İyad Allavi hükümeti kurmak için çalışıyor

Irak'ta 7 Mart'ta yapılangenel seçimlerden zaferle çıkan İyad Allavi yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmalara ve temaslara başladı.

Genel seçimlerde lideri olduğu Irakiye ittifakı birinci gelen laiklik yanlısı Şii politikacı İyad Allavi, bugün hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

Kürt ittifaktan destek almaya çalışan Allavi, anayasaya göre kendi ittifakının koalisyon hükümetini kurması gerektiğini ifade etti.

Bu arada, Amerikan karşıtı radikal Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı grup, kimin başbakan olacağının belirlenmesi için yarın ve ertesi gün "halk oylamasına" gideceklerini ve tüm Iraklıların bu oylamaya katılmasını istediklerini açıkladı.

Sadr'ın sözcüsü Salah El Ubeydi, söz konusu oylamanın sonucunun kendileri için bağlayıcı olacağını, çıkan sonucu kabul edeceklerini açıkladı.

Irak genelinde Sadr grubunun bürolarında ve camilerde yapılacak oylama için milyonlarca oy pusulası bastırıldı. Başbakan olarak kimi görmek istediklerinin sorulacağı oylamada, pusulalarda Allavi ve şimdiki Başbakan Nuri El Maliki'nin yanı sıra Muhammed Cafer El Sadr, Adil Abdülmehdi ve İbrahim Caferi'nin adları yer alacak.

Seçimle belirlenen yeni mecliste, Sadr grubunun dahil olduğu Irak Ulusal İttifakı ile Maliki'nin lideri olduğu Hukuk Devleti ittifakı meclisin en büyük grubunu oluşturuyor. Maliki'nin başbakanlığına Sadr ekibi itiraz ederken, Hukuk Devleti ittifakı ise yeni görevin de Maliki'ye verilmesini ısrarla savunuyor.

Irak'ta 7 Marttaki seçimlerde Allavi'nin ittifakı 91, Maliki'nin ittifakı 89 sandalye kazanmıştı. Seçimde 39 milletvekilliği elde eden Sadr'ın partisinin, koalisyon hükümeti kurulmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile