İyi Tarım Uygulamasında Çiftçi Yüzde 25 Daha Fazla Kar Ediyor (Özel)

Antalya’nın Alanya ilçesinde iyi tarım uygulaması yapan toplam 30 kişinin ürünleri kurulan kooperatif aracılığıyla 2 bin 600 alışveriş merkezine (AVM) satılıyor.

Antalya’nın Alanya ilçesinde iyi tarım uygulaması yapan toplam 30 kişinin ürünleri kurulan kooperatif aracılığıyla 2 bin 600 alışveriş merkezine (AVM) satılıyor. Kontrollü ve iyi tarım uygulaması sertifikasını alan çiftçiler, ürünlerini hal fiyatlarından yüzde 10-25 arasında yüksek fiyata satarken, yine yüzde 15 hal kesintisinden de kurtulmuş oluyor.

    Alanya Tolsak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ‘iyi tarım uygulaması’ yapılması için bugüne kadar 100 çiftçiye eğitim verdi. Çiftçiler, Kalite Kontrol Sistemi (KKS) kapsamında; toprak hazırlığı, gübreleme teknikleri, ilaçlama teknikleri, üretim teknikleri, ilaç ve gübrelerin muhafaza edilmesi, temizlik ve hijyen, paketleme ve ambalajlama ile ilaçlama konusunda bilgilendirildi. Eğitim sonucunda ürettiği ürünleri teknik incelemelere tabi tutulan 100 çiftçiden 30‘una ‘iyi tarım uygulaması’ yaptığı için sertifika verildi.

    Kooperatif Başkanı Mustafa Özen, üretimden sofraya kadar üründe izlenebilirlik sağlamak için ‘barkod’ sistemi oluşturduklarını söyledi. Şu ana kadar kooperatif aracılığıyla 8 aylık bir dönemde 3 bin ton ürünü AVM’lere sattıklarını kaydeden Özen, şunları söyledi: “Kooperatifimizde danışman olarak çalışan iki ziraat mühendisi var. Ziraat mühendislerimiz her zaman verdikleri eğitimle çiftçiyi yönlendirerek yardımcı oluyor. Araziye çıkıp iyi tarım uygulaması sertifikasını alan çiftçilerimizi de denetliyoruz. Şu anda iyi tarım uygulamasını yapan 30 çiftçimiz var. Bu sayıyı 50’ye çıkaracağız. Bunun hazırlıkları tamamlandı. İyi tarım uygulaması yapmayan çiftçinin malını almıyoruz. Uygulamaya göre hareket eden ve sertifika alan çiftçinin ürünü kaliteli olduğu için daha uygun fiyata satıyoruz. Amacımız; burada tüketiciye kaliteli ve kalıntımız ürün yedirmek. Hem üretici kazanacak hem de kaliteli ürüne kavuşan tüketici kazanmış olacak.”

Özen; domates, biber, patlıcan ve salatalıkları Tolsak köyüne yapılan paketleme tesislerinde toplayarak, 2 bin 600 AVM’ye günlük satış yaptıklarını ifade etti.

     Alanya Toslak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Danışmanı Ziraat Mühendisi İbrahim Saylavcı da iyi tarım uygulamasının, çiftçinin fidanı diktikten sonra, zamanında ilaçlama, sulama ve ilaç dozajlarına dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti. İyi tarım uygulamasında son ilaçlama ile hasat süresi arasındaki süreye dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Saylavcı, kimyasal ilaçlardan mümkün oldukça kaçmak ve organik ilaçların kullanmak gerektiğini ifade etti. İnsanların sağlığını tehlikeye atacak sebze ve meyve üzerinde kalıntı bırakmayacak uygulamaların, ‘İyi tarım uygulamalarında’ olması gereken temel ilkelerden biri olduğunu belirten Saylavcı, “Çiftçilerimizin bilinçlenmesi ve ziraat mühendislerinin tavsiyeleri dışında ilaç kullanmamaları gerekiyor. Çiftçinin verilen ilaç dozajlarına uymaları, son ilaçlama ile hasat sürelerine uymaları, ‘İyi tarım uygulamalarını yüzde 100 başarıya ulaştıracaktır. Çiftçi ile Ziraat Mühendisi el ele verip bu kalıntı sorununu ancak böyle kaldırır.” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile