Italyan Sefler Unutulmaya Yüz Tutan Adana Lezzetlerini Ögrenecek

Italyan Sefler Unutulmaya Yüz Tutan Adana Lezzetlerini Ögrenecek

Adana’nin iki asirlik geçmisi oldugu tahmin edilen unutulmaya yüz tutmus yemekleri, düzenlenen proje kapsaminda kirsalda yasayan kadin kursiyerlerin ellerinde sunuma hazirlanarak kayit altina aliniyor. Yemekler, düzenlenen egitimle Italyan seflere de aktarilacak.

Proje kapsaminda Kozan’a gelen Adana Toroslar Federasyonu Baskani Cenap Erol, Doç. Dr. Sait Muharrem Say, Usta Ögretici Muhammed Talha Kiliç, kadin kursiyerler ile 5 gün boyuncu Belediye Sosyal Yasam Merkezi ve Halk Egitimi Merkezi mutfaginda bir araya gelerek unutulmaya yüz tutan yöresel lezzetleri yeniden gün yüzüne çikardilar. Kadinlar bölge lezzeti olan yemekleri sunuma hazirlarken, heyet hazirlanan yemekleri dijital kayit altina aldi.

Çukurova Üniversitesi, Adana Toroslar Federasyonu, Wignam Clubs Italy’nin yürütücü oldugu projede kursiyerler, yöresel lezzetleri hazirlamalarinin ardindan Italyan sefleri de agirlayacak. Unutulmaya yüz tutan lezzetlerin gün yüzüne çikarilmasi ile ilgili proje hakkinda konusan Toroslar Federasyonu Baskani Cenap Erol Saimbeyli, “Mavi Kelebek ve Toroslari Asan Engeller’le ilgili çok güzel etkinlikler geçeklestirdik. Unutulmaya yüz tutan yemekler için Çukurova Üniversitesi ile proje hazirladik. Italyan ortaklarimiz ile Avrupa’da bu isi gelistiriyoruz. Su anda arazi çalismalarini bitirdik, yemeklerimizle birlikte Kozan Belediyesi Sosyal Yasam Merkezi, Halk Egitim Müdürlügümüzün bize sundugu imkânlar ile kursiyerlerimiz burada 5 gün hem kurs hem de lezzetleri gün yüzüne çikaracak. Kozan Belediye Baskani Kazim Özgan ve Halk Egitim Müdürümüz Bünyamin Akbulut’a destekleri için tesekkür ediyorum” dedi.

Avrupa Birligi hibe fonlari tarafindan desteklenen "Adana’nin Uutulmaya Yüz Tutmus Yemek Kültürünün Ortaya Çikarilmasi” projesinde koordinatör Doç. Dr. Sait Muharrem Say, "Kozan Belediyesi Sosyal Yasam Merkezi mutfaginda usta ögretici asçilarimiz tarafindan seçilmis yemekleri kirsalda yasaya kadinlarimiza ögretmek için bir kurs programi düzenliyoruz. Unutulan yemeklerin gelecek nesillere aktarilmasi için tüm faaliyeti yürütecegiz. Adana’nin kadim tarihi ile çok iliskili. Kuzey Adana’da çok farkli kültürün yemeklere yansimasi üzerine çalismalar yapiyoruz. Artik yavas yavas yeni neslin yapmayi tercih etmedigi yemekler oldugu için bunun arsivlenmesi, kayda alinmasi, gelecege aktarilmasi için ugrasiyoruz. Italyan bir sivil örgütü ile proje ortakligi yaptik. Müthis birikimleri var. Tüm yemeklerden haberdar olacaklar ve Adana’ya gelip bu yemekleri ögrenecekler. Ekim ayinda biz Italya’da olacagiz ve festivalde Adana’nin yöresel lezzetleri ile yerimizi alacagiz” diye konustu.

Kursiyerler bölgeye özgü kapama pilavi, ispanakli köfte akitma tatli, paça çorbasi gibi birçok lezzeti sunuma hazirlayarak kayit altina alacak ve yemekler gelecek nesillere aktarilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile