Iyilesen Ak Kuyruklu Kartal Dogaya Salindi

Iyilesen Ak Kuyruklu Kartal Dogaya Salindi

Dogada bitkin halde bulunduktan sonra Antalya Büyüksehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde tedaviye alinan soyu tehlike altindaki Ak Kuyruklu Kartal, Elmali Avlan Gölü havzasinda dogaya salindi. Sagligina kavusan kartal gökyüzüne kanat çirpti.

Türkiye’de soyu tehlike altinda bir tür olan ve nadiren görülen Ak Kuyruklu Kartal, geçtigimiz ay Antalya’nin Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi’nde bitkin halde bulundu. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü görevlileri tarafindan Antalya Büyüksehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ne getirilen Ak Kuyruklu Kartal, tedavisinin ardindan sagligina kavustu. Ak Kuyruklu Kartal, türünün Antalya’da en uygun yasam alani olan Elmali ilçesi Avlan Gölü kenarinda dogaya salindi. Dogaya salinmadan önce son ölçümleri yapilan kartalin ayagina halka takildi. Kartalin baska sehir ya da ülkelere göç etmesi durumunda halkadaki numarasindan takibi yapilabilecek.

“Rehabilitasyonu basariyla tamamlandi”

Antalya Büyüksehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Sube Müdürü Veteriner Hekim Aygül Arsun, Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan bir tür olan Ak Kuyruklu Kartali dogal ortamina kavusturmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Arsun, “Bize getirildiginde çok bitkin bir haldeydi. Orman yanginindan ya da sicak havadan etkilenmis olabilir. 25 günlük bir tedavi uyguladik. Türüne özgü besleme, vitamin ve mineral takviyesi yaptik. Dis ve iç parazit tedavisi uyguladik. Rehabilitasyon sürecinin ardindan kartali dogal ortamina kavusturduk” diye konustu.



“En uygun yasam alani avlan çevresi”

Antalya Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürü Ismail Kaya, Avlan Gölü çevresinin habitat bakimindan Ak Kuyruklu Kartal için en uygun yasam alani oldugunu söyledi.

Kaya “Çevrede 3 tane daha ayni türden kartal gözlemledik” dedi.



Deniz ve göl kenarlarinda yasiyor

Ak Kuyruklu Kartal, çok iri bir kartal türüdür. Deniz ve nehir kenarlarinda, büyük göl kiyilarindaki ormanlik alanlarda yuva yapar. Genellikle balik ve su kuslari ile beslenirler, tek eslidirler ve esi ölünceye kadar es degistirmezler. Kuyrugu kisa ve kama seklinde olup beyazdir. Gagasi ve burun çevresi açik sari renktedir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile