İyi olacak hasta, tahlili cepten yaptıracak

Avea, elde tansiyon aleti dönemini bitirecek projeyi başlattı. Kan sayımı, sıtma, AIDS ve tüberküloz gibi hastalıkların uzaktan tanı ve teşhisi ceple yapılabilecek

Cep telefonu olan hasta binlerce kilometre uzaklıkta olsa bile, tahlillerini cepten yaparak doktoruyla paylaşabilecek. Avea ile Kaliforniya Üniversitesi (University of California Los Angeles / UCLA ) ve aynı üniversiteden bioteknoloji ve nanoteknoloji alanındaki çalışmalarıyla ortaya çıkan Dr. Aydoğan Özcan'ın Mobil Tahlil Projesi sağlık çözümünü hastanın avucunun içine taşıyor. Mobil Tahlil Projesi, yakın bir gelecekte zamandan ve büyük yatırımlardan tasarruf edilerek, kan sayımı gibi tahliller ile sıtma, AIDS, tüberküloz vb. hastalıklara cep telefonu kullanılarak uzaktan tanı ve teşhis konulmasını mümkün kılacak. Projenin tanıtımında katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım şunları söyledi: 'Geçmişte ellerinde tansiyon aletleri ile gezip, tansiyon ölçenler vardı. Artık cep telefonu alanında konuşmak işin küçük bir bölümü. Yeni buluşlarla bu alanda önemli gelişmeler sağlanıyor. Bu nedenle bilgi otoyollarını daha da genişletmemiz lazım.'

SAĞLIKTA TASARRUF

7 bin sağlık ocağına 40 milyar liralık sağlık harcamalarının azaltılmasına katkıda bulunacak projenin basın toplantısında bir konuşma yapan Avea CEO'su Erkan Akdemir 'Ar-Ge Merkezimizden aldığımız güç ile dünyada yeni teknolojileri hayata geçiriyoruz. Projemiz, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekândan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak bir nitelikte'' dedi.

Tahlil nasıl yapılacak?

Henüz araştırma safhasındaki projede pahalı mikroskoplar yerine 10 dolara mal olan basit merceksiz özel mikroskoplar kullanılıyor.

Tahlil için elde edilen örnek fotonik mikroskopcihazı cep telefonuna kolayca bağlanıyor.

Kullanımı kolayca öğrenilen cihaz sağlık personeli tarafından uygulanıyor.

Elde edilen veriler mobil internet erişimi ile özel sunucularda sorgulanıyor.

Doktor hastanın uzun süreli seyahat etmesine gerek kalmadan tahlil sonuçlarını elde edip teşhis koyabiliyor.

Hastalığa uzaktan teşhis konacak

HASTANIN seyahat etmesine gerek kalmadan tahlillerin yapıldığını belirten ve projenin detaylarını anlatan Dr. Aydoğan Özcan; 'Bir takım hastalıkların uzaktan teşhisini mümkün kılacak yerinde tahlil yöntemleri üzerinde epey mesafe kat ettik. Bu noktada Avea çalışmamızın değerini takdir ederek gerçek hayata taşımanın mümkün olabileceği bir platformda teknolojisi ile destek vermeyi teklif etti. Şu an çalışmalarımızı Avea'nın deneyimi paralelinde mobil iletişim platformuna taşıma yönünde sürdürüyoruz' dedi.



Kaynak: Sabah

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile