep ediyoruz. Bununla birlikte son günlerde duyduğumuz gibi olası tehditkar sözleri ve dersleri kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gentiloni, “İtalya, Avrupa tarafından daha fazla benimsenmesi gereken bir görevi icra ediyor ve inanıyorum ki bizim, AB ve komşularımızdan daha fazla dayanışma bekleme hakkımız var.” diye konuştu.

İtalya'nın hafta başında Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları Konseyi öncesinde, Avrupa’da yeniden yerleştirme politikalarının işlememesi ve üzerindeki göç yükünü hafifletmek için gündeme getirdiği göçmenlere “insani vize” verilmesi önerisi, Avusturya’nın sert tepkisine yol açmıştı.

Avusturya, İtalya ile olan Brennero sınır kapısını kapatmayı gündeme getirirken, İtalya bunu söz konusu ülkede seçim öncesi yapılan popülist söylemler olarak nitelendirmişti.

İtalya, düzensiz göç krizinin başından bu yana başta birlik içinde göçmenlerin karşılanması ve üye ülkeler arasında yeniden yerleştirme konularında orta ve doğu Avrupa ülkeleriyle sık sık ters düşüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile