ITÜ Büyük Kavitasyon Tüneli Milli Teknoloji Hamlesi'nin Önemli Bir Unsuru Olacak

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir:'Bu kavitasyon tünelimiz debi açisindan dünyada ilk 6'ya giren bir tünel olmus durumda''Tünel hiz bakimindan da oldukça ileri durumda. Bu da yine dünyada Türkiye'yi önemli bir oyuncu haline getirecek'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, ITÜ Büyük Kavitasyon Tüneli (ITÜ-KAT) ve Manevra Deney Sistemi'nin önemine vurgu yaparak, "Bu mesele üniversite, sanayi ve Baskanligimizin is birligi ile hayata geçmis bir teknoloji kazanimi. Milli teknoloji hamlemizin de önemli bir unsurunu olusturacak." ifadesini kullandi.

Savunma Sanayii Baskanliginca (SSB) desteklenen, ADIK Tersanesi'nin ve ASELSAN'in bir Teknoloji Kazanim Yükümlülügü Projesi olarak Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ), ITÜNOVA ve ARI Teknokent tarafindan yürütülen Türk Savas Gemilerinin Hidro-Akustik Özelliklerinin Iyilestirilmesi için Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi'nin (KATMANSIS) açilis töreni ITÜ Ayazaga Yerleskesi Gemi Insaati ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde gerçeklestirildi.

Açilista, Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu, TRtest Genel Müdürü Bilal Aktas ve davetliler yer aldi.

Burada konusan Demir, söz konusu sistemlerin Türkiye açisindan önemine vurgu yaparak, "Bu tünel Türkiye'yi dünyada önemli bir oyuncu haline getirecek." dedi.

Demir, tünelin savunma sanayi ürünlerinin test edilmesinde kullanilacagini ifade ederek, "Bu tünel, gemi insa projelerimizde, torpido projelerimizde, denizalti projelerimizde, yeni tasarladigimiz denizaltilarimizin, pervanelerimizin, torpidolarimizin testleri sirasinda, tasarimlarin burada test edilmesi ve yeni teknolojiler üretilmesiyle ilgili önemli bir deneysel kabiliyet sagliyor." ifadelerini kullandi.

Söz konusu sistemde torpidolarin da test edilebilecegini kaydeden Demir, sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Mesela, Orka torpidomuz, Akya torpidomuz, yeni tip denizaltimizin çesitli modelleri ve yeni tasarimlarimiz burada test edilecek. Onlarin pervaneleri, çesitli hizlarda dönüsleri ve bu gemilerimizin denizdeki performanslarinin analizleri sonrasindaki testler burada yapilacak. Sadece savunma sanayimizde degil aslinda gemicilik sektörümüzün daha ileri tasarimlar yapmasi ve daha performansli ürünler ortaya çikarmasi için de çok önemli bir adim olacak."

Ismail Demir, tünelin yapilmasinda, kamu, özel sektör ve üniversite is birliginin rolüne dikkati çekerek, "Bu mesele üniversite, sanayi ve Baskanligimizin is birligi ile hayata geçmis bir teknoloji kazanimi. Milli teknoloji hamlemizin de önemli bir unsurunu olusturacak." diye konustu.

Tünelin dünyadaki örnekleriyle karsilastirildigi zaman sahip oldugu özellikler itibariyla kendi alaninda önde gelen tünellerden olduguna vurgu yapan Demir, "Bu kavitasyon tünelimiz debi açisindan dünyada ilk 6'ya giren bir tünel olmus durumda. Hiz bakimindan da oldukça ileri durumda. Bu da yine dünyada Türkiye'yi önemli bir oyuncu haline getirecek." degerlendirmesinde bulundu.

Demir, Türk Savunma Sanayii'nin son yillardaki atilimlariyla dikkati çektigini belirterek, "Savunma sanayimiz, yerli ve milli kavraminin da ülkemizin gündeminde daha da fazla yer etmesi konusunda öncülük yapiyor." seklinde konustu.

ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu ise konusmasinda "Böylesi projeler bir yandan gelecege dönük ihtiyaçlarimizi simdiden çözüme kavustururken, bir yandan da Savunma Sanayisi ile temas içinde olan birçok sektörü etkileyerek adeta bir çarpan etkisi olusturuyor." ifadelerini kullandi.

- Tünel basta savunma sanayii olmak üzere gemi insaati sektörüne de hizmet edecek

Toplantida elde edilen bilgilere göre, ITÜ bünyesinde kurulan büyük ölçekli kavitasyon tüneli, basta savunma sanayii olmak üzere gemi insaati sektörüne hizmet edebilecek, üst düzey bilimsel arastirmalara olanak taniyacak nitelikte bir deneysel tesis. Söz konusu tesis, suüstü harp gemileri ve denizaltilarin gerek süratli gerekse sessiz seyirlerinde, vurus ve durus gücü performansi açisindan önemli olan, düsük gürültü seviyeleri ile sevk edilebilmesi, sonar domu-tekne integrasyonu, pervane diskine gelen eksenel hizin üniformitesini saglayacak form optimizasyonu, kavitasyonu azaltacak sekilde özel pervane dizayni ve bunun gibi amaçlara hizmet edecek sekilde, büyük boyutlarda model pervanelerin ve diger sevk araçlarinin düzenli (uniform) akimda performans ve kavitasyon deneylerini gerçeklestirmek üzere kuruldu. Tesiste ayrica büyük boyutlarda model pervanelerin ve diger sevk araçlarinin tekne modeli arkasinda (dümen dahil) ya da simule edilmis akimda performans ve kavitasyon deneyleri ve torpido/denizalti ya da benzer cisimlerin etrafindaki akis karakteristiklerinin, gürültü izinin ve direncinin deneyleri de gerçeklestirilebilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile