Savan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye krizinin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek ''Dünya Suriye halkını bu zor döneminde yalnız bıraktı. Öyle gözüküyor ki Suriye krizinin çözülmesi için zamana ihtiyaç var. Ancak Beşşar Esed için siyasi bir gelecek söz konusu olamayacak, hatta oradan kaçamayacak'' diye konuştu.
Türkiye-Suriye sınırında yaşanan olaylara değinen Savan, Türkiye'ye top mermisinin Suriye hükümetinin emriyle yapıldığını düşünmediğini ifade ederek, bu saldırının NATO'yu da ilgilendireceğini, Suriye'deki ''Harap olmuş'' hükümetin çıkarlarıyla ters düştüğünü kaydetti.
Suriye'ye dış müdahale yapılması halinde İran, Irak veya Hizbullah'ın da Suriye rejimi lehine müdahale ihtimali olabileceğine dikkati çeken Savan, bu ülkelerin şu anda Suriye yönetimine yardım ettiklerini, ancak dış müdahale olması halinde desteklerini daha açık şekilde gösterebileceklerini dile getirdi.
Savan, Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi halinde Özgür Suriye Ordusu'nun savaşı kazanma ihtimalinin çok büyük olduğunu, Libyalıların savaşı uçuşa yasak bölge ilan edilmesi sayesinde kazandığını belirtti.
-Türkiye-Libya işbirliği ekonominin iyileştirilmesinde etkin rol oynayacak-
Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu'nun Türkiye ve Libya arasında işbirliği komisyonu kurulması teklifini desteklediklerini belirten Savan, Türkiye ve Libya işbirliğinin ekonominin iyileştirilmesinde etkin rol oynayacağını kaydetti.
Türkiye tecrübesinden uluslararası ilişkilerindeki uzlaşma ve gelişme bağlamında mutlaka istifade edilmesi gerektiğini ifade eden Savan, ''Türkiye ile ortak geçmişe sahibiz. Tarihimize bakarak geçmişin şanını tekrar yaşatmalıyız'' dedi.
Türkiye'nin yeni Libya'nın inşa edilmesi konusunda üstendiği rolü takdir ettiğini anlatan Savan, bazı marjinal ve liberal grupların bu çalışmaları baltalamaya çalıştığını ancak Libya halkının Türkiye'nin devrime olan desteğini çok iyi bildiğini ifade etti.
Savan, Adalet ve İnşa Partisi'nin bazı projelerinde ve iç yapılanmasında AK Parti'yi örnek aldığını belirtti.
-Libya'da radikal cihat grupları yok-
ABD'nin Trablus Büyükelçisinin Bingazi'de öldürülmesi olayına değinen Savan, marjinal grupların gerçekleştirdiği bu eylemin Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve Adalet ve İnşa Partisi ile ilişkilendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Savan, Libya'da kayda değer radikal cihat gruplarının bulunmadığını vurgulayarak, güvenlik zaafının yaşandığı dönemlerde bazı grupların bundan istifade ederek eylemlerde bulunduklarını ifade etti.
Devrik Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin yurt dışına çıkarılmış büyük bir mal varlığı olduğunu belirten Savan, bunun geri alınması için bir komisyon kurduklarını ve çalışmaların sonunda başarıya ulaşacaklarına inandığını belirtti.
Libya'nın İslami bankaların kurulmasına izin vermesiyle ilgili olarak, bu konunun henüz çok yeni olduğunu fakat zamanla büyüyeceğini kaydetti.
Savan, halen bazı şehirlerde kontrolün tam olarak sağlanamadığını, bu kentlerin eski rejimden beslenen kişiler tarafından yönetildiğini, halkın da yeterli güce sahip olmadığı için bu kişilere karşı direnemediğini ifade etti.
Savan, bu kentlerde suçsuz insanların zarar görmemesi için askeri müdahaleye karşı olduklarını, sorunların diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını belirtti.
Yayıncı: Hüseyin Köşger
İyad Muhammed es-Savan'ın Açıklaması
Libya Adalet ve İnşa Partisi Genel Başkanı İyad Muhammed es-Savan, Dünya'nın Suriye halkını yalnız bıraktığını söyledi.