İtfaiyecileri Yangın Değil Bu İhbarlar Yoruyor

Çorum'da "110 Yangın İhbar Hattı"nı arayan bazı vatandaşlar ile santral görevlileri arasında bazen "Komşumun balkonuna halım düştü ne yapacağım", "Evime yarasa girdi, çıkmıyor", "Muhabbet kuşum kaçtı geri getirin" "Korku filmi seyrediyorum çok korkuyorum" ve "Yanıyorum, su getirin" gibi konularda diyaloglar gerçekleşiyor.

Çorum Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde 15 araç ve 50'ye yakın personelle başta yangın olmak üzere trafik kazaları, boğulma, sel baskını ve kurtarma vakalarına müdahale ediyor.
Gelen ihbarın birkaç dakika sonrasında harekete geçebilme kabiliyetine sahip ekipler, ortalama 5 dakikada olay yerine ulaşarak müdahalede bulunabilirken, ihbarcının adresi tam olarak verememesi, dar sokaklara park edilen araçlar ve trafikte bazı sürücülerin duyarsızlığı karşısında zaman zaman sorunlarla da karşılaşılabiliyor.
Yangın ihbar hattına gelen ve gereksiz yere hattın meşgul edilmesine sebep olan bazı vatandaşlarla görevliler arasında zaman zaman "Alt kattaki komşumun balkonuna halım düştü ne yapacağım", "Evime yarasa girdi çıkmıyor", "Topum ağaçta kaldı yardım edin", "Muhabbet kuşum kaçtı geri getirin", "Mazgala telefonum düştü yardım edin", "Uçurtmamız elektrik tellerine asılı kaldı merdiven lazım", "Korku filmi seyrediyorum çok korkuyorum" ve "Yanıyorum, su getirin" gibi ilginç diyaloglar da yaşanıyor.
Vatandaşın ilginç talepleri karşısında görevliler, kimi zaman tebessüm ederken kimi zaman da nasıl yardımcı olacaklarının düşüncesine kapılıyor.
- "Bu türden işgallere karşı hukuki yollara başvuracağız"
Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, AA muhabirine, Çorum İtfaiye Müdürlüğü'nün, sahip olduğu araç-gereç ve ekipmanlarıyla bölgenin en modern itfaiye teşkilatının başında geldiğine dikkati çekti.
Zor şartlar altında görev yapan itfaiye görevlilerinin asılsız ihbarlar ve hattın gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle zaman zaman zor durumda kaldığını vurgulayan Gül, "Bazı sorumsuz vatandaşlarımız yangın ihbarından ziyade meşgul eden ifadeler kullanarak, personelimizin aynı anda yangın çıkabilecek bir yere geç gitmesine neden olabiliyor" dedi.

Vatandaşların asılsız ihbarlara karşı daha duyarlı davranmalarını beklediklerinin altını çizen Gül, şunları kaydetti:
"Gelen ihbar karşısında ekiplerin yangın yerine ulaşmasında bazen 5-10 saniye bile önemli olabiliyor. Hayat kurtarmak ya da eşyaların kurtarılması mümkünken telefonu gereksiz yere meşgul etme yüzünden yangınlara ve trafik kazalarındaki kurtarmalara gecikmemiz söz konusu olabiliyor. Bu tür durumlarda, bazen saniyelerle herhangi bir organın kurtuluşuna sebep olurken bazen de yaralı vatandaşlarımızın geç kurtarılarak hastaneye geç intikal ettiriliyor. Böyle hayati bir konuda sırf kendi egosunu tatmin adına telefon eden şahıslara engel olmak istiyoruz. Bu tip işgaller, itfaiyeyi gereksiz aramalar devam ettiği sürece hukuki yollara başvuracağız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile