Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aytekin Sır, DÜ Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Anadolu Enerji Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, üniversiteleri bünyesinde ulusal ve uluslararası toplantıların yapılması için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "Burada toplantılar yaparak hem bilime katkıda bulunmak hem de Diyarbakır'ın medyada yer alan olumsuz tanıtımını gidermek istiyoruz. İnsanlar geldiğinde kentin medyada tanıtıldığı gibi olmadığını gözleriyle görüyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Derbentli, sempozyumdaki konuşmasında, nüfus ve gelir seviyesinin artışına bağlı olarak enerji tüketiminde büyük artış olduğunu belirterek, yılda 4 milyon ton petrol ile 7 milyon 500 bin ton kömür tüketildiğini söyledi.
Dünya üzerinde enerji tüketiminde adaletsizlik olduğunu kaydeden Derbentli, şöyle konuştu:
"Dünya nüfusunun beşte birlik kesimi üretilen enerjinin yüzde 70'ini, sanayileşmekte olan ülkelerde yaşayan ve dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan insanlar ise yüzde 20'sini kullanıyor. Dünya nüfusunun beşte birini oluşturan en yoksul kesim ise üretilen enerjinin sadece yüzde 2,5'ini kullanıyor. Dünyada nüfus artışı, gelir seviyesindeki yükseliş ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerji tüketimi giderek artmaktadır. Önümüzdeki 20 yılda tüketilecek enerji miktarı, son 250 yılda tüketilen enerjiye eşit olacak. Petrol, doğalgaz ve kömür tüketilen enerjinin 80'inin fazlasını, kalan yüzde 20'lik kısım ise diğer kaynaklardan sağlanıyor. 2030 yılında da tüketim yine fosil yakıtlardan olacak. Ancak yenilenebilir enerji ile nükleer enerjide yüzdelik olarak artış olacak. Ancak toplam tüketim içindeki oranları yüzde 4 civarında kalacak."
-Yenilenebilir enerjiden karşılanabilir-
DÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Hayalioğlu ise dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sıkıntılardan birisinin güvenli enerji tedariki olduğunu kaydetti.
Dünya genelinde enerji tüketiminde son 30 yılda büyük artış meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Hayalioğlu, şunları söyledi:
"Enerjinin yüzde 80'i fosil yakıtlardan kaynaklanmaktadır. Bu bağımlılık ekonomiye yük oluşturmasının yanı sıra iklim değişikliğine neden olmaktadır. İklim değişikliğinin dünyamız için geri dönülemez sonuçlara yol açmasını engellemek için küresel ısınmayı önlemek gerekiyor. Yenilenebilir enerjiden tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir. Bunun için hükümetlerin yanı sıra herkese görev düşüyor. Türkiye'de kalkınma ve artan nüfusa bağlı olarak elektrik talebinde 2019'a kadar yüzde 7 artış beklenmektedir. Petrol ve doğalgazda dışa bağımlılık ülke ekonomisini baskı altında tutmaktadır. Oysa Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından çeşitliliğe ve büyük potansiyele sahiptir."
DÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Bayındır da enerjiye olan talebin her geçen gün büyük artış gösterdiğini ifade ederek, "Fosil kökenli yakıtların tüketiminin artışı küresel ısınmaya neden olmakta ve bunun sonucunda ekosistemde bozulma yaşanmaktadır" diye konuştu.
Sempozyum 2 gün sürecek.
Muhabir: Özgür Ayaydın
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derbentli'nin Açıklaması
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Derbentli, önümüzdeki 20 yılda tüketilecek enerji miktarının, son 250 yılda tüketilen enerji miktarına eşit olacağını söyledi.