Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "Türkiye ilk 3 ayda Avrupa Birligi'ne (AB) ihracatini yüzde 6,5 artirarak, AB'nin dünyadan en çok mal aldigi 6'nci ülke oldu. Hedefimiz AB'nin dünyadan yaptigi ithalatta Çin ve ABD ile birlikte ilk 3 ülke arasina girmek." ifadesini kullandi.
ITO Meclisi Haziran ayi toplantisinda yaptigi konusmada, asilamanin güçlü oldugu ülkelerde tüketici talebinin de yüksek oldugunu belirterek, bu gelismenin Türkiye’nin ihracati için önemli bir imkan oldugunu söyledi.
Avdagiç, "Avrupa Birligi Istatistik Kurumu (Eurostat) verilerine göre Türkiye ilk 3 ayda AB'ye ihracatini yüzde 6,5 artirarak, AB'nin dünyadan en çok mal aldigi 6'nci ülke oldu. Hedefimiz AB'nin dünyadan yaptigi ithalatta Çin ve ABD ile birlikte ilk 3 ülke arasina girmek. Bunu basarmamamiz için hiçbir neden yok." dedi.
Türkiye'nin, AB ülkelerine yaptigi ihracati yüzde 6,5 arttigini belirten Avdagiç, bu dönemde Ingiltere'nin ihracatinin yüzde 35,4, ABD'nin yüzde 12,1, Isviçre'nin yüzde 4,3, Rusya'nin yüzde 2,5, Japonya'nin yüzde 4,5, Hindistan'in ihracatinin ise yüzde 2 geriledigini kaydetti.
Avdagiç, söz konusu dönemde ihracatta Türkiye'nin önünde yer alan ülkeler de oldugunu ifade ederek, sözlerini su sekilde sürdürdü:
"Çin'in AB'ye ihracati yüzde 25, Norveç'in yüzde 10,4, Güney Kore'nin ise yüzde 10,3 artti. Bu rakamlar, 2021'in ilk çeyreginde AB'nin en çok ithalat yaptigi 6'nci ülke oldugumuza isaret ediyor. Ama ayni zamanda Çin'in bütün gücüyle AB dis ticaretinde varligini devam ettirdigini de gösteriyor. Dolayisiyla bizim bu gerçegi kabul ederek, kendimize yeni bir ilke koymamiz lazim. O da Kovid-19 sonrasi dönemde 'kurulacak yeni düzende' AB'ye ihracatimizi artirmaktir."
- "Asilamanin güçlü oldugu ülkelerde tüketici talebi daha yüksek"
Asilamanin güçlü oldugu ülkelerde tüketici talebinin daha yüksek oldugunu kaydeden Avdagiç, "Mal satmak için kanallar açiliyor. Türkiye olarak, hükümetiyle is dünyasiyla Kovid-19 sonrasi dönemde basarmamizin bir tek yolu var. Kovid-19'un açacagi yeni küresel ticaret yolunda tekerlek izlerini takip eden degil, 'tekerlek izleri birakan' ülke olmaliyiz." ifadelerini kullandi.
Avdagiç, 2021 yilinin turizm için, bir toparlanma ve harekete geçme yili haline getirilmesi gerektigini ifade ederek, "Özellikle önümüzdeki dönemde, Almanya’dan Türkiye'ye gelecek turist sayisinin 2-3 kat artmasini, Rusya'nin da açilmasiyla birlikte bu artisin daha da yükselmesini bekliyoruz." dedi.
"Kur, faiz ve enflasyon" baskisinin, yakin dönem risklerinin temel bilesenlerini olusturdugunu belirten Avdagiç, sunlari kaydetti:
"KOBI'ler basta olmak üzere, isletmelerin ayaga kaldirilmasi ve kisa sürede saglikli üretim yapisina kavusabilmeleri için gerekli politika önlemlerinin devreye sokulmasi büyük önem tasiyor. Dolayisiyla disaridaki faiz artirimlari gündeme gelmeden likidite sikintilarinin hafifletilmesine yönelik araçlarin devreye alinmasi anlamli olacaktir. Bu durum, muhtemel soklara karsi Türkiye ekonomisinin dayanikliligini artirabilecektir. Bir diger ifadeyle, uygulanacak program ve stratejiyle 'Post-Kovid' dönemin olusturacagi finansal risklere karsi Türkiye ekonomisinin bagisiklik sistemi hizla gelistirilebilir ve sürecin maliyeti minimuma çekilebilir."
ITO Baskani Avdagiç Açiklamasi 'Hedefimiz AB'nin Dünyadan Yaptigi Ithalatta Ilk 3'E Girmek'
'Türkiye ilk 3 ayda Avrupa Birligi'ne (AB) ihracatini yüzde 6,5 artirarak, AB'nin dünyadan en çok mal aldigi 6'nci ülke oldu'.