İto, Slovenya Ticaret Ve Sanayi Odası İle Kardeş Oda Oldu

İto, Slovenya Ticaret Ve Sanayi Odası İle Kardeş Oda Oldu

İzmir Ticaret Odası tarafından Slovenya'ya düzenlenen İş ve İnceleme Gezisi'nde, İTO ile Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeş oda anlaşması imzalarken, yeni işbirliklerinin de temelleri atıldı

İzmir Ticaret Odası tarafından Slovenya'ya düzenlenen İş ve İnceleme Gezisi'nde, İTO ile Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası arasında kardeş oda anlaşması imzalarken, yeni işbirliklerinin de temelleri atıldı.
8-10 Kasım 2010 tarihleri arasında 24 kişilik İTO heyeti tarafından Slovenya'ya düzenlenen İş ve İnceleme Gezisi kapsamında, heyet Bled kentinde bulunan IEDC-Bled Yönetim Okulu'nu ziyaret etti. 24 yıl önce Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan okul daha sonra el değiştirerek 29 özel şirketin yönetimine geçti. Okul, "Genç Yöneticiler" ve "Executive MBA" gibi işletme programları sunmaktadır. İTO Başkan Vekilleri Akın Kazançoğlu ile Jak Eskinazi, okulun dekanı Prof. Dr. Danica Purg ile görüşerek, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile ortak yaz okulu programları gerçekleştirilmesi konusunu dile getirmiş ve 2010 yılında Amerika'da yılın en iyi dekanı seçilen Prof.Dr. Purg'u bir konferans vermek üzere İzmir'e davet etti.
Seyahatin ikinci günü Başkan Vekilleri Kazançoğlu ile Eskinazi Başkent Ljubjana'da Slovenya Ekonomi Bakanlık Müsteşarı Viljem Psenicny'yi ziyaret etti. Slovenya Fahri Konsolosu Mazhar İzmiroğlu ile T.C. Ljubljana Büyükelçisi Derya Kanbay'ın da katıldığı görüşmede, İTO Başkan Vekili Jak Eskinazi, Müsteşar Psenicny'ye İzmir'in ekonomik potansiyeli ve İTO hakkında bilgi verirken, Balkanlar'ın gelişmekte olan ülkesi Slovenya ile işbirliğini geliştirmek amacında olduklarını söyledi.
Slovenya Ekonomi Bakanlık Müsteşarı Viljem Psenicny ise 15 yıl önce İzmir'e geldiğini ve İzmir'i çok beğendiğini söyledi. Odaların iş dünyası için önemli aktörler olduklarını belirten Müsteşar Psenicny , "Bu ziyaretinizde ortaya önemli fikirler çıkacaktır. Kriz nedeni ile kötü bir dönem geçirdik ama şimdi toparlanıyoruz, 2012'nin çok daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Turizm alanında işbirlikleri geliştirilebilir ayrıca yabancı yatırım konusunda faaliyetleri de destekliyoruz" dedi.
T.C. Ljubljana Büyükelçisi Derya Kanbay da Slovenya'ya yatırım yapmanın AB'ye yatırım yapmak anlamına geldiğine dikkat çekti. Kanbay, "Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan pazarlarına, Batı Balkanlara açılmak demektedir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen temmuz ayındaki ziyareti sırasında üçüncü ülkelerde ortak iş yapma konusu gündeme gelmişti. Slovenya, Türkiye ile Libya, Irak gibi yükselen pazarlara girebilir" diye konuştu.
AKTİF İŞBİRLİĞİ
İTO Heyeti daha sonra Slovenya Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya katıldı. Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticisi Genel Müdürü Hribar Miliç öncelikle İTO Başkan Vekillerini Odasında ağırladı, burada kendisine İzmir'in ticareti hakkında bilgi verildi ve bir heyet ile İzmir'e davet edildi. Daha sonra Hribar Miliç İTO heyeti ve Sloven firmaların katılıdığı toplantının açılışında yaptığı konuşmada yakında AB üyesi olacak Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu söyledi. 2009 yılının ekonomik açıdan çok kötü geçtiğini ama artık Slovenya'nın toparlanmaya başlandığını belirten Miliç, "Önümüzdeki yılın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Odalarımız arası imzalanacak Kardeş Oda Anlaşmasının sadece resmi bir anlaşma olarak kalmayacağına ve aktif işbirlikleri doğuracağına inanıyoruz. Aldığımız davet üzerine önümüzdeki yıl bir işadamları heyeti ile İzmir'e geleceğiz" dedi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, ise Sloven firmalara İzmir Ticaret Odası ve İzmir hakkında bilgiler verdi. İzmir'in gerek turizm gerekse ticaret ve yatırım açısından tüm imkanlara sahip olduğunu belirten Kazançoğlu, "İki ülke arasında ilişkilerin artırılmasını istiyoruz ve hedefliyoruz. Ziyaretimizin bu açıdan önemli bir nokta olacağına inanıyoruz" dedi. Daha sonra İTO Başkan Vekilleri Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi ile Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Samo Hribar Miliç, Kardeş Oda Anlaşmasını imzaladı. Toplantının ardından İzmirli firmalar ile Sloven firmalar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi, Fahri Konsolos Mazhar İzmiroğlu ile beraber T.C. Ljubljana Büyükelçiliğini de ziyaret ederek, Büyükelçi Derya Anbay ile iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması konusunda görüş alışverişinde bulundu. İTO Heyeti, hali hazırda İzmir ile karşılıklı ro-ro seferlerinin yapıldığı Koper Limanı'nı gezerek, limandaki faaliyetler hakkında bilgi aldı. Ağırlıklı olarak Uzakdoğu ve Türkiye ile AB arasında otomobil taşımacılığının yapıldığı Koper Limanı'da genel kargo, konteynır, katı dökme ve sıvı dökme mal terminalleri bulunmaktadır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile