IYI Parti TBMM Grup Baskani ve Bursa Milletvekili Ismail Tatlioglu, ekonomik verilerin bütün alanlarda Türkiye'nin fakirlestigini gösterdigini savunarak, "Türkiye, dünyayla negatif bir ayrisma içerisindedir. O nedenle Türkiye'de bu sistemin en kisa sürede degisimini saglayacak bir seçim atmosferine girilmesi gerektigine, iyilestirilmis ve güçlendirilmis parlamenter sistemle Türkiye'nin kaybettiklerini kazanacagina inaniyoruz." dedi.
Tatlioglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, "Partili Cumhurbaskanligi" olarak nitelendirdigi Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin üçüncü yilinda, Türkiye'nin yargida olumsuz bir tabloyla karsi karsiya oldugunu söyledi.
Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan'in bugünkü konusmasindan "Türkiye'de demokratik hukuk devletinin kalmadiginin ortaya çiktigini" ileri süren Tatlioglu, "Arslan'in açiklamalarindan anliyoruz ki yargi görevini yapmazsa mafya devreye girer ve bugün mafya-siyaset-is alemi arasindaki iliskilere baktigimizda mafya yeni dönemde yarginin bir sekilde adi olarak karsimiza çikiyor. Anayasa Mahkemesi Baskani'nin açiklamalarindan yargida FETÖ benzeri akli, ahlaki ve hukuku dislayan yeni bir yapilanmanin vurgusunu görüyoruz." diye konustu.
Ismail Tatlioglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Kanal Istanbul Projesi'ne iliskin "Söke söke sizden bu paralari uluslararasi tahkim yoluyla alirlar." sözlerini hatirlatarak, "Ne yazik ki adeta Duyun-u Umumiye yetkilisi gibi konustu. Anlasilmistir ki Sayin Erdogan, kendilerinden sonra Türkiye'yi yönetecek olanlarin milletin hakkini aramasinin önünü kesme gayreti içerisindedir." ifadelerini kullandi.
Bunun çok üzücü ve manidar oldugunu söyleyen Tatlioglu, "Elbette Türkiye'yi Erdogan sonrasi yönetecek olanlar, yolsuzlukla etiketlenmis bütün ihaleleri, islemleri gündeme getireceklerdir. Bunlar milletin verdigi yetkinin geregi ve beklentileridir. Bugünden bunlarin önünü kesme gayreti ve milletin hakkini degil de birkaç saray müteahhidinin menfaatlerinin yaninda olmayi yeglemesi gerçekten düsündürücüdür." dedi.
Cumhurbaskani Erdogan'a "Telekom'da Hariri ailesinin Türkiye'den götürdügü yaklasik 9 milyar dolari söke söke aldiniz mi? ABD'den niçin F35 için ödenen 1 milyar 35 milyon dolari niçin söke söke almiyorsunuz?" sorularini yönelten Tatlioglu, "Milletimiz emin olsun ki onlari da kayirmali ihalelerle müteahhitlere aktirilanlari da mafya-siyaset ve usulsüz ihaleler baglaminda milletimizin cebinden, devletimizin kasasindan çikanlari da söke söke alacagiz." diye konustu.
- "Millet ve devlet olarak daha borçlu hale gelmisiz"
IYI Parti'li Tatlioglu, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkiledigini savunarak, son 3 yilda, ülkenin milli gelirinin 881 milyar dolardan 711 milyar dolara, kisi basina gelirin ise 10 bin 500 dolardan 8 bin dolara geriledigini söyledi. Ayni dönemde dolar/TL kurunun yüzde 90; issizligin yüzde 36; bütçe açiginin yaklasik yüzde 450; kamu borcunun yüzde 155 arttigini belirten Tatlioglu, söyle devam etti:
"Dis borç, milli gelirin yüzde 62,8'idir. Türkiye'nin bütün toplam borçlulugu, yüzde 136'dan yüzde 153'e çikmis. Millet ve devlet olarak daha borçlu hale gelmisiz. 1 Temmuz 2018'de dünya milli gelirinden yüzde 91'ini alan Türkiye, bugün yüzde 77'sini aliyor. Merkez Bankamizda son 10 yilda ortalama 30 milyar dolar ortalama net döviz varken bugün bu eksi 57 milyar dolardir. Nakdi olmayan bir Türkiye ile karsi karsiyayiz. Ekonomik veriler bütün alanlarda Türkiye'nin fakirlestigini gösteriyor. Türkiye, dünyayla negatif bir ayrisma içerisindedir. O nedenle Türkiye'de bu sistemin en kisa sürede degisimini saglayacak bir seçim atmosferine girilmesi gerektigine, iyilestirilmis ve güçlendirilmis parlamenter sistemle Türkiye'nin kaybettiklerini kazanacagina inaniyoruz."
TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüsülen Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Hakkinda Kanun Teklifi'nin özensiz hazirlandigini öne süren Tatlioglu, düzenleme sonrasi MKE'nin "yandas bir firmaya" satilabilecegi ihtimalini yüksek gördüklerini dile getirdi. Tatlioglu, "Hukuken ayri elestirilerimiz var ama siyaseten geçmis uygulamalara baktigimizda, bu teklifin yaninda olmamizin milletimizin menfaati ve yarinlari açisindan dogru olmadigini düsünüyoruz." diye konustu.
Ismail Tatlioglu, ayrica, Kovid-19 asisini gelistiren BioNTech firmasinin kuruculari Ugur Sahin ve Özlem Türeci'nin dünya bilimine ve insanliga katkilari nedeniyle TBMM tarafindan Nobel Baris Ödülü'ne aday gösterilmelerine iliskin partisinin daha önce gündeme getirdigi çagriyi tekrarladi.
IYI Parti TBMM Grup Baskani Tatlioglu Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi
'Ekonomik veriler bütün alanlarda Türkiye'nin fakirlestigini gösteriyor. Türkiye, dünyayla negatif bir ayrisma içerisindedir. O nedenle Türkiye'de bu sistemin en kisa sürede degisimini saglayacak bir seçim atmosferine girilmesi gerektigine, iyilestirilmis ve güçlendirilmis parlamenter sistemle Türkiye'nin kaybettiklerini kazanacagina inaniyoruz'