ITO Baskani Avdagiç'ten 'Ilk Konutunu Alana Tapu Harci Ve KDV Destegi Verilsin' Önerisi Açiklamasi

'Sadece 150 metrekareye kadar, ilk kez konut alacaklardan tapu harci olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yil süreyle almayabilir' 'Ayrica yine 150 metrekare ile sinirli olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1'e düsürülebilir'.

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, Türkiye'nin yilda 750 bin yeni konuta ihtiyaci oldugunu belirterek, “Konut sahipliligini artirarak kira artislarini dengelemek için 2 önerimiz var. Sadece 150 metrekareye kadar, ilk kez konut alacaklardan tapu harci olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yil süreyle almayabilir. Ayrica yine 150 metrekare ile sinirli olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1'e düsürülebilir." ifadelerini kullandi.

Avdagiç yaptigi yazili açiklamada, son dönemde yasanan kira artislarina iliskin olarak, "Bu artis maalesef çözümü zor bir noktaya geldi. Sebebi de su. 2 milyon lira ile konut almaya kalktiginizda o konutun kirasini, mevduat getirisiyle kiyaslayinca arada büyük bir fark var. Bu sebeple vatandasa bir takim tesvikler verilmesinin katkisi olacagi görüsündeyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Konut sahipliligini artirarak kira artislarini dengelemek için 2 önerileri oldugunu aktaran Avdagiç, "Sadece 150 metrekareye kadar, ilk kez konut alacaklardan tapu harci olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yil süreyle almayabilir. Ayrica yine 150 metrekare ile sinirli olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1'e düsürülebilir." ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin konut ihtiyacinda mevcut konut stoklari ve ikinci el satislarla bugünlere gelindigini belirten Sekib Avdagiç, söyle devam etti:

“Sadece birkaç tane parametre söyleyeyim. Her yil yaklasik 550 bin evlilik gerçeklesiyor. Ayrica göç, deprem gerçegi, yenilemelerle beraber her yil 750 bin konutun ülkemizde yapilmasi lazim. Sadece Istanbul’da her yil 110-120 bin konut ihtiyaci var. Istanbul'da satislar düstü. Bunun yaninda özellikle de pandemi ile birlikte tedarik zincirinde yasanan zorluklarla birlikte insaatta girdi maliyetleri ciddi ölçüde artti."

- "Satislarin artmasiyla stoklar bitecek ve yeni projeler baslayacak"

ITO Baskani Avdagiç, devletin alacagi tedbirler konusunda yeni konut sahiplilik oraninin artacagini vurgulayarak, “Alinacak tedbirlerle kiraya talep azalacagi için böylelikle kira artislari da yavaslayacaktir. Satislarin artmasiyla birlikte yarim kalan projeler tamamlanacak ve hareketlilik olacaktir piyasada. Bu arada duran projelerin çalismasiyla birlikte istihdam artacak, stoklar bitecek ve yeni projeler baslayacak." degerlendirmesini yapti.

Gündeme getirdikleri önerilerin, bireylere ait döviz mevduat hesaplarinin TL’ye dönüsmesine de katki saglayacagina inandiklarini belirten Avdagiç, "Bir diger sonuç da piyasaya hareketlenmeye baslayinca devletin de vergi geliri artacaktir." ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile