İto Başkanı Yalçıntaş'tan Ttso'ya Ziyaret

İto Başkanı Yalçıntaş'tan Ttso'ya Ziyaret

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, söz alarak iki odanın birbirine yabancı olmadığını ve uzun yıllar abi-kardeş ilişkisi içinde çalıştıklarını söyledi. TOBB'un en kötü dönemlerinde İTO'dan destek gördüğünü hatırlatan Ulusoy "Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde ağırlıklı İTO'nun hissesi var ve yapının temelinde çok büyük katkıları var. İTO ve TOBB'un ağırlığı ile şehrimizde yapılan bu yatırım, şehrimizin geleceği açısından çok önemli. şimdi sayın Başkanın döneminde ilimizde bir okulun temelini atmak odamızı ve Trabzon'umuzu memnun etmiştir" dedi.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise Trabzon'la İstanbul arasında sağlam bağların bulunduğunu belirterek, batıya açılan kapı nasıl İstanbul'sa Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısının da Trabzon olduğunu söyledi.
Başkan Yalçıntaş, Trabzon ile İstanbul arasında çok önemli bağlar olduğunu kaydederek "Bu 1453'e kadar dayanıyor. İstanbul'un fethi ile Osmanlı'nın imparatorluk olmasının tescili de Trabzon'un fethidir. Bu yüzden ikisinin kaderi birdir. Bugün batıya açılan kapı nasıl İstanbul'sa Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı da Trabzon'dur. İTO Meclisi'nde de bunu görüyoruz. İstanbul'daki ticaretin önde gelen isimleri her zaman Karadenizliler ve Trabzonlular olmuştur. İstanbul, ekonomik anlamda ciddi anlamda mesafe almışsa bunu bu yörenin insanına, pratik zekasına, bu yörenin insanının tuttuğu zaman kopartan karakter yapısına borçludur. Trabzon ile İstanbul arasındaki bağ gibi TTSO ile İTO arasında çok sağlam bağlar var. İTO kuruluşu 1882, İTO 1898 yılında ilk raporunu hazırladı ve çalışma planını ortaya çıkardı. İTO ilk raporunda 'Anadolu'daki ticaretin artması için özellikle İstanbul, Trabzon ve Erzurum ile ticaretin artması gerekiyor' demiş. Ondan sonra bugün hala geçerli olan İran'a nakledilecek malların Trabzon'da depolanması için bir deponun inşa edilmesi gerekmektedir. Trabzon'daki ticaretin temeli İran'la olan ticaretin geliştirilmesine bağlıdır. Biz 16 Kasım 1882 de hükümete önerge vermişiz, Anadolu'da 7 yerde oda açılsın bunlardan birisi de Trabzon. 1887 de TTSO açılmış. Bu iki şehir ve oda arasında böylesine sarsılmaz böylesine tarihe dayanan böylesine köklü ilişkiler var. Bizler de bu köklü ilişkileri daha da geliştirip ileri götürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'nin ortaya koyduğu ticari değerin yarısını İstanbul ortaya koyuyor, bu övünülecek bir durum değil" diyen Yalçıntaş şunları söyledi:
"Türkiye'nin refah düzeyinin yükselmesi için İstanbul'un üzerindeki nimetin de külfetin de hafiflemesi gerekiyor. Zenginliğin tabana yayılması için Türkiye'deki en az 10-15 ilin en az İstanbul kadar zenginlik üretmesi gerekiyor. Bu zenginliği üretecek illerin başında da Trabzon geliyor. Trabzon coğrafi konumuyla son derece önemli bir nokta. Burada lojistik sektörün çok büyük önemi vardır. Trabzon Limanı bu açıdan son derece önemlidir. Limanı, karayoluyla ve demiryoluyla aynı şekilde Azerbaycan, Gürcistan, İran ile yapılacak anlaşmalar sayesinde Trabzon'un bir lojistik merkezi haline gelmesi, Avrupa'dan gelecek ticaretin Trabzon Limanı üzerinden, daha sonra inşa edilecek demir yada karoyuloylu bu ülkelere ulaştırılması Trabzon'u çok önemli bir merkez haline getirecektir. Trabzon'da önemli gördüğü bir başka sektör de turizm sektörü. Burası son derece büyük bir potansiyel gösteriyor. Yeter ki bu potansiyeli işleyelim. Dünyanın pek çok ülkesini gezdim Doğu Karadeniz'deki güzellik dünyanın pek çok yerinde yok, oralarda bu güzellikleri iyi işleyip tanıtıyorlar. Trabzon'un önemli bir başka kaynağı, zenginliği ve markası Trabzonspor. Son bir yıldaki performansını da kutlamak istiyorum."
Konuşmaların ardından günün anısına karşılıklı olarak plaket takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile