Siirt'te aralarında Suriyeli sığınmacıların da bulunduğu 10 kişi, ramazan ayının 19. gününden itibaren çeşitli camilerde itikafa girdi.
Günlerini camide ibadet ederek geçiren vatandaşlar, zorunlu haller dışında dışarı çıkmayarak, Siirt Müftülüğünce kendilerine tahsis edilen odada iftar ve sahurlarını yapıyorlar.
- "İtikaf için tarihi camiler tercih ediliyor"
İl Müftüsü Faruk Arvas, AA muhabirine, ramazanın son 10 gününde itikaf sünnetini yerine getirmek amacıyla kendilerine 10 kişinin başvuru yaptığını ayrıca bazı vatandaşların da kendi imkanları dahilinde köylerde itikafa girdiklerini söyledi.
Arvas, vatandaşların ramazan ayının son gününe kadar vakitlerini gece gündüz ibadetle geçireceklerini belirtti.
Camilerde itikafa girenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde oda hazırlandığını kaydeden Arvas, cami görevlileri dışında cemaatte itikafa girenlere iftar ve sahur yemeklerini getirdiklerini anlattı.
"Unutulmaya yüz tutmuş bu sünnetin ihyası çok önemlidir" diyen Arvas, şöyle devam etti:
"Geçmiş yıllara göre daha ciddi ve şuurlu bir şekilde itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızın sayılarında artış var. Özellikle gençlerimizin itikafa girme isteği bizleri ziyadesiyle memnun etti."
- Suriyeli sığınmacılar da itikafa girdi
Ensar Camisi İmam Hatibi Mehmet Ramazan Toprak da camilerinde itikafa giren Suriyelilerin, İslam dünyasının barış ve huzuru için sürekli dua ettiklerini söyledi.
İtikafa giren Suriyelilerin cemaate ayrı bir renk kattığını ifade eden Toprak, cami cemaatinin de itikafa girenleri sahiplendiğini belirtti.
Son yıllarda toplum içerisinde itikaf sünnetinin yeniden canlanmaya başladığını dile getiren Toprak, şunları kaydetti:
"Şimdi bazı duyarlı kardeşlerimiz bu sünnete duyarsız kalmıyorlar. 1-2 kişi bile olsa her memlekette itikafa giren var. Siirt'te bu sene 10 kişi itikafa girmiş. Bu sünneti ihya etmeye çalışıyorlar. Bu sünnet ihya olduğu zaman bütün ümmetin üzerinden de bu yük kalkmış oluyor. İtikaf, Peygamber Efendimizin en güzel sünnetlerinden birisidir."
- Mardin
Midyat'ta da 10 kişilik grup, bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılan Hacı Altunkaya Camisi'nde itikafa girdi.
İtikafa girenler, camide Kur'an ve dini kitaplar okuyup, kaza ve tespih namazları kılarak, günlerini ibadetle değerlendiriyorlar. Mukabele yapan gruptakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmayarak, iftar ve sahurlarını da burada yapıyor.
Cami İmam Hatibi Metin Öner, unutulmuş bir sünnetin ihya edilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, "Çevre il ve ilçelerden gelip itikafa girenler var. Bu sayı her yıl gittikçe artıyor bu da bizleri sevindiriyor" dedi.
İtikaf sünnetini yerine getirmek için camiye gelen Abdullah Atuğ, amacının ibadet etmek olduğunu dile getirerek, "Allah'ı çokça zikretmek, günahlarımızı affettirmek için camide çokça sevap kazanmak için itikafa giriyoruz" diye konuştu.
Abdulbari Altunkaynak da camide Kur'an ve dini kitaplar okuyup, kaza ve tespih namazları kılarak günü ibadetle değerlendirdiğini anlattı.
- İtikaf
Dini bir terim olarak itikaf, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek anlamına geliyor.
Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl ramazan ayının son 10 gününde itikafa girdiği biliniyor. Hanefi mezhebinde, ramazanın son 10 gününde itikaf, "kifai nitelikli müekket sünnet" olarak kabul ediliyor.
İtikafın makbul olması için, itikafa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekiyor. Kadınlar, camide değil, evlerinde namaz kıldıkları odada itikafa giriyor. İtikafa giren kimse, camide yiyip içiyor, uyuyor, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allah'a yöneliyor, ibadetle meşgul oluyor, tefekkür edip zikir yapıyor.
İtikaf İçin Camiye Kapandılar
Siirt ve Midyat'ta itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen 20 kişi, dış dünyayla irtibatlarını keserek, ramazanın son günlerini camide ibadetle geçiriyorlar.