Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) Baskanliginca düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandi. TYT, 10.15’te basladi ve 135 dakika sürdü. Bu yil geçen yildan farkli olarak TYT’ye giren ögrenciler 120 soruyu 135 dakikada çözdü. Sinav süresinde pandemi dolayisiyla geçen yil yapilan uzatma bu yil yapilmadi.
Ögrencilerden alinan bilgilere göre TYT ile ilgili genel degerlendirmede bulunan ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi, sorularin günlük hayatla iliskilendirilerek kurgulanmis oldugunu ve baglamsal sorularin ölçme degerlendirme temeline tamamen oturdugunu gözlemlediklerini belirtti.
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi, TYT sinav sorularinin MEB’in kazanimlarina, testlerine ve ITÜ ETA Vakfi Doga Kolejinde uygulanan deneme sinavlarinin içerikleriyle uyumlu oldugunu dile getirdi.
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Rehberlik Bölümünden yapilan açiklamada ise yarin gerçeklesecek YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile ilgili velilere önerilerde bulunularak sunlari kaydedildi:
“Bazi ögrenciler TYT sinav sonrasi sinavla ilgili konusmak istemeyebilir, böyle bir durumda israrci olmamak gerekir. Ögrencilerin sinavdan sonra duygularinda dalgalanmalar yasanabilir, bu normal ve geçici bir süreçtir. Aileler, çocuklarinin sinavlari nasil geçmis olursa olsun onlara önemli olanin sadece sinav sonuçlarinin degil, sinava hazirlik sürecinde verdikleri emek oldugunu hissettirmelidir.”
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi derslerle ile ilgili yine ögrencilerden alinan bilgilere göre degerlendirmelerde bulundu.
"Okudugunu anlama bu yil ön plandaydi"
Türkçe sorulariyla ilgili degerlendirmede bulunan YKS komitesinden Eda Dagdelen, "Bugün uygulanan YKS‘nin 1. oturumu olan TYT’de Türkçe sorularinda bir sürpriz yoktu. Paragraf sorularindan yapilan netler yine sinavin belirleyicisi olacak gibi görünüyor. Sorularin yaklasik yüzde 20’si dil bilgisi kazanimlarindan yüzde 80’i ise anlama ve yorumlamaya dayali sorulardan geldi. Okulumuzda 3 yastan baslayarak uyguladigimiz okuryazarlik programlari, ilkokul ile ortaokuldaki DOKAP ve lisede ögrencilerimizle gerçeklestirdigimiz anlama-yorumlama odakli okuma kulüpleri ile ögrencilerimizin sinava dair becerilerini güçlendirmeye yönelik tüm tedbirlerimizi yil boyunca almistik. Ayrica Türkiye’nin dört bir tarafindaki kampüslerimizdeki ögretmen ve ögrencilerimizden aldigimiz dönütlerden de yola çikarak sene boyunca uyguladigimiz sinavlarimizin ve kullandigimiz yayinlarin sinav sorulari ile paralellik gösterdigini söyleyebiliriz. Girilen sinava dair aldigimiz dönütler de gösteriyor ki alacagimiz basarilarla bu emeklerimizi taçlandiracagiz" dedi.
“Belirleyici brans matematik oldu"
"TYT 2021 matematik sorulari günlük hayatla iliskilendirilmis, hikayelestirme kurgusuyla hazirlanarak modellenmis olarak karsimiza çikti" diyen Arzu Uz ise, “Günlük hayatla iliskilendirilmis, hikayelestirme kurgusuyla modellenmis sorular belirleyici role sahipti. Sorularin dogru cevaplanmasini saglayan yapi taslari Matematik ve Ana Dil Okuryazarligi idi Sinavda ögrencilerimiz 30 matematik 10 geometri sorusuna cevap verdiler. Problemler sorulari hem okudugunu anlamayi ölçen hem de akil yürütme ve yorum yetenegini degerlendiren, mantiksal çikarimlara dayali; birkaçi hariç çözümleri kisa olan sorulardi. Geometri sorularinda günlük hayattaki nesneler kullanilmis, düsünme becerileri ölçülmüstür. Geometrideki 3 sorunun sekilsiz oldugu ve geometri sorularinin matematige göre daha seçici oldugu belirtildi. Muhakeme yetenegi olan ögrencilerimizin basariyla sonuçlandiracagi bir sinav olmustur. Türkiye’nin dört bir yanindaki ögrencilerimizden aldigimiz dönütlere göre sinav geçen yildan görece daha zor bir sinavdi. TYT 2021 matematik sinavi MEB tekrar testlerine ve uyguladigimiz deneme sinavlarina uyumlu bir sinav olarak ögrencilerimizin karsisina çikmistir" ifadelerini kullandi.
"Fizik sorulari geçen seneye göre kolaydi"
Sema Balkan da fizik sorularina iliskin, "TYT 2021 fizik sorulari 9 ve 10. sinif konularindan, okul denemelerimize paralel ve MEB’in açikladigi kazanimlara uygun geldi. Sinav öncesinde bekledigimiz gibi yoruma dayali, adaylarin analiz edebilme gücünü ölçen ve gündelik hayat içinden alintilar yapilan soru tarzina bu yil da yer verildigi görüldü.
Ögrencilerden aldigimiz yorumlara göre sorularin ayirt ediciliginin ve zorluk derecesinin orta düzey oldugunu söyleyebiliriz. Fizik sorularinin 9. sinif “Enerji, Madde ve Özellikleri, Kuvvet ve Hareket, Isi ve Sicaklik” ünitelerinden; 10. sinif “Optik, Dalgalar, Basinç ve Kaldirma Kuvveti” ünitelerinden geldigi görülmüstür. Çikan sorulardan 10. sinif Optik sorusunun belirleyici olacagi düsünülmektedir. Okullarimizda ögrencilerimiz ev yapimi fizik deneyleri yarismasi ve VRLab Academy uygulamasini kullanip 3 boyutlu deneyler yaparak Fizik dersini gündelik hayat ile iliskilendirerek akademik alt yapilarini güçlendirip Üniversite sinavina hazirlaniyorlar. Günlük hayatla baglantili sorular sinav performansinin belirleyicisiydi. Komitemiz tarafindan üretilen sorularla sinav sorulari örtüsüyordu. Ögrencilerimiz soru türlerinde zorlanmadi" dedi.
“Kimyada sürpriz olmadi”
Komite üyesi Ibrahim Türken ise, "TYT kimya sorulari ögrencilerden aldigimiz bilgilere göre 9 ve 10. sinif müfredatindan gelmistir. Ögrenciler temel kazanimlara dair sorular karsisinda çok zorlanmamislardir. Ögrencilerimizin deneme sinavlarimizda karsilastigi soru türlerine benzer sorular karsilarina çikmistir. Sorularin geneline bakilinca zorluk derecesi geçtigimiz yilin zorluk düzeyinden daha fazla degildir. Yine geçen yillarda oldugu gibi bilgi ve analiz düzeyinde sorularin çogunlukta oldugunu söylemek mümkün" dedi.
"Biyoloji sorulari bekledigimiz gibiydi"
YKS komitesinden Muhammet Kiliçöz ise biyoloji sorulari ile ilgili, "YKS 2021’in 1. oturumu olan TYT‘de biyoloji sorularinin müfredata uygun, zorluk düzeyi olarak orta düzeyde olan soru sayisinin fazla oldugu söylenebilir. Sorular hem bilgi düzeyinde ve bilgiyi yorumlama sorularindan olusmaktaydi. Doga Konseptli Egitim Modeliyle yetisen ögrencilerimiz sorulari rahatlikla cevapladilar.
Sorularin önceki yillarla paralellik gösterdigi, temel biyoloji konularina hâkim, yorumlama gücü iyi ve dikkatli olan ögrenciler için yapilabilir düzeyde oldugu görülmüstür. Biyoloji sorularinin önemli bir kismi dogrudan ögrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kisminin bilgiyi yorumlamaya dayali oldugu gözlemlenmistir.
Önceki TYT sinavlarinda oldugu gibi sorularin 4 yillik biyoloji dersi programindaki 9. ve 10. sinif MEB müfredatina uygun sorular oldugu, sinif ve ünite bazli dengeli bir dagilim gösterdigi belirlenmistir. Çikan 6 biyoloji sorusundan 3 tanesinin 9.sinif Yasam Bilimi Biyoloji, Hücre, Canlilar Dünyasi; diger 3 tanesinin ise 10.sinif Hücre Bölünmeleri, Kalitimin Genel Ilkeleri, Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunlari ünitelerinden geldigi görülmüstür.
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Biyoloji Bölümü olarak sinav sorulari bekledigimiz gibi gelmistir. Ayrica Türkiye’nin dört bir yanindaki kampüslerimizden aldigimiz dönütlerden de yola çikarak, sene içinde okullarimizda uyguladigimiz sinavlarimiz ve kullandigimiz yayinlarimiz sinav sorulari ile paralellik göstermektedir. Temel Biyoloji kazanimlarina hâkim olan ögrencilerin bu sinavda basari düzeylerinin yüksek olacagini düsünmekteyiz" dedi.
“Tarih sorulari avantaj sagladi"
Komite üyesi Cem Simsek ise tarih sorularina iliskin, "Bu yilki Yüksekögretim Kurumlar Sinavinin Temel Yeterlilik Testinde tarih bransindan gelen 5 sorunun siniflar düzeyindeki müfredatlara göre dagilimi söyleydi:
9. sinif: Ilk Türk Devletleri konusundan 1 soru ve Ilk Türk Islam Devletleri konusundan 1 soru, 10. sinif: Osmanli kültür ve medeniyeti konusundan 1 soru, 11. sinif konularindan sorulmadi.
12. sinifta Kurtulus Savasinda düzenli orduya geçisle ilgili 1 soru ve TBMM’nin özellikleri ile ilgili 1 soru.
Sorular genel olarak orta zorluk düzeyindeydi. Tarih sorularinda sürpriz denilebilecek bir soru çikmadi. Yalniz, 11. sinif konularindan soru sorulmamis olmasi dikkat çekti. Bu yil da TYT tarih sorularinin, bu bransa çalismis olan ögrencilere avantaj sagladigini söyleyebiliriz" diye konustu.
“Cografyada müfredat disi soru yoktu"
Osman Nuri Yakupoglu ise cografya sorulariyla ilgili sunlari kaydetti:
"2021 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testinde Cografya sorularinda müfredat disi soru olmayip sorular bekledigimiz konulardan gelmistir. Cografya testi sorulari temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan olusmustur. 9. ve 10.sinif kazanimlarinin hâkim oldugu sinav, harita okuryazarligi ve grafik yorumlama becerilerini ölçmeye yönelikti. Sinavda “Dünya’nin Sekli ve Hareketleri, Bölge Siniflandirilmasi, Türkiye Göllerinin Genel Özellikleri, Dogal Afetler (Kütle Hareketleri), Nüfus ve Yerlesme kazanimlarina yer verildi.
Son birkaç yildir sinavda yer verilmemis olan “Dünya’nin Sekli ve Hareketleri” konusundan soru gelmesi sinavin dikkat çekici yönüydü. Sorular kavrama düzeyinde çok zor olmayan, net anlasilir niteliktedir. Sinavin zorluk derecesi orta düzeydedir. Yil boyunca okullarimizda uyguladigimiz deneme sinavlari ile kullandigimiz yayinlarin sinav sorulari ile paralellik gösterdigini gözlemledik."
"Felsefe geçen yila göre daha kolaydi"
Komite üyesi Burcu Karatas da, "TYT 2021’de her yil oldugu gibi felsefi bir metin verilerek ögrencinin okudugunu anlama ve yorumlamasini gerektiren sorular sorulmustu. Paragraflar normal uzunluktaydi. Bu yilki felsefe sorulari geçen yila oranla daha kolay sorulardi. Okul öncesinden itibaren P4C egitiminin çok önemli oldugunu bir kez daha gördük. Felsefi metinler üzerinden analitik düsünme becerilerine odakli sorular ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji ögrencilerimiz için kolaydi" dedi.
"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorulari orta düzeydi"
Abdullah Albayrak ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorulariyla ilgili, "2021 YKS ilk oturumu TYT sinavinda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularinin ögrencilerin algilama becerisini ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte sorular oldugu görüldü.
Sorularin müfredata göre dagilimi incelendiginde tüm siniflarin müfredatina yer verildigini ve müfredat disi soru olmadigini söyleyebiliriz. Genel olarak ibadetler ile ilgili, namaz ve dua üzerinden amacin ve yapilis usulünün sorgulanmasi, Hucurat suresinden verilen ayette toplumsal hayatta uyulmasi gereken ahlaki kurallara vurgu yapilmasi, yine baska ayet üzerinden Allah’in verdigi nimetler ile ilgili çikarimlarin sorulmasi perspektifindeki bu sorular genel olarak yorum ve analizin önem arz ettigi sorular olarak karsimiza çikti. Ahi Evran ve ahilik teskilati ile ilgili sorunun dogrudan bilgi gerektiren bir soru olarak karsimiza çikmasi, müfredattaki kavram bilgilerine hakim olmanin önemini ortaya çikardi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularinin zorluk derecesinin orta düzeyde oldugu söylenebilir" dedi.
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji'nden TYT 2021 Degerlendirmesi
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji YKS Komitesi, YKS’nin ilk asamasi olan TYT’yi degerlendirirken, ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Rehberlik Bölümü yarin gerçeklesecek AYT ile ilgili velilere önerilerde bulundu.