Uluslararası Bilim Günleri son gününde telekonferanslar ve konferanslarla son buldu.
Bilgi çağı olarak adlandırılan bu çağın en önemli özelliği, bilgi teknolojilerinin yoğun olarak kullanılması ve bilgi üretiminin önem kazanmasında sınır tanımayan Karabük Üniversitesi öğrencileri IV. Uluslararası Bilim Günleri’nde bilgi teknolojilerini en üst düzeyde kullanarak Amerika’da ve İstanbul’daki Profesörlerle işitsel ve görsel olarak telekonferans aracılığı ile kilometrelerce öteden bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundular.
Üniversitenin Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen telekonferanslara Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Genel Sekreter Av. Yaşar Alpay, Üniversite Dekanları, Müdürleri, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı.
IV. Uluslararası Bilim Günleri kapsamında gerçekleştirilen telekonferanslarda ilk olarak California Berkeley Üniversitesi Moleküler ve Hücre Biyolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile canlı bağlantı sağlandı. California’dan telekonferans aracılığıyla kanser, alzheimer, felç gibi birçok hastalığa bilimsel çalışmalarıyla ışık tutmuş olan Prof. Dr. Ahmet Yıldız konferansa kendi projeleri hakkında bilgiler vererek başladı.
Yapmış olduğu projeleri videolar eşliğinde anlatan Prof. Dr. Ahmet Yıldız sunumlarında, akyuvar hücresinin hikayesi, proteinlerin yapısı, moleküler biyoloji hakkında bilgiler vererek kendi kariyer hayatını öğrencilerle paylaştı.
Prof. Dr. Ahmet Yıldız’a telekonferansının sonunda kendisine teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal “ Değerli Hocam Türk gençliği için sizin gibi bilim insanları rol oluşturmaktadır. Öncelikle öğrenci inisiyatifinin ön planda tutulduğu bir üniversitede bulunmaktasınız. Bu organizasyonu tamamıyla öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildi.
Bende bu organizasyona sizin gibi misafir olarak katılmaktayım. Umarım tıp alanındaki çalışmalarınızı bundan sonra Türkiye’de yaparsınız. Katılımlarınız için size çok teşekkür ederim” dedi.
İkinci telekonferans NASA’da Robotik kontrol alanında kendi geliştirmiş olduğu algoritma ile proje yapan Texas Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe tarafından gerçekleştirildi.
Açıkmeşe, Mars’a indirilen ‘Curiosity’ isimli insansız bilgi toplama aracı, uzay mekaniği, robotik uzay araçları, NASA’nın yapısı ve gelecekteki planlarından bahsetti. Telekonferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Texas Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Behçet Açıkmeşe’ye gerçekleştirmiş olduğu ve paylaştığı değerli bilgiler için kendisine teşekkür ederek,“ Karabük Üniversitesi öğrencileri sizi ve çalışmalarınızı takip ediyor, bundan sonra da takip etmeye devam edecektir” dedi.
Son telekonferansı Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Çepni gerçekleştirdi. Bilim ve bilimin evrenselliğinden bahseden Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Elif Çepni, “Bilimin ve teknoloji ayrı kavramlardır. Bilim sayesinde bir buluş yapıyorsunuz bunun sonucunda da teknoloji le bilime destek oluyorsunuz ve bilim yapıyorsunuz.” diyerek bilim ve teknoloji kavramlarından bahsetti.
IV. Uluslararası Bilim Günleri’nin devamında telekonferansların ardından, Fizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Taşkın Tuna ‘Evrendeki Hassas Dengeler ve Kozmolojinin Çözülemeyen Problemleri’, Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuz Arslan,‘Beden Dili ve Edebiyatı’, Karabük Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Ahmet Ustaoğlu'da, ‘Can boğazdan Gelir Can Boğazdan Çıkar’ konulu konferansını gerçekleştirdi.
IV. Uluslararası Bilim Günleri Sona Erdi
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Bilimtey Bilim Kulübü ve IEEE Kulübü´nün girişimleriyle gerçekleştirilen ve 3 gün boyunca alanlarında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen IV.