Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, ithal olarak gelen hayvanların kurbanlık edilip edilmeyeceği konusunda Diyanet İşleri ile görüştüklerini, hadım ve iğdiş edilmenin kurbanlık için özür sayılamayacağının kendilerine söylendiğini açıkladı.
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç ithal olarak gelen hayvanların hadım ve iğdiş edilmiş olmasından dolayı kurbanlık edilemeyeceği konusunda açıklamalarda bulundu.
Şimdi ithal gelen hayvanlarla ilgili basında yazılıp çizildiğini anlatan Tunç, şunları söyledi: "Bunların hadım olması ve iğdiş edilmesiyle alakalı. Dışarıda yurtdışındaki bütün hayvanlar sürü yönetimi kolay olsun küçük yaşta 2, 3 aylık iken iğdiş ediliyor. Bundan yana biz Diyanet ile görüştük. Kesinlikle bunun özür sayılmayacağını bildirdi. Kurbanlıkta en ufak bir sıkıntı olmayacağını bize bildirdiler. Pazartesi günü gerekli açıklama yapılacağını tahmin ediyorum. Bundan yana bir sıkıntı olacağını
sanmıyorum.
Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli açıklamayı yapacaktır."
Üreticilere çağrıda bulunan Tunç, şöyle konuştu: "Bir de dışarıdan bu hayvanın gelmesi ile alakalı. Bizim ülkemizde hayvan olmaması anlamında değil, işte bu tür spekülatif, fırsatçılara fırsat vermemek için Bakanlığımız böyle bir ihtiyaca gerek duydu. Zaten Trakya bölgesi de şaptan ayrı bir bölge olduğu için kurbanlık getirme durumu Anadolu'dan çok kurbanlık Avrupa yakasına geçemeyecekti. Şu an ithal olarak 20 bin adet bir hayvan gelecek. Bunun da pek etki edeceğini sanmıyorum. Üreticilerimiz korkmadan
ellerindeki hayvanları rahat bir şekilde satabilecekler. Kimsenin elindeki hayvan yok pahasına gitmeyecek. Hayvanlar değerinde satılacaktır. Kimisinin de elindeki hayvanı fahiş fiyatta satmaması konusunda üreticilerimizin bu konuda biraz daha duyarlı olmasını istiyorum. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Herkes elini vicdanına koyup ona göre hareket etmesi lazım."
Tunç, kurban fiyatlarının yükselmesi konusuna nokta koyarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Kesinlikle öyle bir şey yok. Bu tamamen herkes kendi çıkarı doğrultusunda bir şeyler söylemeye çalışıyor. Yeteri kadar hayvan var. Zaten şu an fiyatlarda düşüş başladı. Geçen hafta ile bu hafta arasında fiyatlar 2-3 TL aşağıya düştü. Daha da aşağı düşeceğini tahmin ediyorum. Fiyatların yukarı çıkacağına hiçbir şekilde ihtimal vermiyorum"
Tunç, ithal hayvan konusunu doğru bulmadığını ifade ederek şunları söyledi: "İthal hayvan getirilmesi konusunda. Bizim ülkemizde hayvan yok değil, hayvan var. Hayvan varlığının olmaması anlamında değil. İthal hayvanın gelmesindeki sebepler işte bazı nedenlerden ötürü. Trakya bölgesindeki şaptan ayrı bölge olmasından dolayı ülkemizde şap hastalığı da yaygın derecede var. Anadolu'da doğu illerinde şap hastalığı olmasından dolayı. Trakya bölgesine hastalık bulaşmasın diye, Bakanlık böyle bir karar aldı. Bu
yerinde bir karar. Bizim için sıkıntı olacak bir durum yok."
Kurban fiyatlarını da değerlendiren Tunç, fiyatların yukarı çıkmasını beklemediğini söyledi. Fiyatların çok aşağı derecede bir seviyeye gelmeyeceğini anlatan şöyle konuştu: "Karkas ette, ülkemize ithal et girişi başladığından dolayı fiyatlar 2-3 TL düştü. Daha da aşağı, fazla düşmez. Yüksekse bu sefer üreticimiz de sıkıntıya girer. Yani ithalatla taşıma su ile değirmen dönmeyeceği aşikardır. Bunu da Bakanlıkta Devlette biliyor. Bu geçici süre için böyle bir karar alındı."
Yılbaşından sonra bunun normale döneceğini anlatan Tunç, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunda bir sıkıntı yok. Kurban alacak vatandaşlarımıza öncelikle söylüyorum. Önce bizim kendi hayvanımız olmadığı takdirde ithal hayvan alsınlar. Çünkü bizim ne kadar olsa 'Yerli malı yurdun malı' bunu da böyle bilsinler."
(İZ-RY-HO-Y)
İthal Hayvanlarla İlgili Kurbanlık Açıklaması
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, ithal olarak gelen hayvanların kurbanlık edilip edilmeyeceği konusunda Diyanet İşleri ile görüştüklerini, hadım ve iğdiş edilmenin kurbanlık için özür sayılamayacağının kendilerine söylendiğini açıkladı