İTÜ Mezunlar Zirvesi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca: 'Çok az insan, üniversitelerine aidiyet duygularını artırarak bağış yapıyor. Bağış kültürünü artırmak zorundayız'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, "Çok az insan, üniversitelerine aidiyet duygularını artırarak bağış yapıyor. Bağış kültürünü artırmak zorundayız." dedi.

Karaca, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla bir otelde düzenlenen İTÜ Mezunlar Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, üniversitenin tarihini ve projelerini anlattı.

Mezunlarıyla gurur duyduklarını dile getiren Karaca, çok farklı alanlarda müthiş bir mezun portföylerinin bulunduğunu belirtti. Karaca, "Ondan dolayı üçüncü nesle en yakın üniversite biziz diyoruz." dedi.

İTÜ'nün Teknoparkı'nda 250 firma bulunduğunu aktaran Karaca, geçenlerde ilk kez devletten teknokent olarak para aldıklarını, tüm kaynaklarını öz sermaye ve kredilerle yürüttüklerini ifade etti.

Farklı kurumlar tarafından yapılan üniversite sıralamalarındaki yerlere ilişkin de bilgi aktaran Karaca, "Çoğu alanda 100-150 bandı arasında yer alıyoruz. Hedefimiz ilk 100'e girmek. Maden mühendisliğinde dünyanın en iyilerinden biriyiz. Bu açıdan mümkün olduğu kadar bölümler bazında markalaşmaya, daha da büyümeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Dünya genelindeki üniversitelere bağış miktarlarına da değinen Karaca, "Maalesef, bağış kültürü Türkiye'de az. Çok az insan üniversitelerine aidiyet duygularını artırarak bağış yapıyor. Üniversitenin bağışların nereye harcandığı konusunda da hesap verilmesi lazım. Devletten aldığımız bütçeler çok küçük. Tabii ki bağış kültürünü artırmak zorundayız." dedi.

Üniversite olarak aktif mezunlarla ilişkileri geliştirme konusunda çaba harcadıklarını, bugünkü zirvenin de bu amaçla düzenlendiğini dile getiren Karaca, Başbakan Binali Yıldırım'a mezunları bir araya getirdiği için teşekkür etti.

Karaca, yurt dışındaki üniversitelerle ilişkileri geliştirdiklerini bildirerek Cibuti'de mühendislik fakültesi kurduklarını anlattı.

- Harvard'ın bütçesinin büyük kısmı bağış fonlarından

ABD'deki üniversitelerin bütçelerinin büyük kısmının bağış fonlarından karşılandığını aktaran Karaca, Harvard Üniversitesinin bütçesinin 43,5 milyar dolara yaklaştığını, bu miktarın Türkiye'deki devlet üniversitelerinin tümünün bütçesinden fazla olduğunu ifade etti.

Üniversite olarak sosyal mezun platormu hazırladıklarını vurgulayan Karaca, "İlk mezun platformu üyemiz de tabii ki Başbakanımız olacaktır. Onu da ilan edeyim. Belediye başkanları, milletvekilleri, genel müdürler, müsteşarlar var, onları da üye yapacağız." dedi.

Üniversitenin 2016-2020 projelerine ilişkin de bilgi veren Karaca, 5,5 milyon liralık yatırımla bilgisayar laboratuvarları alt yapısının yenilenmesi için gerekli bağışı bulduklarını bildirdi.

Yurt dışından nitelikli öğretim üyelerinin kürsülerde yer alması gerektiğine işaret eden Karaca, bunun için 3 milyon lira ayıracaklarını ve duayen isimleri transfer etmek istediklerini söyledi. Üniversite öğrencileri için 600 kişilik kız öğrenci yurdunun yapılması için de bağış bulduklarını dile getiren Karaca, ayrıca farklı bölümlerden öğrencilerin bir araya gelebilecekleri Öğrenci Merkezi kuracaklarını, bunun için finansal destek beklediklerini aktardı.

Karaca, Başbakan Yıldırım'ın hocalık yaptığı Denizcilik Fakültesi yerleşkesinde eğitim için önemi olan havuz yapmaya çalıştıklarını da ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Karaca, 2016-2020 projeleri için toplam 400 milyon lira desteğe ihtiyaçlarının bulunduğunu, son 4-5 yıldır bunun 200 milyon liralık bölümünü toparladıklarını ve bağış fonu oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Karaca, bağış fonundaki 2023 hedeflerini ise 1 milyar lira olarak öngördüklerini kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile