ITO'dan Kovid-19 Sonrasi Için Planlama Çagrisi

Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç: '16 aylik Kovid19 süreci, gelecek 10 yilimizi degistiriyor. Keskin bir ekonomik toparlanmanin yasanacagi pandemi sonrasi döneme hazirlik için topyekun bir planlamaya ihtiyaç var' 'Yatirimlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün sartli olarak kamu tarafindan üstlenilmesi yararli olur' 'Cumhurbaskanimizin ise alinacak her çalisan için SGK primi ve vergilerin 12 ay devletçe karsilanacagi açiklamasi, is dünyamiz için önemli bir destek olacaktir. Mevcut istihdamini sürdüren isletmelere yönelik de desteklerin devreye girmesini bekliyoruz'

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "16 aylik Kovid-19 süreci, gelecek 10 yilimizi degistiriyor. Keskin bir ekonomik toparlanmanin yasanacagi pandemi sonrasi döneme hazirlik için topyekun bir planlamaya ihtiyaç var." dedi.

Avdagiç, Ticaret Bakani Mehmet Mus’un da katildigi ITO Meclisi temmuz ayi toplantisinda yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasi dönemin, Türkiye’nin ayagina essiz büyüklükte firsatlar getirebilecegini belirterek, stratejik sektörlere yönelik özel yatirim ve finansal tesvik programlari ile politika setlerine daha da fazla önem verilmesi gereken bir dönem beklediklerini dile getirdi.

Bakan Mehmet Mus’un is dünyasinin sesine kulak veren bir bakan oldugunu aktaran Avdagiç, "Sayin bakanin göreve baslamasiyla Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkeler için yasanan geçis belgesi sorunlari çözüme kavusturuldu. Gümrük kapilarindaki kuyruklar kisaldi, geçisler hizlandirildi. Yine ihracatin kilcal damarlarindaki tikanikliklar açiliyor. Dolayisiyla ülkemizin ihracatinin bu yil 200 milyar dolarin üzerine çikmasi hiç de sürpriz olmayacaktir." diye konustu.

Avdagiç, Ticaret Bakanligi’nin AB Yesil Mutabakati konusunda yaptigi çalismalara deginerek, "Yesil Mutabakat konusunda Ticaret Bakanligi’nda eylem planlarinin hazirlanmasi sevindirici. Türkiye’nin de bir an önce gerekli hazirliklari tamamlayarak yol haritasini açiklamasini ve karbon nötr hedefini ortaya koymasini bekliyoruz. Is dünyasi olarak Gümrük Birligi’nin güncellenmesini de çok önemli görüyoruz. Ticaret Bakanligimiz konuyu yakindan izliyor. Sürecin kisa sürede tamamlanmasi Türkiye’ye zaman kazandiracak ve ihracata önemli bir ivme katacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Aninda bu alçakça kalkismanin karsisinda yer aldik"

Avdagiç, 15 Temmuz Persembe gününün, hain FETÖ'cü darbe kalkismasinin besinci yil dönümü oldugunu animsatti.

ITO olarak, hain FETÖ’cü darbecilere karsi en güçlü karsi koyusu gerçeklestirdiklerini belirten Avdagiç, "Aninda bu alçakça kalkismanin karsisinda yer aldik. Yine 16 Temmuz günü dönemin meclis baskani olarak, Türk is dünyasinin en yüksek temsile sahip Meclisi ve inisiyatif mekanizmasi olan ITO Meclisini olaganüstü toplantiya davet ettim. Toplantida darbe girisimini siddetle lanetledigimiz bildiriyi oybirligiyle kabul edip kamuoyuyla paylastik. Bu toplanti, darbe girisimi sonrasi yapilan ilk organize karsi çikis eylemi olmustur. Böylece ITO, öncü rolünü darbelere karsi da açik bir sekilde ortaya koymustur." dedi.

- "Yatirimlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün kamu tarafindan üstlenilmesi yararli olur"

"Hangi ülke, pandemide yara alan sektörlerini desteklemeyi sürdürürse, o ülkenin firmalari salgin sonrasinda en iyi çikisi yapacaktir." diyen Avdagiç, "Yani küresel rekabette bir adim degil, onlarca adim öne geçecek, yeni pazarlar elde edecektir. O yüzden yatirimlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün sartli olarak kamu tarafindan üstlenilmesi yararli olur. Artan ihracat hacmi ile paralel Eximbank kaynaklarinin artirilmasi da isletmelerimizin kisa sürede daha güçlü bir toparlanma performansi göstermesini saglayacak, dis ticaret dengesine ve büyümeye güçlü bir katki saglayacaktir." dedi.

- "Küresel ekonomide gelecek 12 aya iliskin 3 önemli risk görüyoruz"

Sekib Avdagiç, 16 aydir hükümetin aldigi tedbirlerin salginin ekonomik etkilerinin sinirlandirilmasinda etkili oldugunu ve is dünyasinin Kovid-19 sonrasi döneme hazirlandigini söyledi.

16 aylik Kovid-19 sürecinin, gelecek 10 yili degistirecegine dikkati çeken Avdagiç, "Ufukta, pandeminin tetikledigi hem büyük firsatlar hem de birtakim riskler görünüyor. Keskin bir ekonomik toparlanmanin yasanacagi pandemi sonrasi döneme hazirlik için topyekun ciddi bir planlamaya ihtiyaç var. Stratejik sektörlere yönelik özel yatirim ve finansal tesvik programlari ile politika setlerine, daha da fazla önem vermemiz gereken bir dönem bekliyoruz." açiklamasinda bulundu.

Küresel ekonomideki gelecek 12 aya iliskin 3 önemli risk gördüklerine isaret eden Avdagiç, "Birincisi, azalarak da olsa pandemi kosullari sürüyor. Ama asilama sayesinde burada risk egrisi asagi yönlü. Ikincisi tedarik zincirinde bozulma devam ediyor. Risk egrisi yukari yönü gösteriyor. Üçüncüsü enflasyonda risk egrisi yukari yönlü. Bu riskler tüm ülkeler için büyüme rakamlarini etkileyecek gibi görünüyor." ifadelerini kullandi.

- "Maliyet artislarinin ve etkilerinin asgari seviyede tutulmasini saglamaliyiz"

Salgin sonrasi dönemde Türkiye için ise 2 risk oldugunu ve buna karsi kapsamli önlemler seti gelistirilmesi gerektigini dile getiren Avdagiç, su önerilerde bulundu:

"Birincisi, maliyet artislarinin ve etkilerinin asgari seviyede tutulmasini saglamaliyiz. Ikincisi, istihdamin korunmasina dogrudan katki saglayan tedbirler almaya devam etmeliyiz. Bu konuda pazartesi günü Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan bizleri rahatlatan bir açiklama yapildi. Cumhurbaskanimizin bu yil ise alinacak her çalisan için SGK primi ve vergilerin 12 ay devletçe karsilanacagi açiklamasi, is dünyamiz için önemli bir destek olacaktir. Mevcut istihdamini sürdüren isletmelere yönelik de desteklerin devreye girmesini bekliyoruz. 2021 için de aylik 75 TL’lik bir destek olacagi dile getirilmisti. Ancak 2021 yili asgari ücret destegi ile ilgili henüz yasal düzenleme yapilmadigindan isverenler bu destekten yararlanamadi ve bir belirsizlik olustu. Bu düzenlemenin de çikmasi faydali olacaktir."

Istanbul'un kapsamli dönüsüm stratejilerinin hayata geçirilmesinde öncü rolü oynamaya aday sehirlerin basinda geldigini kaydeden Avdagiç, "Özellikle yeni teknolojilerin ve yenilikçi startuplarin kuluçka merkezi olabilecek son derece güçlü dinamiklere sahibiz. Bu özellikleriyle Istanbul, Türkiye’nin 'teknoloji rönesansinin' tartismasiz baslangiç yeri olacak potansiyeldedir. Biz de Istanbul Ticaret Odasi olarak hayata geçirdigimiz iki önemli projeyle, Teknopark Istanbul ve Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi ile bu konuda öncü rol oynuyoruz. Her iki istirakimiz de özellikle salginda elde ettikleri sonuçlarla, girisimcilik ve yerli teknoloji anlaminda önemli bir esikte oldugumuzu gösteriyor." yorumunu yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile