İtalyan Profesörün Malatya`daki Tarih Aşkı

İtalyan Profesörün Malatya`daki Tarih Aşkı

Malatya`daki Arslantepe ören yerinde 36 yıldan beri kazı yapan İtalyan ekibe başkanlık yapan İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Dr.Marcelle Frangipane, "Arslantepe, dünya tarihi için çok önemli bir yer" dedi. Arslantepe ören yerindeki İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından yapılan kazıların 2011 yılı sezonu sona erdi. Kazılar için 36 yıldan beri Malatya`ya gelen Prof. Dr. Marcelle Frangipane bu yıl yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Frangipane, "Çok güzel bir sezon oldu. Bu yıl mevcut sarayın kuzeyinde çalıştık. Eski Tunç dönemine ait tabakalar bulduk. Çok değişik tabakalar. Çok enteresan. Bu sarayda yangın olmuş. Daha değişik bir kültür görüyoruz burada. Güzel sonuçlar var. Buradatam belki değişik kültür değil, ama karışık kültür. Lokal insanlar devam ediyorlar. Dağlardaki insanlar buraya gelip birlikte oturmuşlar. Tarih için çok enteresan bir sezon oldu. Çalışmalar esnasında kale duvarı gibi bir duvar ortaya çıktı. Bu çok önemli. 5 metre kalınlığı var. Tarihi, M.Ö. 2900 veya 3000. Hemen mevcut saraydan sonra yapılmış. Gelecek yıl devam edecek. Mevcut saray devam ediyor bunu biliyoruz. Gelecek yıl saraya kadar gideceğiz. Saray çok daha büyük. İçinde ne var bilmiyoruz ama mimarıdurumu bunu gösteriyor. M.Ö. 3300, 3000 dönemine ait açık hava müzesi olan saray devam ediyor. O çatı daha geniş olacak. İnsanlar daha geniş ve daha büyük bir saraya bakacaklar" şeklinde bilgi verdi

Bu yılki çalışmalar esnasında bazı objelerinde bulunduğunu belirten Frangipane, "Objeler Malatya Müzesi`ne teslim edildi. Bir güzel bakır balta ve bakır iki iğne bulduk. Tabi seramiklerde bulundu. Bunların tarihi M.Ö. 3000 ile 2800`e kadar gidiyor" diye konuştu. "ARKEOLOJİYİ TARİH İÇİN YAPIYORUZ" Arkeoloji için uzun ve büyük prjoenin lazım olduğunu dile getiren Frangipane şöyle devam etti: "Geniş kazı lazım. Arkeolojiyi tarih için yapıyoruz. Obje için arkeoloji yapmıyoruz. Obje bizim için doküman gibidir. O zaman arkeoloji çok zaman alıyor. 36 yıldır burada kazı yapıyorum. Hayatımdan da memnunum. Sonuçlar şimdi güzel oldu. Ben şuanda 63 yaşındayım. İtalya`da 36 yıldır orada ne yaptığımı soruyorlar. Ama biliyorlar, anlıyorlar. Arslantepe büyük. Her sene sürpriz var. Her sene yeni bir şey var. O zaman devam etmek lazım. Devam edeceğiz. Eski tabakalar var. Daha bulamadık ama aşağıda var.Arslantepe`de M.Ö. 5000-6000 dönemine ait tabakalar var. Çalışmak lazım. Malatyalılardan Arslantepe`nin doğal çevresini korumalarını istiyorum. Arslantepe`de çok zengin ve çok önemli bir tarih var. Buradaki tarih sadece Malatya için değil, dünya için önemli. Malatyalılar burayı çocuk gibi burayı korumalı. Arslantepe`deki manzarayı korumalı. Arslantepe`nin manzarası çok güzel. Arslantepe`nin etrafına çok büyük binalar yapılmamalı. Her tarafını korumak lazım. Küçük evler ve ağaçlar, daha güzel. Turistler bunudaha çok seveceklerdir. Doğa çok güzel. yazıktır. Roma`da 1987 yılında ve 2004 yılında Arslantepe için sergi düzenlendi. Şuanda buraya çok sayıda İtalyan geliyor. Çünkü burayı öğrendiler. İnönü Üniversitesi ile çok güzel bir bağlantı yaptık. Bana bu yıl fahri doktora verdiler. Ama Malatya`da arkeoloji bölümü yoktur. Biraz zaman lazım. Kolay değil. Ama iyi, bağlantı çok güzel. İnşallah daha sonra daha iyi bağlantılar olacak" Türkçeyi Malatya`da öğrendiğini kaydeden Frangipane, "Türkçeyi burada öğrendim. Orduzu`da Türkçeyi öğrendim. Çok daha iyi konuşmak istiyorum ancak zaman yok. Orduzulu insanları yakından tanıyorum. Aile gibiyiz. Orduzulularla birlikte çok çalıştık. Benim için birinci şehir Roma, ikinci şehir Malatya. 36 yıl içinde Malatya çok değişti. Ben Malatya`yı çok değişik buldum. Malatya çok daha büyük oldu ve daha modern oldu. Özellikle yaş kayısıyı çok sevişorum. Roma`ya kayısıyı götürüyorum. Biz Ağustos`tageliyoruz ve kayısının son sezonuna kavuşuyoruz" şeklinde konuştu. Bu yıl ki kazı çalışmasını tamamlayan Prof Dr Marcelle Frangipane, ekibi ile birlikte Malatya`dan ayrıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile