İtiraz İçin İmza Maratonu Sürüyorparis

Fransa Meclisinde, Senatoda önceki gün kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidecek milletvekillerinin sayısı 35`e ulaştı.

  İktidardaki Halk Hareketi Birliği ( UMP ) üyesi ve Türk-Fransız dostluk grubu başkanı Michel Diefenbacher , çoğu UMP üyesi olmak üzere , ana muhalefetteki Sosyalist parti milletvekillerinin de aralarında bulunduğu , anayasa mahkemesine gideceklerin sayısının 35 ' i bulduğunu söyledi .

UMP üyesi , ' ' anayasanın 34 . maddesinin parlamentoya tarihi konular konusunda yasa yapma yetkisi vermediği ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu ' ' gerekçesiyle anayasa mahkemesine gedeceklerini açıkladı .

Fransız milletvekili , ' ' Fransa ' nın rolü , halkların yakınlaşmasına yardımcı olmak , tersini yapmak değil ' ' dedi .

Meclis dışında , Senatoda da yasaya itiraz edenlerin sayısı giderek artıyor .

A . A muhabirinin edindiği bilgiye göre , Mecliste toplanan sayıya yakın bir rakam da şu ana kadar Senatoda toplanmış durumda .

Özellikle Senatoda toplam 16 sandalyeye sahip radikal ' ' Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu ' ' ( RDSE ) yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidilmesi sürecine tam destek vereceğini açıklamıştı .

Senatodaki oylamada , ' ' hayır ' ' oyu veren gruptan yapılan açıklamada , ' ' anayasanın 34 . maddesine aykırı olduğu ' ' gerekçesiyle anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan sürece destek verileceği bildirilmişti .

Anayasa mahkemesine gidebilmek için Meclisin 60 üyesinin veya Senatonun 60 üyesinin imzasıyla Senato veya Meclis başkanlarıyla , cumhurbaşkanın kişisel itirazları yeterli olabiliyor .

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ' ndan dün yapılan açıklamada Nicolas Sarkozy ' in , yasanın onaylanması için makul süre olarak kabul edilen 15 gün içinde yasayı imzalayacağı bildirilmişti .

Meclis başkanı , kabul edilen yasaya itiraz olmasına rağmen , kişisel olarak itiraz etmeyeceğini dün açıklamıştı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile